Jocuri de gandire
Cum dezvolti gandirea flexibila a copilului
Gandirea flexibila ne ajuta sa gasim repede solutii la probleme sau sa fim creativi. Perspectiva “proaspata” a copiilor asupra lumii din jur ii ajuta sa gaseasca legaturi si similitudini surprinzatoare pentru noi. Alteori insa, pentru ca nu stiu suficient de multe lucruri (de exemplu, nu cunosc toate intelesurile unui cuvant) sau pentru ca se simt in siguranta in rutine, copiii pot da dovada de gandire inflexibila.
Iata cateva dintre ele:
Jocul literelor. Gasiti cat mai multe cuvinte care sa inceapa si sa se termine cu aceeasi litera. De exemplu, luand vocala “a” la inceput si la final de cuvant putem avea: acadea, apa, Alina, Ana, arsita etc.
Cautati diferite sensuri ale cuvintelor. Spre exemplu cuvantul “banc” poate insemna “gluma”, dar si gruparea pestilor; cuvantul “boboc” ar putea fi inteles ca planta cu muguri ce sta sa infloreasca, copil in primul an de scoala ori pui de rata etc.
“Ce poate fi?”. Luati diferite obiecte din casa si ganditi-va ce functie simbolica le-ati putea atribui daca ar fi sa va jucati. O matura poate fi stalp, arma sau microfon, iar o farfurie poate fi palarie, disc de aruncat sau chiar oglinda.
Propune activitati pe care sa le desfasurati in mod diferit fata de cum era obisnuit copilul tau. Spre exemplu, daca atunci cand picta era obisnuit sa inceapa din josul paginii, spune-i ca acum poate sa inceapa de sus. Copiii nu resusesc sa inteleaga ca, uneori, exista modalitati diferite de a face acelasi lucru. Pe masura ce copilul tau s-a obisnuit cu noua regula, schimb-o si apoi foloseste-le de fiecare data, in mod diferit. Aceasta alternare il va ajuta sa isi dezvolte gandirea flexibila.
Fa schimbari mici in rutina. Nu vorbim de rutina de dimineata sau de seara, cand este preferabil ca lucrurile sa ramana la fel, ci de schimbari care nu ii afecteaza programul. De exemplu, daca mergeti mereu pe acelasi traseu atunci din cand in cand schimba traseul. Alege o alta zi pentru cumparaturi sau un alt magazin din care sa ii cumperi haine. Astfel, copilul va invata ca pentru o situatie pot fi gandite mai multe solutii.
Cauta jocuri de cuvinte, glume si ghicitori pentru copii. Jocurile de cuvinte care scot in evidenta mai multe sensuri ale aceluiasi cuvant dezvolta gandirea flexibila a copilului.
De asemenea, pentru a exersa gandirea flexibila a copilului tau, invata-l:
- sa incerce ceva nou,
- sa schimbe mediul/contextul/prietenii/cunoscutii
- sa fie spontan
- sa accepte provocari
- sa fie curios
Copilul tau cat de flexibil este in gandire?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/torrelodones/3998515495
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
-
In aceasta vara, transforma povestile in joaca: 5 idei de activitati creative
De la povesti la joaca este un singur pas, iar copiii il fac deseori in mod natural si spontan. Dupa ce asculta o poveste, o discuta in conversatiile cu parintii lor, o recreeaza in joaca sau o repovestesc pentru a-i amuza pe cei din jur.
Adauga tu primul comentariu: