characters characters

Respectul de sine la copii

Ce inseamna si de ce este important

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 august 2017    |   5663 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

respectul de sine
Ai cunoscut oameni sau copii care nu se tem sa incerce lucruri noi sau dificile, care zambesc atunci cand gresesc si incearca si a doua oara sau care nu se lasa intimidati in situatiile de competitie? Respectul de sine este acel ingredient secret al farmecului, rezilientei in fata esecurilor si entuziasmului in fata provocarilor noi.

Respectul de sine si stima de sine

La prima vedere, respectul de sine pare un concept putin util, avand in vedere ca vorbim deja de mult timp despre increderea in sine si stima de sine. Stima de sine tine foarte mult de evaluarile pe care le facem despre noi insine, de cele mai multe ori comparandu-ne cu cei din jur. Stima de sine poate scadea sau creste in functie de circumstante si de standardele pe care le folosim pentru comparatii. Respectul de sine nu are o latura de evaluare, presupune ca fiecare dintre noi se accepta pe sine fara a se evalua in mod pozitiv sau negativ si fara a se compara cu ceilalti. Intr-o societate in care copiii cresc fiind comparati si ierarhizati de la cele mai mici varste, aceasta idee poate fi mai dificil de acceptat sau inteles. Insa este esentiala pentru dezvoltarea si fericirea copilului tau.

Respectul de sine si modestia

Multe dintre obiectiile aduse idee de respect de sine la copii se bazeaza pe confuzia dintre respectul de sine si lipsa de modestie. A avea respect de sine nu elimina constientizarea aspectelor care pot fi imbunatatite la propria persoana si nici inseamna punerea propriilor nevoi si dorinte pe primul loc in orice situatie.

Respectul de sine inseamna acceptarea de sine si convingerea ca propria persoana este valoroasa independent de standarde exterioare de performanta. Acest lucru nu inseamna nici ca persoana care da dovada de respect de sine nu este motivata sa evolueze si sa isi depaseasca limitele, fiindca le accepta ca fiind imposibil de schimbat.

Respectul de sine  este format inca din primii ani de viata. Chiar daca genetica joaca un rol important, mediul in care copilul creste si atentia pe care o oferim are un rol important in dezvoltarea respectului de sine. Iata cum poti sa iti ajuti copilul sa-si dezvolte respectul de sine:

Copiii care sunt tratati cu respect vor invata sa se respecte. A oferi copilului iubire neconditionata e una din modalitatile prin care va invata ca merita sa fie iubit si apreciat de cei din jur.

Cand e vorba de greseli, copiii au nevoie sa stie ca nu sunt „rai” si nu e ceva „in neregula” cu ei. Acest lucru inseamna a porni tu insuti de la diferenta dintre comportament si persoana. O persoana ramane valoroasa chiar daca are din cand in cand comportamente mai putin adecvate. Este important sa explici copilului, mai ales la varste mici, consecintele neplacute ale comportamentului lui, dar si modalitati mai potrivite in care poate actiona pe viitor, insa evita sa il etichetezi pe copil ca fiind „obraznic”, „dificil”, „neatent” etc..

Reflecta asupra propriului tau respect de sine. Reusesti sa te accepti si sa te apreciezi pe tine insuti sau insati, dincolo de asteptarile, criticile si judecatile celor din jur? Ramai convins de valoarea ta ca persoana indiferent de esecuri sau greseli? Este foarte dificil sa il inveti pe copil respectul de sine daca tu ai inca probleme in aceasta privinta. De aceea, incearca sa iti schimbi perspectiva asupra propriei tale persoane daca simti ca este nevoie sa faci acest lucru.

Asculta parerile si ideile copilului tau, chiar daca nu ti se par corect argumentate sau nerealiste. Este important ca fiul sau fiica ta sa primeasca atentia voastra, a parintilor. In caz contrar, cum va invata ca ceea ce are de spus conteaza si merita sa fie auzit de alte persoane?

Respecta-i dreptul la intimitate si proprietate. Pe masura ce creste, vei observa ca nevoia copilului de spatiu personal va creste, la fel ca si nevoia de a-i fi respectate obiectele personale.

Evita sa faci comparatii frecvente cu cei din jur. Cercetarile arata ca numarul ridicat de comparatii sociale este asociat cu un nivel ridicat de vinovatie, invidie, rusine si regret. Desigur ca in anumite situatii comparatiile sociale sunt utile si au un rol important in adaptarea noastra sociala, dar nu este nevoie sa facem din ele preocuparea noastra principala.

Pune accentul pe calitatile copilului tau, nu pe defecte.

De ce este important sa formezi respectul de sine la copilul tau?

  • Vei creste sansele copilului tau de a fi rezilient si de a face fata mai usor esecurilor si dificultatilor cu care se va confrunta.
  • Il vei invata, indirect, sa dea dovada de respect fata de cei din jur. Atunci cand ne simtim bine cu noi insine, suntem mai dispusi sa fim pozitivi si in interactiunea cu ceilalti.
  • Respectul de sine poate fi o componenta importanta a starii de bine. Copiii cu un nivel optim de respect de sine vor fi mai fericiti.

Tu cum iti inveti copilul sa se respecte pe sine?

*Sursa foto:Pixabay.com


Citeste si:

Opt nevoi ale copilului pe care acesta nu ti le va spune


Cum se invata increderea in sine

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe