Bilant de parinte la sfarsit de an
Ce fel de parinte ai fost in acest an?
Fiecare final de an ne indeamna sa facem un fel de bilant: ce obiective am reusit sa atingem, ce si cate lucruri noi am invatat, prin ce experiente am trecut si cu ce idei si emotii intram in noul an? Este un impuls natural: fara sa evaluam ce am obtinut, nu vom sti cum sa actionam mai departe. Asadar, pentru ca iti doresti sa fii un parinte mai bun in fiecare zi, iata o varianta de bilant la sfarsit de an in privinta rolului tau de parinte.
Citeste si:
Noul an, noi obiective. Cum sa iti indeplinesti dorintele pentru noul an
Rezolutii de anul nou pentru copii
Rolul unui astfel de bilant este sa te inspire si sa iti aminteasca momentele frumoase in familie, dar si sa te motiveze sa rezolvi eventualele probleme care exista, fara sa incurajeze rusinea sau vinovatia.
Siguranta copilului
Ai stiut mereu unde se afla copilul tau? Au existat momente in care impartiti intre bona, bunici si partener de viata, nu ai stiut exact la cine a ajuns copilul tau? Daca s-a intamplat acest lucru, propuneti ca in anul ce vine, sa comunici mai bine cu familia si copilul tau, astfel incat sa stii oricand, oriunde s-ar afla copilul tau. Au avut loc accidente care ar fi putut fi prevenite?
Ai aratat afectiune fata de copil, iar acesta s-a simtit iubit. A iubi un copil si a te asigura ca acesta se simte iubit sunt doua lucruri diferite. Teoria limbajelor iubirii raspunde unei realitati: fiecare dintre noi avem nevoie sa primim un anumit fel de afectiune din partea celor apropiati pentru a sti ca suntem iubiti. Daca cel mic se plange ca nu ai timp pentru el, ca nu ii acorzi atentie sau iti cere tot timpul atentia, este posibil sa fie nevoie sa iti arati afectiunea fata de si altfel decat o faci in prezent.
L-ai intampinat dimineata cu zambetul pe buze, cu un sarut pe frunte sau o imbratisare? Indiferent de varsta pe care o are copilul tau, exista modalitati prin care poti sa ii arati ca il iubesti neconditionat. Daca e prea mare si se rusineaza sa fie pupat sau imbratisat, ii poti lasa un bilet de incurajare, ii poti trimite un emoticon in mesaj sau poti sa il surprinzi din cand in cand cu ceva ce stii ca ii place. Niciodata nu e prea tarziu sa incepi sa oferi dovezi de afectiune. Trece acest lucru pe lista de Anul Nou, daca nu te simti multumit cu afectiunea pe care ai aratat-o in acest an.
Comunicarea
Ai fost disponibil atunci cand copilul tau a avut nevoie sa iti vorbeasca?
Ai ales constient cuvintele pe care le-ai zis, fara sa reactionezi impulsiv in momentele tensionate?
Ai vorbit cu copilul tau despre subiecte dificile, precum educatia sexuala sau, in cazul copiilor mici, ai raspuns intrebarilor lui incomode?
Ai ascultat copilul tau validandu-i emotiile, chiar si pe cele dificile pentru tine?
Te-ai simtit inteles si l-ai facut pe copil sa se simta inteles in relatie cu tine?
Conflictele sunt inevitabile in familie, la fel ca refuzul copilului de a asculta sau de a urma recomandarile si dorintele parintilor. Insa acest lucru nu inseamna ca sunt nerezolvabile. Partea buna este ca daca te simti nemultumit de aspectul comunicarii, aceasta poate fi destul de usor imbunatatita. Afla mai multe despre comunicarea nonviolenta, despre ascultarea activa si despre cum poti intelege mai bine comunicarea nonverbala.
Respectul
Ai pus accent pe respect. Atunci cand un copil stie sa ii respecte pe cei din jur inseamna ca detine deja abilitati bune de a face fata furiei si frustrarii, iar sansele de a cadea victima bullyingului sunt mici.
In anul care a trecut, copilul tau a dat dovada ca stie sa ii respecte pe cei din jur? Dar tu?
Ai fost un bun model de rol din acest punct de vedere?
Ai incurajat respectul de sine in familie?
Cand devenim parinti, atentia pe care o acordam propriilor noastre nevoi este mai importanta ca oricand: daca reusim sa fim multumiti de noi insine, efectele se vor vedea in intreaga familie. Nimeni nu este perfect si nimeni nu a avut o copilarie perfecta. Cand devenim parinti, este aproape imposibil ca propria copilarie sa nu afecteze relatia cu propriul copil.
Ai acordat in acest an atentie si energie propriilor tale probleme (obstacole, limite sau obiceiuri negative) emotionale?
Ai inteles ceva nou despre propria copilarie si despre propriile reactii fata de copilul tau?
Ai observat care sunt limitele sau dificultatile tale in relatia cu copilul tau?
In ritmul aglomerat si rapid al vietii de zi cu zi, asemenea preocupari par de multe ori nerealiste. Dar daca acorzi cel putin 10 minute pe zi acestui subiect, s-ar putea sa observi sau sa inveti cateva lucruri noi, care sa te ajute in relatia cu propriul copil. Primul pas este constientizarea lucrurilor pe care le putem face mai bine.
Disciplina consecventa
Ai fost consistent in ceea ce ai spus, ai facut si ai pretins de la copilul tau?
Ati stabilit limite si reguli importante in familie, de la care nu v-ati abatut?
Pentru multi parinti, a stabili limite si reguli pentru copil este dificil, pentru ca acestea sunt echivalate cu lipsa de iubire, cu autoritate excesiva sau agresivitate. Insa nu este nevoie sa faci abuz de autoritate sau sa devii agresiv in relatia cu copilul tau pentru a stabili reguli si limite rezonabile. Dimpotriva, poti invata sa fii un lider bland al copilului si sa ii oferi ocazia sa isi dezvolte capacitatea de disciplina si autocontrol stabilit reguli pe care sa le respecte in mod consecvent.
*Sursa foto:Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Zece replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental.
-
Biasul de confirmare. Ce inseamna si cum se manifesta in rolul de parinte
Biasul de confirmare este recunoscut ca si un fenomen ce se refera la tendinta de a cauta dovezi care sa fie in consonanta cu credintele pe care le avem si de a elimina informatiile care vin sa contrazica ceea ce credem.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: