characters characters

Curiozitatea si beneficiile ei

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 martie 2016    |   5703 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

curiozitatea si beneficiile ei
Atunci cand suntem curiosi, invatam mai bine. Acest lucru a fost dovedit stiintific, iar studiile  arata ca o minte curioasa are o capacitate de invatare imbunatatita si o memorie mai buna. Pana si Albert Einstein spunea la un moment dat: „Nu am talente speciale. Sunt doar pasionat de curios.”.

Curiozitatea si beneficiile aduse invatarii

Curiozitatea este o forma de motivatie intrinseca. Atunci cand un copil este curios in legatura cu un subiect, va cauta informatii din proprie initiativa, va invata cu placere. Acest lucru inseamna ca este motivat intrinsec si tinde sa nu invete pentru o nota mare sau pentru recompensa promisa de parinti. Cercetatorii au descoperit ca atunci cand curiozitatea este stimulata, exista o crestere a activitatii in zona din creier dedicata recompensei sau placerii. Motivatia intrinseca activeaza aceeasi zona din creier care este implicata atunci cand cineva primeste o recompensa externa.

De asemenea, hipocampul, partea din creier responsabila cu formarea de noi amintiri, se activeaza atunci cand exista curiozitate. „Curiozitatea activeaza sistemul de recompense, iar interactiunea dintre acesta si hipocamp pare sa ajute creierul sa invete si sa retina mai multa informatie, chiar daca aceasta nu este deosebit de importanta sau interesanta”. Toate aceste rezultate demonstreaza cat de mult ne poate ajuta curiozitatea in procesul de invatare.

Curiozitatea si beneficiile ei social emotionale

In afara de faptul ca faciliteaza invatarea si memorarea, curiozitatea are efecte benefice si la nivel social si emotional, contribuind la starea noastra de bine si la intarirea relatiilor sociale.

Curiozitatea ajuta la supravietuire. Nevoia de a explora si de a cauta noul ne ajuta sa ramanem vigilenti si sa dobandim mai multa informatie despre mediul inconjurator, aflat in permanenta schimbare.

Oamenii curiosi sunt mai fericiti. Curiozitatea este asociata cu un nivel mai ridicat de emotii pozitive, un grad mai mare de satisfactie personala si niveluri scazute de anxietate.

Curiozitatea imbunatateste rezultatele scolare si profesionale. Curiozitatea ii ajuta pe copii sa participe la activitatile scolare cu mai multa bucurie, obtinand rezultate mai bune. De asemenea, invatarea, implicarea si performantele profesionale cresc atunci cand oamenii sunt mai curiosi.

Curiozitatea extinde empatia. Atunci cand suntem curiosi despre altii si vorbim cu oameni diferiti fata de noi, devenim mai capabili sa ii intelegem.

Curiozitatea ajuta la intarirea relatiilor. Persoanele care manifesta curiozitate autentica fata de cei cu care interactioneaza sunt considerate mai calde si mai atragatoare decat daca nu manifesta curiozitate.

Asadar, curiozitatea poate fi o calitate subestimata in educatia si cresterea copiilor. Afla cum poti stimula curiozitatea copiilor si cum o descurajam in mod involuntar.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe