characters characters

Copilul tau are un stil de invatare tactilo-kinetic?

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 mai 2010    |   8983 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Ai observat ca unii copii atunci cand invata au tendinta de a da din picioare pe sub masa? Ca lovesc cu degetul biroul, iar atunci cand vorbesc in public, de fata cu alte persoane tind sa gesticuleze foarte mult chiar si numai pentru a da explicatii foarte simple, pentru a oferi informatii? Daca ai observat toate acestea fie la copilul tau, fie in randul altor copii, inseamna ca ei au un stil de invatare numit tactil/kinestezic.
 
 
 
Iata cateva caracteristici ale copiilor cu acest stil de invatare:
  • Copiilor le este foarte greu sa stea nemiscati, intr-un loc o perioada lunga de timp.
  • Sunt usor distrasi de activitatile din jur (de exemplu daca copilul sta si invata in camera lui, iar cineva suna la usa va fi primul care va merge sa deschida usa- a gasit o cale de a scapa de la invatat).
  • Le place sa practice diverse sporturi, dar si sa joace roluri si sa se implice in piese de teatru la scoala.
  • Prefera ca in timpul liber sa se implice in activitati ce presupun utilizarea mainilor. Ei se vor juca cu piese de puzzle, cuburi, piese de constructie, vor cauta sa insurubeze si sa desurubeze. Tot ceea ce presupune manipulare este important pentru ei.
  • Au coordonare foarte buna si vor “sari” primii in sarcini ce presupun exercitii si activitati fizice.
  • Acesti copii iubesc mediul exterior. Nu le place sa stea in casa, ci vor sa exploreze tot ce tine de exterior.
  • Isi folosesc mainile, gesticuleaza si au o mimica foarte bogata atunci cand vorbesc cu cineva, cand se afla in situatii sociale.
  • Invata mai bine facand ceva practic decat doar citind despre lucrul respectiv.

Si acum, daca stii care sunt caracteristicile acestui stil de invatare, ce poti tu sa faci, ca parinte pentru a-ti ajuta copilul sa se descurce mai bine? Iata cateva sugestii pe care ai putea sa le iei in calcul:

1. Permite-i copilului tau sa ia parte la activitatile casnice, dar si la alte activitati fara a-i oferi doar partea de informatii teoretice. Putem spune ca, in general, copiii au nevoie sa-si dezvolte nu doar latura declarativa, adica baza de cunostinte, ci si pe cea procedurala, prin aflarea raspunsului la intrebarea “Cu ce sau cum facem”?. Copiii ar fi bine sa cunoasca si o serie de instrumente prin intermediul carora sa ajunga la un rezultat. Conteaza partea informationala, insa pentru copiii cu un mod de invatare kinetic este foarte important sa se puna accentual si pe latura practica.

2. Atunci cand citesc, nu pot sa stea in loc.
De aceea ar fi bine sa ii permiti sa se plimbe prin camera cu cartea sau cu caietul in mana. Lasa-i loc si intelege-i nevoile motorii.

3. Fa-ti timp pentru acest copil.
Ei au nevoie de indrumare in a-si face temele, a scrie sau a citi tocmai din cauza agitatiei motorii pe care o au. Astfel ca, pana cand vor creste mai mari pentru a-si putea regla singuri comportamentul, este bine sa ii acorzi o atentie mai crescuta.

4. Implica-l si inscrie-l in cluburi sportive. Acest lucru il va ajuta sa-si elibereze energiile pe care le are. Sportul il va ajuta sa se dezvolte si din punct de vedere fizic, dar il va si detensiona si relaxa. Va avea oportunitatea de a cunoaste si alti copii de varste apropiate si de a explora mediul si fortele proprii.
 

Recomandarile tale
Unii copii cu un stil de invatare kinetic pot sa fie perceputi de cei din jur ca avand ADHD datorita agitatiei motorii evidente. Trebuie sa ai rabdare cu ei si sa incerci sa-i intelegi. Copilul tau se incadreaza in aceasta categorie? Prin ce metode crezi ca ai putea sa-l mentii focalizat intr-o sarcina, spre exemplu, citirea unui text? Asteptam raspunsurile tale.
 
Afla mai multe despre celelalte stiluri de invatare: vizual, spatial si auditiv.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • evelina_sp
    evelina_sp    27.07.2010 - 12:27
    Eu sunt o persoana care invata kinetic. Cand eram inca scolar, nu existau atat de multe informatii despre acest gen de invatare. In facultate mi s-a spus ca s-ar putea sa sufar de ADHD pentru ca nu aveam stare la examenele scrise. In continuare gesticulez mult si am diverse ticuri care ma ajuta sa ma concentrez. Spre exemplu, ma joc permanent cu margelele.

    Cele mai mari dificultati pe care le-am intalnit in scoala au fost legate de ortografie si de examenele de lunga durata. Nu reuseam sa scriu frumos pentru ca incepeam sa ma joc cu diverse obiecte. Cat despre examenele de lunga durata, inca ma inspaimanta. Prefer sa dau 10 examene orale in locul unuia scris.

    Sfatul pe care i-l pot da unui parinte al carui copil invata kinetic este de a-l intelege si de a nu-i cere performante standard. Un copil energic poate da rezultate la fel de bune in momentul in care este lasat sa se si joace in timpul invatarii. In general, copiii care invata kinetic au si o atentie distributiva fenomenala. Pot citi in timp ce se joaca cu o mingiuta fara nicio problema. Mama mea m-a certat permanent pentru ca simt nevoia de a avea un sirag de margele sau o bucata de hartie pe care s-o pliez si repliez in timp ce scriu. Multi profesori au crezut ca asta este o metoda de a copia. De fapt, jucandu-ma cu mana stanga in timp ce scriu cu dreapta, imi pastrez rabdarea pana la sfarsitul examenului. Gesticuland reusesc sa ma concentrez asupra discutiei. Partea proasta este ca multi oameni care nu au decat vagi notiuni de psihologie ma califica si astazi drept nesigura pe cele spuse pentru ca gesticulez. Parintii trebuie sa inteleaga ca nu este nimic defect in comportamentul copiiilor lor. De asemenea, ar fi bine daca si ceilalti membrii ai societatii ar intelege ca un astfel de comportament nu este deviat, ci doar diferit. Lasati copilul sa gaseasca singur modalitatea prin care isi poate consuma energia ramanand atent la procesul de invatare si intelegeti ca, pentru el, si oboseala este corelata cu anumite gesturi fizice. Avem nevoie de miscare in permanenta si vom gasi solutia chiar si pentru momentele in care ni se cere sa stam 4 ore intr-o banca!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe