characters characters

Cum poti fi mai prezent emotional in relatia cu copilul tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 iulie 2024    |   17 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

parinte prezent emotional
Asa cum stim din propria experienta, prezenta fizica a unei persoane nu este suficienta pentru o conexiune emotionala. A fi prezent emotional in relatia cu copilul tau inseamna sa fii disponibil, empatic si implicat in experientele lor de zi cu zi.

Citeste si:


Parenting-ul constient - ce inseamna si de ce este important


Vrei sa fii un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior


Cum poti fi mai prezent emotional in relatia cu copilul tau?


1. Constientizeaza momentele in care asculti, vezi si intelegi momentul prezent pe care il impartasesti cu copilul tau. Acest lucru inseamna sa fii prezent cu toata fiinta ta, deschis si empatic in fata experientelor pe care le traiti impreuna si sa apreciezi fiecare moment.

2. Identifica momentul in care simti ca te-ai deconectat sau ai pierdut conexiunea cu copilul. Desi e uneori jenant sa recunoastem, sunt multe momente in care copiii ne povestesc vrute si nevrute, iar la un moment dat ne dam seama ca mintea ne-a zburat chiar si pentru o secunda in alta parte. Constientizand ca trecem prin astfel de situatii, vom reusi sa ne redresam mai repede si sa oferim din nou, atentia de care copilul nostru, are nevoie.

3. Evita sa folosesti gadgeturi sau telefonul mobil atunci cand esti in preajma copilului. Primul pas al celui mic l-ai vazut prin ecranul camerei de filmat a mobilului, in loc sa il vezi, real, asa cum a fost facut? Sunt numeroase momentele in care simtim nevoia sa importalizam ”noi inceputuri” sau ”lucruri pentru prima data” facute de copii. Din pacate, se pierde tocmai esenta intamplarii. Alege sa lasi deoparte telefonul cand sunteti la masa, cand va jucati impreuna sau cand mergeti la o plimbare pe jos sau cu masina. Alege sa te bucuri sincer si real, de tot ce inseamna interactiunea cu copilul tau.

4. Depune eforturi pentru a ramane prezent. Cu alte cuvinte, ofera timp și energie pentru a fi activ implicat și conectat în interacțiunile cu copilul tau. A depune eforturi in acest sens este un angajament continuu care va aduce o multime de beneficii pentru amandoi.

5. Exerseaza tehnica ”pauza, respire si raspunde intentionat”. Acest lucru inseamna sa te opresti din cand in cand, sa respiri de cateva ori si sa raspunzi copilului cu mult mai mult calm decat ai fi putut-o face inainte.

6. Treci mai departe. Invata sa faci alegeri adecvate pentru momentele in care chiar trebuie sa educi si cele in care e mai bine sa lasi lucrurile sa mearga de la sine.

7. Acorda timp si atentie nevoilor tale. Cu cat suntem mai obositi sau frustrati, cu atat este mai dificil sa fim cu adevarat prezenti in relatiile cu cei din jur.

Folosind aceste tehnici vei putea sa construiesti o relatie mai puternica si mai emotional cu copilul tau, iar acesta se va simti iubit si inteles de parinti, indiferent de situatie si de imprejurari.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Aprecierea pozitiva
    Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
    05 iunie 2024   

    Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe