characters characters

Dezvoltarea identitatii la adolescenti

Patru etape pe care este bine sa le cunosti

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 noiembrie 2022    |   1636 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

dezvoltarea identitatii personale la adolescenti
Formarea identitatii personale in adolescenta parcurge o serie de etape, pe care este bine sa le cunosti pentru a-l sprijini pe copilul tau in aceasta perioada.

Citeste si:

Cum ii sprijinim pe adolescenti sa aiba o viata cu sens


Sentimentul puterii personale la adolescenti


Dezvoltarea identitatii la adolescenti


James Marcia, psiholog canadian si cercetator, dezvoltand teoria dezvoltarii psihosociale a lui Erik Erikson, a propus existenta a patru etape in dezvoltarea identitatii in adolescenta. Descopera in care etapa se afla copilul tau.

Identitatea difuza

Este etapa in care copilul sau adolescentul nu exploreaza optiuni legate de propria identitate si nu este neaparat preocupat de aceasta. In aceasta etapa, nu exista un angajament privind scopuri sau valori personale si nici progres in atingerea acestora. Daca aceasta etapa se prelungeste pana la maturitate, persoana nu isi dezvolta un sentiment al scopului in viata si nici relatii autentice si profunde cu cei din jur.

Identitatea fortata

Este etapa in care se afla adolescentii care adopta o identitate personal afara a explora optiunile disponibile si fara a evalua critic identitatea adoptata. Deseori, influenta parintilor este esentiala in adoptarea unei identitati fortate: in unele cazuri, parintii forteaza copiii sa adopte o anumita identitate, in altele cazuri, copiii isi doresc sa paseasca pe urmele parintilor lor. In aceasta etapa, copiii dau dovada de responsabilitate si angajament fata de scopurile pe care le-au adoptat, dar acestea risca sa fie afectate de evenimente exterioare prin care trec.

Identitatea fortata seamana foarte mult cu identitatea dobandita, iar parintii adolescentilor care se afla in aceasta etapa si au adoptat o versiune aprobata de catre parinti vor incerca sa ii mentina pe aceasta cale. Preadolescentii sunt cei mai predispusi la a adopta o identitate fortata, deoarece inca nu au avut acces la experiente care sa ii ajute sa descopere roluri si valori variate.

Criza de identitate (moratoriul)

Este etapa in care adolescentul exploreaza optiuni diverse legate de identitatea personala, fara a adopta una. Aceasta etapa poate fi plina de tensiune si anxietate, atat pentru adolescent, cat si pentru parintii sai, ca urmare a adoptarii unor roluri sau convingeri diferite de cele ale familiei. Adolescentul poate avea o multime de intrebari, nedumeriri si poate trai stari de confuzie si anxietate legate de propria identitate. In aceasta perioada, grupul de prieteni devine important, deoarece aspectul social al identitatii devine o cale esentiala de definire a acesteia. In aceasta perioada, adolescentii pot incerca sa se integreze in diferite grupuri de prieteni (cei care invata bine, cei care sunt pasionati de sport sau cei care cu comportamente de risc), pentru a vedea care dintre acestea il definesc cel mai bine.

Religia, valorile morale, hobby-urile, alegerile profesionale si activitatile de relaxare pot fi supuse schimbarilor si explorarilor. In aceasta etapa, riscul conflictelor intre parinti si adolescenti creste, deoarece multe dintre alegerile celor din urma trezesc ingrijorare, revolta sau stres parintilor.

Identitatea dobandita

Este etapa in care identitatea personala este adoptata ca urmare a explorarii optiunilor si experimentarii diverselor roluri sociale. De cele mai multe ori, aceasta etapa este atinsa la maturitate, dupa incheierea adolescentei, in urma alegerii unei vocatii, a unui stil de viata si a unor obiective si idealuri. 

Majoritatea copiilor si adolescentilor se vor afla intr-una din primele trei etape si vor trece prin acestea nu neaparat in ordinea prezentata. Cu cat parintii ofera copiilor mai multa libertate de explorare si alegere, cu atat mai sanatoasa va fi evolutia identitatii personale a acestora. Desigur, limitele privind siguranta fizica si emotionala a copiilor si adolescentilor raman esentiale, iar parintii trebuie sa intervina cand acestea sunt depasite.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe