characters characters

Cand adolescentul te critica

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 februarie 2023    |   751 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

adolescentul critic
Adolescentii pot deveni extrem de critici fata de parintii lor, pana la punctul lipsei de respect fata de acestia. Cum poti reactiona in aceasta situatie fara a afecta pe termen lung relatia dintre tine si copil?

Citeste si:


Managementul furiei pentru adolescenti


Patru etape in dezvoltarea identitatii adolescentilor


Intelege cauzele acestei schimbari in relatia dintre tine si copil

Inca din preadolescenta, copiii incep sa observe la parinti lucrurile care ii deranjeaza sau care nu sunt intocmai perfecte. Nemultumirile copiilor incep deseori fata de limitele si regulile mai mult sau mai putin consecvente pe care parintii le stabilesc in familie. Apoi, atentia copiilor se va indrepta catre trasaturile mai putin favorabile ale parintilor, pe care le pot observa cu mai multa obiectivitate la aceasta varsta. In esenta, in adolescenta, copiii descopera si trebuie sa accepte ca parintii lor nu sunt perfecti si atotstiutori, asa cum credeau la varste mai mici. Aceasta intelegere poate fi dificila pentru copii, pentru ca simt ca isi pierd reperele atat de stabile care i-au ghidat cu autoritate pentru mult timp, dar si pentru parinti, care se pot simti respinsi, defensivi sau detasati emotional de copiii lor deveniti atat de critici.

Incearca sa asculti dincolo de tonul critic al copilului tau

Una dintre cele mai dificile experiente ca parinte este recunoasterea propriilor greseli sau trasaturi de personalitate mai putin constructive. Poate esti inconsecvent, iti pierzi repede rabdarea sau critici comportamente ale copilului tau pe care le adopti tu insuti (de exemplu, timpul petrecut in fata ecranelor). Chiar daca este frustrant sau dureros sa auzi cum adolescentul tau scoate in evidenta aceste trasaturi sau comportamente, este o buna ocazie sa modelezi comunicarea nonviolenta si deschisa fata de acesta. „Inteleg ca te deranjeaza acest obicei/comportament. Vreau sa aud parerile tale si o sa o iau in considerare.” poate fi o replica prin care eviti conflictele, eviti sa devii defensiv si ii arati copilului tau ca il asculti cu adevarat. Desigur, criticile sau reprosurile sale pot fi incorecte, iar simplul fapt ca esti dispus sa le analizezi nu inseamna ca esti de acord cu ele.

Insa daca exista un sambure de adevar in observatiile copilului tau, este benefic pentru tine si pentru el sa accepti acest adevar si sa incerci sa adopti atitudini sau comportamente mai benefice. Flexibilitatea psihologica este esentiala pentru starea de bine a fiecaruia dintre voi, dar si a intregii familii.

Fa diferenta dintre feedback constructiv, critica si lipsa de respect

Pentru situatiile in care „critica” din partea adolescentului tau este formulata in cuvinte lipsite de respect, este important sa ii arati copilului tau ca nu accepti astfel de comunicare. „Inteleg ca ai o parere si ca vrei sa o exprimi, dar in familia noastra nu comunicam in acest fel. Vrei sa reformulezi ce aveai de spus intr-o maniera mai blanda?”


Este de la sine inteles ca acest tip de raspuns al parintilor este justificat si eficient doar daca intr-adevar parintii insisi respecta aceleasi reguli de comunicare si nu isi critica propriii copii in mod ostil.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe