characters characters

Joaca independenta

Cum il incurajezi pe copil sa se joace singur

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iunie 2016    |   2000 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Joaca independenta
Imaginea copiilor care se joaca fara constrangeri, fara reguli si fara griji e una din cele mai frumoase imagini ale copilariei. Totusi, lucrurile se schimba de la o generatie la alta. Copilaria se modifica si ea fiindca instrumentele de joaca sunt altele. Daca in trecut copiii jucau elasticul, se jucau cu mingea sau faceau papusi de carpe, astazi tot mai multi copii cer parintilor jucariile cele mai scumpe de pe rafturile magazinelor sau telefoane cu cat mai multe aplicatii.

Una dintre cauzele diferentei dintre joaca de demult si joaca de astazi o reprezinta si modificarea valorilor si a culturii societatii din care facem parte. Inca de la cele mai mici varste ale copiilor nostri, suntem mai preocupati sa le formam abilitati si sa obtina performante decat sa se bucure si sa se joace.

Tot acestia arata ca din anul 1955, joaca libera a copiilor a inceput sa scada in frecventa. Aceasta diminuare are insa consecinte asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si se crede ca este unul din factorii care contribuie la aparitia simptomelor de anxietate, depresie si alte tulburari ce apar in randul copiilor.

Peter Gray, profesor cercetator la colegiul Boston spune: „A-i priva pe copii de oportunitatile de a se juca singuri, fara supervizarea si controlul adultilor inseamna a-i priva de oportunitatile de a castiga control asupra propriilor vieti. Desi credem ca ii protejam, in realitate nu facem altceva decat sa le diminuam bucuria si simtul autocontrolului, sa ii impiedicam din a descoperi si a explora ceea ce poate ar iubi si crestem riscul de aparitie al problemelor de anxietate, depresie si chiar alte tulburari”.

Cum incurajezi joaca independenta la copil

Incurajeaza-ti copilul sa isi descopere propriile sale puncte forte. Cu totii avem activitati care ne plac si pentru care avem abilitati. Daca un copil se bucura intr-adevar de o activitate, atunci el trebuie incurajat sa o dezvolte. Daca un copil isi pierde interesul pentru o activitate si nu mai vrea sa o faca, atunci ar trebui sa ii fie respectata decizia. A-l forta sa faca ceva ce nu ii place poate fi dureros, iar bucuria lui va scadea. Scopul oricarui hobby sau a oricarei activitati este placerea.

Nu toate jocurile trebuie sa fie in mod explicit educative. Din fiecare joc inventat de copilul tau sau din fiecare explorare a imprejurimilor, copilul invata o multime de lucruri. Desigur ca este de dorit sa invete sa citeasca sau sa numere prin jocuri, dar nu doar acestea ii sunt utile. Libertatea, imaginatia si creativitatea pe care le implica joaca libera sunt atuuri pe care joaca ghidata sau supravegheata de catre parinte nu le poate oferi copilului.

Incurajeaza activitatea fizica. Nu trebuie sa fie vorba neaparat de sport sau de o activitate cu o anumita structura. Mersul pe jos, alergatul, plimbarile in parc sunt activitati pozitive pentru intreaga familie. Nu doar ca este sanatos, dar exercitiile fizice cresc si nivelul de endorfina in corp, ceea ce ne face sa ne simtim mai bine.

Permite-i copilului tau sa se joace fara a-l intrerupe. Joaca libera inseamna a invata despre cum anume se rezolva problemele, cum se castiga control asupra propriei vieti, iar cei mici pot sa invete sa isi dezvolte interesele, construindu-si un sentiment de auto-suficienta. Oricum copiii stiu singuri ce anume sa faca pentru a se simti bine, asa ca permite-le sa exploreze atata timp cat sunt in siguranta.

Atunci cand mergeti in parc, lasa-l sa aleaga singur ce vrea sa faca, fara a-l conduce tu. Cand se joaca impreuna cu alti copii, lasa-i sa faca acest lucru fara interventia ta sau a altor parinti, daca nu isi pun in pericol siguranta si nu apar comportamente violente.

Aminteste-ti cum e sa fii copil. Cand esti mic, chiar si cele mai mici lucruri te pot inspira si surprinde. E important ca parinte, din cand in cand sa iti mai permiti sa simti aceste trairi pe care candva le-ai avut in copilarie. Pentru a trai aceste momente, uneori trebuie sa renunti la control si sa imbratisezi haosul, insa vei vedea ca merita.

Atitudinea generala a parintelui fata de timpul copilului, inca din perioada prescolaritatii, il poate incuraja pe acesta sa se joace singur. Atunci cand parintele se asteapta ca cel mic sa se joace si singur, nu doar impreuna cu parintele, sa aleaga singur activitatile pe care le face si sa depaseasca si singur momentele de plictiseala, copilul are mai multe sanse sa descopere bucuria de a se juca independent. Aminteste-ti ca rolul tau de parinte nu consta in a-ti distra copilul tot timpul sau de a-i supraveghea toate momentele de joaca. Lasandu-i din ce in ce mai multa independenta, adecvata varstei sale, ii vei creste increderea in sine si autonomia.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/oneworldgallery/2708811013/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe