Avantajele studiului individual
Fiecare elev isi formeaza un anumit stil de invatare in functie de tipul de personalitate, de nevoile proprii sau de materia la care invata. De-a lungul timpului s-au facut numeroase studii care au analizat studiul individual si cel de grup, iar rezultatele sunt impartite.
Iata prin comparatie, avantajele si dezavantajele studiului individual si ale celui de grup:
Avantajele studiului individual
Concentrarea atentiei
Linistea si solitudinea pot fi factori care sa il ajute pe copil sa isi concentreze atentia mai bine. In grupul de studiu, conversatiile dintre copii pot atinge si alte subiecte decat invatarea, scazand eficienta acestora.
Libertate
Cand invata singur, copilul isi poate concentra atentia asupra subiectelor sau materiilor la care stie ca trebuie sa depuna mai mult efort, pe care nu le-a inteles sau nu le-a retinut in totalitate. In grupul de studiu, acest lucru nu este posibil mereu, pentru ca ceilalti colegi de studiu pot avea alte nelamuriri decat copilul tau. De asemenea, copilul isi poate organiza invatarea cum vrea, luand pauze atunci cand isi doreste.
Creativitatea
Materiile care presupun creativitate si originalitate sunt mai bine studiate individual. De exemplu, realizarea de eseuri intr-o limba straina sau realizarea unei picturi. Ideile originale sunt nascute in solitudine si liniste, atunci cand copilul tau are liniste si timp sa se gandeasca asupra subiectului pe care trebuie sa il abordeze.
Dezavantajele studiului individual
- lipsa prietenilor si a colegilor care sa il motiveze sa realizeze sarcina pe care o are de indeplinit
- lipsa unor persoane care sail ajute sa inteleaga mai bine un subiect sau care sa ii ofere clarificarile de care are nevoie
Avantajele studiului de grup
Memorare mai eficienta
Atunci cand copilul tau explica lectia unui alt copil, isi exerseaza cunostintele si va retine el insusi mai bine informatiile respective. De asemenea, discutiile celorlalti colegi ii pot aduce informatii noi sau perspective diferite asupra lor.
Motivatia crescuta
Este mai usor sa renunti atunci cand esti singur in fata unei dificultati decat atunci cand ai alti oameni alaturi :).Copiii care au dificultati in invatarea unei materii pot fi mai motivati sa o abordeze atunci cand nu fac acest lucru singuri. Colegii din grupul de studiu ii pot ajuta sa isi clarifice nelamuririle si ii pot mentine atentia concentrata asupra invatarii.
Acces la informatii variate
In grupul de studiu, fiecare copil poate aduce alte surse de informatie, alte idei si alte tehnici de invatare.
Dezavantajele studiului de grup
- atentia intregului grup poate fi distrasa foarte usor prin conversatii pe subiecte care nu au legatura cu invatarea
- diferentele legate de ritmul de invatare sau nivelul de intelegere pot incetini invatarea in grup
Studiul individual este o modalitate de a invata, insa fiecare elev in parte isi alege stilul de invatare, in functie de propriile sale nevoi. Exista elevi care sunt obisnuiti sa invete doar singuri, in timp ce altii obtin performante numai daca invata in grup. Dar este important pentru copilul tau sa poata invata pe cont propriu, deoarece este mai complicat sa organizeze mereu intalniri cu alti colegi pentru a invata.
Cum isi da seama copilul tau daca daca stilul lui de invatare este cel potrivit? Poate raspunde la urmatoarele intrebari:
- Consideri ca timpul petrecut de tine invatand este mai mare decat al altor persoane?
- Ti se intampla des sa te trezesti facand cu totul altceva in loc sa inveti, chiar daca esti cu cartile si caietele deschise?
- Cauti deseori alte persoane care sa iti explice ceea ce ai de facut/invatat?
- Ti se pare greu sa te mobilizezi atunci cand inveti?
- Simti uneori ca ai avea nevoie de o alta persoana care sa te ajute?
Daca raspunsurile sale la aceste intrebari sunt afimative, probabil ca s-ar descurca bine intr-un grup de studiu. In caz contrar, probabil ca se descurca mai bine invatand singur.
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/25798768@N05/2544006286/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
Pregatirea pentru Evaluarea Nationala incepe din timp – asigura-te ca ii oferi copilului tau sprijinul de care are nevoie
Pregatirea pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a trebuie inceputa din timp. Este nevoie ca un copil sa inteleaga si sa invete notiunile predate la clasa, sa aplice acele informatii si sa rezolve exercitii pentru a se familiariza cu formatul si modul in care sunt structurate cerintele.
Adauga tu primul comentariu: