Trei erori de gandire pe care le fac copiii anxiosi
Anxietatea sau tendinta catre ingrijorare excesiva si teama fara motive obiective poate aparea cu usurinta in randul copiilor si adolescentilor. Anxietatea nu inseamna doar o stare de tensiune si stres excesiv, ci si tipare de gandire care nu sunt rationale sau eficiente. Iata trei feluri in care anxietatea influenteaza negativ gandirea copiilor si adolescentilor si felul in care le pot afecta performanta.
Citeste si:
„Obraznicia”, o alta fata a anxietatii copiilor
De ce copiii anxiosi pot deveni agresivi
Concentrarea atentiei asupra celei mai dificile parti ale unei sarcini.
Cum se manifesta aceasta eroare: „Nu pot sa scriu proiectul pentru ca nu am gasit inca o idee.”, „Este imposibil sa fac tema pentru ca n-am inteles lectia azi.”
Anxietatea ne determina sa fim mereu in stare de alerta si sa cautam orice pericol. Astfel, totul ne poate parea dificil si periculos. Deseori, replicile prin care aceasta eroare de gandire se manifesta contin in ele insasi solutia pentru problema, dar deoarece copilul este atat de concentrat asupra dificultatii situatiei in care se afla, acesta nu poate vedea solutia.
Cum il poti ajuta pe copil: „Inteleg ca este dificil sa gasesti o idee pentru proiectul tau. Cum crezi ca poate fi mai usor sa alegi o idee?” sau „Cum pot sa te ajut sa alegi o idee pentru proiect?”. „Deci mai intai este nevoie sa recitesti lectia si sa incerci sa o intelegi. Hai sa facem asta impreuna.”
Rolul parintelui in aceasta situatie este sa reformuleze problema cu care se confrunta copilul in termeni de solutii posibile . Anxietatea ii face pe copii sa nu vada solutiile posibile si sa se opreasca doar asupra problemelor.
O alta abordare care poate fi de ajutor pe termen lung este normalizarea dificultatii – transmiterea ideii ca unele lucruri sunt dificile si ca acest lucru este normal si frecvent.
Subestimarea sprjinului pe care il poate primi de la cei din jur.
Anxietatea ii poate face pe copii sa se astepte la respingere, refuzuri si critica din partea celor din jur. Aceste asteptari inseamna ca un copil sau adolescent anxios nu va cere ajutorul atunci cand are nevoie sau se va astepta la critica si evaluare extrem de exigenta din partea celor din jur. Mai ales cand vine vorba de invatare, aceste convingeri ii pot mentine pe copii la un nivel scazut de performanta.
Cum se manifesta aceasta eroare de gandire: „Nimeni nu ma poate ajuta.”, „Nimeni nu ma place.” sau „Nu am la cine sa apelez atunci cand am o problema.”
Cum il poti ajuta pe copil: atunci cand se confrunta o problema pe care nu o poate rezolva pe cont propriu, aminteste-i ca nu este singur. Mai ales in familie, consolideaza regula ca fiecare membru al familiei sa poata cere ajutorul atunci cand simte ca nu se poate descurca singur. Desi ne dorim sa crestem copii independenti si curajosi, acest lucru nu va fi posibil daca nu le oferim sprijin si ajutor atunci cand au nevoie.
Concentrarea atentiei asupra barierelor si obstacolelor si nu a oportunitatilor.
Cum se manifesta aceasta eroare de gandire: „Nu este posibil, pentru ca...”, „Este greu sa fac asta pentru ca...”, „Nu stiu cum sa fac acest lucru, asa ca nu il voi face.” etc.
Pe termen lung, aceasta eroare de gandire se transforma in convingeri care il vor limita pe copil in crestere si care pot duce chiar si la autosabotaj.
Cum il poti ajuta pe copil: acorda atentie acestor replici si ghideaza-l treptat, cu blandete si calm, catre solutii pentru barierele identificate si ajuta-l sa evalueze cat de probabil sunt acestea in realitate. Deseori obstacolele pe care ni le imaginam nu sunt confirmate de experienta reala, iar a-i aminti acest lucru copilului inseamna a-l adduce mai aproape de un stil de gandire rational.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: