Plictiseala la copii
Lasati copiii sa se plictiseasca!
Niciodata nu prea mi-a placut ideea de a organiza tot timpul liber al copiilor. Nu-s prea prietena nici cu activitatile nenumarate cu scopul de a-i tine ocupati si sa nu se plictiseasca.
Sunt de acord cu cate o ora, doua de sport, cu cate o ora de muzica mai ales de vezi ca ai un copil cu inclinatii, cu cate o ora, hai doua de joaca organizata. Ce depaseste insa ora saptamanala, dupa mine-i un exces.
Traiesc inconjurata de familii cu copii care vin de la gradinita si merg la inot, balet, dansuri, baschet, tenis, engleza, franceza, germana, desen, muzica, teatru. Petrecerile de ziua lor sunt organizate in asa fel incat nu lasa nici o urma de loc jocului liber – exista clown, printesa care le pregateste jocuri, zana care le-a pregatit program. Nimic nu mai e lasat la voia intamplarii si nici la cheremul lor, al celor mici.
Mai bine sa fie ocupati, ca sa nu se plictiseasa! Teama asta, nejustificata dupa mine, de a nu se/ ne plictisi. Mie una-mi prinde bine uneori sa ma plictisesc. Sunt momentele alea, rare ce-i drept in care nu ma asteapta nimeni si nu trebuie sa fac nimic, moment de perfecta relaxare. Si exact atunci, imi vin cele mai bune idei. Eu una nu vreau sa-i rapesc baietelului meu dreptul asta, de a se plictisi. De a se invarti si suci prin casa, cautand ceva de facut si plictisindu-se teribil. Si plictiseala asta, are farmecul ei. Sau numai mie mi se pare asa?
Zilele trecute, aveam teribil de mult de lucru. L-am vazut ca nu-si gaseste locul. Cauta ceva, apoi a renuntat. S-a intins pe covor, in asteptare.
- Mami, ne jucam?
- Nu pot acum. Gaseste-ti ceva de facut si discutam peste putin.
- Dar mami, ce sa fac? Nu am nimic de facut?!
- Joaca-te cu masini. Sau cu trenuri. Sau uita-te-n carti. Sau deseneaza. Ti-am dat patru idei.
- Si nu-mi place nici una… ofteaza Ionut al meu.
- Atunci va trebui sa-ti gasesti singur ceva de facut. Ceva ce sa-ti placa.
A petrecut urmatoarea jumatate de ora lenevind tolanit pe covor. A miorlait putin, apoi a inceput sa vorbeasca singur. De fapt, vorbea cu degetele de la mana. Care erau certate cu degetele de la picioare. A construit dialoguri si conflicte. S-a distrat de minune aproape un ceas. Da, ati citit bine. O ora de joaca cu 20 de degete. O joaca izvorata din plictiseala. De ma ridicam de la masa si incepeam sa-i caut activitati, sa-i organizez timpul , cu siguranta as fi fost scutita de sunetele miorlaite (le stiti si voi, nu?) dar Ionut nu ar fi castigat o ora de joaca si imaginatie.
Avem si noi program zilnic – de iesit in parc, la plimbare, de intalnit prieteni, de vizitat bunica, plaja. Sunt saptamani pe care le organizez de la inceput, luni dupa gradinita mergem in parc, marti mergem la prietenul lui, miercuri la plaja, joi la bunica-n curte, vineri la piscina. De obicei dupa o saptamana din asta, sambata dimineata copilul meu isi cere dreptul de a sta acasa si de a nu face nimic si ma anunta de cu seara:
- Mami, maine-i sambata, stau in pijama si ma joc linistit! Toata ziua!
Asa ca lasati copiii sa fie copii. Au timp si de programe si de activitati. Macar pana in primii ani de scoala, sa se plictiseasca , sa-si descopere singuri activitati, sa se bucure de cei mai frumosi ani.
*Sursa foto: chrisroll at FreeDigitalPhotos.net
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Jocuri si activitati pentru zilele lungi de iarna petrecute in casa
Zilele de iarna pot fi pline de distractie si bucurie atunci cand ninge, iar copiii petrec timp afara, dar si lungi si monotone cand vremea ne spune sa stam mai degraba in casa. In asemenea zile, copilul tau ar vrea sa va jucati impreuna, in timp ce tu ai o multime de pregatiri de facut pentru Sarbatori. Iata cateva idei de jocuri de iarna care iti pot veni in ajutor.
-
Creativitate și bucurie: 10 idei de activitati de toamna pentru copii
Aducand schimbari spectaculoase in natura, dar și temperaturi care ne indeamna la relaxare și reflectie, toamna este anotimpul perfect pentru a ne exersa creativitatea, oricare ar fi varsta noastra
Comentează: