Gandirea rationala
Cand orice problema devine o catastrofa
Una dintre caracteristicile anxietatii sau tendintei de ingrijorare excesiva este transformarea unui obstacol minor intr-o problema fara rezolvare si un stil de gandire pesimist. Nimic nu va merge asa cum ne-am dori, orice greseala este un semn de totala incompetenta si orice incercare, sortita esecului. Gandirea irationala care insoteste anxietatea nu ne ajuta sa progresam, ne rapeste din bucuria si entuziasmul din viata de zi cu si ne transforma in persoane mai putin placute pentru cei din jur. Din pacate, gandirea irationala se formeaza din copilarie, asa ca si cei mici risca sa isi construiasca astfel de tipare irationale. Iata cum ii putem ajuta sa evite acest lucru.
Citeste si:
Gandirea orientate spre solutii – ce inseamna si de ce este importanta
Tendintele negative in gandire
Gandirea rationala versus gandirea irationala in familie
Iata cateva exemple de ganduri irationale care pot sa apara in familie si care pot influenta negative alegerile si actiunile parintilor si copiilor:
- O nota mica la un test inseamna esec scolar si profesional in viitor.
- Un accident minor in parc inseamna ca este prea periculos pentru copil sa mai mearga la joaca impreuna cu alti copii.
- O simpla raceala este perceputa ca o amenintare la viata copilului.
- Un moment in care copilul il contrazice pe parinte este vazut ca o lipsa extrema de respect, care necesita pedepse.
Exemplele pot continua la nesfarsit, deoarece gandirea irationala se manifesta in toate aspectele vietii noastre. Copiii care observa parinti gandind astfel rica sa preia la randul lor acest tip de gandire, traind un nivel ridicat de anxietate.
Cum arata o perspectiva mai flexibila si mai rationala asupra incidentelor din exemplele de mai sus?
- O nota mica inseamna ca poate copilul are nevoie de sprijin la materia respectiva si putem cauta solutii in acest sens.
- Accidentele la locul de joaca sunt aproape inevitabile si pot fi pentru copii lectii valoroase despre siguranta, dar si despre rezilienta.
- Problemele de sanatate nu trebuie ignorate, dar pot fi abordate orientandu-ne catre tratamente si solutii potrivite.
- Un copil care nu este de acord cu parintele sau este un copil care se simte in siguranta din punct de vedere emotional incat sa isi exprime gandurile si emotiile, chiar daca acestea sunt dificile pentru parinte.
Cum incurajam gandirea rationala a copiilor
Invata-l modalitati eficiente de gestionare a emotiilor. Oricat de mult am incerca sa evitam gandurile irationale, nu putem face acest lucru cand suntem coplesiti de emotii puternice. De aceea, primul pas este intotdeauna exprimarea si intelegerea propriilor emotii.
Incurajeaza-l sa se concentreze asupra informatiilor exacte pe care le are la dispozitie cand evalueaza o situatie. De exemplu, doar pentru ca ii este teama ca va face o greseala cand prezinta un proiect la scoala nu inseamna ca acest lucru se va intampla. Nu stim ce se va intampla in viitor, asa ca ne putem concentra asupra prezentului. Intreaba-l intotdeauna "Ce stim cu siguranta despre aceasta situatie?" pentru a-i incuraja o perspectiva realista asupra acesteia. Il vei ajuta astfel pe copil sa faca diferenta dintre informatii pe care le cunoaste si temeri sau asteptari personale.
Gasiti impreuna solutii pentru cele mai negative scenarii. Daca va face o greseala in timpul prezentarii, o poate corecta si trece mai departe.
Brainstormingul emotiilor pozitive. Scopul exercitiului este de a creste numarul de emotii pozitive pe care copilul tau le simte pe parcurusl unei zile. Alegeti 5 emotii pe care copilul tau ar vrea sa le simta mai des. Implica-l pe copil in diferite activitati astfel incat sa traiasca aceste emotii.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: