characters characters

Simptomele stresului la copii

Cat de usor identifica parintii stresul la propriii copii?

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 aprilie 2017    |   3432 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

simptome stres
Cat de bine pot evalua parintii nivelul stresului trait de copiii lor, daca parintii insisi sunt la randul lor foarte stresati? Atunci cand suntem ingrijorati sau tensionati, ne este mai greu sa ne concentram atentia asupra starilor altor persoane. Iar copiii rareori stiu sa isi exprime in cuvinte nivelul de stres, daca nu sunt incurajati in mod explicit sa faca acest lucru. De aceea, este important pentru parinti sa stie care sunt comportamentele care apar cel mai frecvent atunci cand copiii sunt afectati de un nivel prea ridicat de stres.

Un sondaj realizat in randul parintilor americani a scos in evidenta faptul ca parintii se concentreaza mai mult asupra propriului stres si tind sa nu recunoasca semnele stresului la propriii copii. Iata cateva dintre rezultatele sondajului:

  • 1 din 5 parinti isi evalueaza propriul stres la nivel maxim (notat cu 10 puncte 10 din 10) si mai mult de jumatate, declara ca au un nivel ridicat de stres (7 puncte din 10).
  • 60% din parinti considera ca stresul copiilor lor este scazut, evaluandu-l la nivelul 4 din 10.
  • 1 din 5 parinti au declarat ca au apelat la serviciile unui specialist pentru a-si ajuta copilul sa scape de stres

Cu toate ca majoritatea parintilor au evaluat nivelul stresului copiilor ca fiind scazut, au declarat si comportamente dificile mai frecvente ale copiilor, asociate de obicei cu stresul: certuri mai frecvente, plans sau lamentari mai frecvente, griji si anxietate.

De asemenea, sursele stresului copiilor sunt de multe ori incorect identificate de catre parinti. Majoritatea parintilor au spus ca principalele cauze de stres ale copiilor sunt scoala/temele pentru acasa si prietenii, insa pentru majoritatea copiilor stresul din familie este principalul factor care ii afecteaza. Astfel stresul parintilor se rasfrange asupra copiilor, chiar daca parintii nu isi dau seama de acest lucru.  In plus, timpul petrecut impreuna cu parintii este una dintre modalitatile prin care copiii isi pot reduce nivelul de stres. Iar faptul ca parintii sunt ingrijorati la randul lor face ca timpul petrecut in familie sa nu fie neaparat relaxat si placut, formandu-se astfel un cerc vicios.

Hartuirea la scoala sau la locul de joaca (numita si bullying) este o alta sursa importanta de stres in randul copiilor.

Pediatrul Michelle L. Bailey sustine ca foarte multi copii sufera in tacere, iar statisticile arata ca existe simptome ale stresului vizibile in randul copiilor chiar foarte mici. Conform specialistului, copiii se lupta cu niveluri moderate si chiar extreme de stres, iar efectele deseori se vad nu doar pe termen scurt, ci si pe termen lung. Stresul cronic poate avea un impact foarte puternic asupra sanatatii si poate creste riscul pentru dezvoltarea unor boli cardiovasculare. Stresul poate duce si la aparitia unor comportamente dificile ce pot provoca consecinte negative atat in randul copiilor, cat si adolescentilor.

Cum stii daca copilul tau sufera din cauza stresului?

De cele mai multe ori, copiii nu isi exprima prin cuvinte stresul, ci prin comportamente. Iata cateva dintre ele:

  • dureri de cap, dureri in piept, batai rapide ale inimii, dureri de stomac, care nu au cauze medicale
  • oboseala, anxietate, izolare sociala, retragere din activitati
  • modificari rapide de dispozitie (de exemplu, trecere rapida de la calm la furie)
  • cosmarurile
  • probleme de concentrare la scoala si acasa
  • un nivel crescut de agresivitate
  • comportamente hiperactive: agitatie, impulsivitate
  • schimbari in comportamentul alimentar: mananca mai mult sau mai putin decat de obicei
  • reactii exagerate la probleme minore

Poti sa il ajuti pe copil sa isi exprime emotiile si starile invatandu-l cum se manifesta stresul si intrebandu-l, atunci cand e mai agitat sau mai trist ca de obicei, daca este stresat.

Cele mai eficiente modalitati prin care nivelul stresului la copii poate fi redus pentru afi gestionat mai bine sunt:

  • incurajarea unor relatii apropiate emotional, atat fata de parinti, cat si fata de alti copii.
  • incurajarea unui stil de viata sanatos: activitate fizica, relaxare, somn suficient, timp petrecut in aer liber, alimentatie sanatoasa.
  • normalizarea stresului. Invata-l pe copil ca un anumit nivel de stres poate fi benefic (se numeste „eustres”), pentru ca ne da imboldul de a actiona si de a evolua. Atunci cand nivelul stresului creste prea mult si suntem coplesiti de el, ne confruntam cu „distres”.

Citeste si:

Stresul in viata copilului. Ce poti face ca parinte


De ce copiii stresati nu invata bine

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Neglijarea emotionala in copilarie. Urmari mai putin cunoscute
    Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
    30 septembrie 2024   

    Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.

  • Trei greseli care afecteaza stima de sine a copiilor
    Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
    13 septembrie 2024   

    Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.

Mai multe