characters characters

Cum il motivezi pe copil sa faca lucruri dificile

Cum il ajuti pe copil sa treaca peste ideea „E prea greu, renunt!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 iulie 2020    |   2057 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum il motivezi pe copil sa faca lucruri dificile
Adultii stiu ca lucrurile dificile sunt si cele care ne aduc cea mai multa satisfactie. Pentru copii insa, acest lucru nu este la fel de evident ca pentru adulti. Copiii invata sa aleaga mereu activitatile care le ofera o recompensa imediata, usor de obtinut si de repetat. De aceea, activitatile simple, precum timpul petrecut pe retelele de socializare ajung sa fie din ce in ce mai frecvente in programul copiilor.

Citeste si:

Noua intrebari care incurajeaza perseverenta copilului tau

Cum il invatam pe copil sa faca ce este bine pentru el, chiar daca „nu are chef ”


Revine parintilor datoria de a-i ajuta pe copii sa descopere bucuria efortului consecvent pentru atingerea unui obiectiv dificil. Cum poti face acest lucru? Iata cateva idei pentru a creste un copil care nu crede niciodata ca "E prea greu, mai bine renunt.".

Invata-l sa se concentreze intotdeauna doar la urmatorul pas pe care trebuie sa il faca. Impartind orice sarcina sau activitate in pasi mici si simpli, anxietatea sau neplacerea pe care aceasta i-o trezeste se va diminua.

Sarbatoriti fiecare mica reusita si fiecare etapa parcursa. Copiii (si adultii) au nevoie sa invete ca sunt capabili sa faca lucruri dificile si ca se afla pe drumul cel bun. Cand il incurajezi pe copil sa se bucure de fiecare pas facut in directia dorita, ii amintesti ca poate continua efortul in aceeasi directie si ii consolidezi motivatia si entuziasmul.


Ajuta-l sa reduca timpul dedicat activitatilor simple, dar adictive. Timpul petrecut in exces in mediul online sau in fata televizorului este o astfel de activitate. Stabileste un moment al zilei din care sa nu mai verifici deloc telefonul si sa nu mai intri pe internet. Gandeste anumite zile sau ore in care sa faceti in familie altceva decat sa petreceti timp in fata unui ecran. Inlocuieste aceste activitati cu o plimbare in natura, o iesire cu prietenii, cititul unei carti etc. Pe masura ce copilul reduce timpul dedicat unor activitati sedentare, va aparea o gama variata de activitati la care nici nu s-ar fi gandit.

Foloseste activitatea fizica pentru a-ti convinge creierul sa faca lucrurile dificile. Activitatea fizica precum si alte aspecte ale unui stil de viata sanatos poate declansa o eliberare de dopamina foarte utila organismului. Studiile arata ca exercitiile de aerobic pot imbunatati abilitatile motorii fine si cresc motivatia. O activitatea fizica intensa inseamna mai mult sange catre creier, conditie esentiala pentru crestere si dezvoltare neruonala. In plus, activitatea fizica stimuleaza endorfinele (alti neurotransmitatori necesari in depunerea efortului si in invatare).


Ajuta-l sa faca diferenta intre lucrurile care nu il intereseaza cu adevarat si lucrurile care i se par prea dificile. Copiii spun deseori "Nu imi place!" sau "Nu ma intereseaza!" cand vine vorba de activitati care li se par de fapt dificile sau pentru care sunt convinsi ca nu au talent sau aptitudini. Invatarea prin joc, metode mai simple de formare a unor abilitati si exercitiile constante sunt modalitati prin care poti sa il ajuti pe copil sa inteleaga daca intr-adevar nu este interesat de un domeniu sau doar este intimidat de acesta.


Fa inventarul lucrurilor dificile pe care a reusit sa le faca de-a lungul timpului. Aminteste-i toate activitatile care pareau prea grele la inceput si care au devenit parte din rutina zilnica in timp. Nu trebuie sa fie vorba de lucruri extrem de complicate, ci doar de lucruri care au parut dificile pentru copilul tau. De exemplu, cand a invatat sa inoate, sa mearga pe bicicleta sau sa isi pregateasca singur o gustare. Oricare ar fi aceste lucruri, este benefic pentru copil sa si le aminteasca, pentru a-si forma in timp convingerea ca este o persoana care face lucruri dificile in mod obisnuit.


Ajungem astfel la pasul urmator (cel mai important): interiorizarea in propria identitate a abilitatii de a face lucruri dificile. Cu alte cuvinte, incurajeaza-l pe copil sa vada ca este o persoana care face in mod obisnuit si cu succes lucruri dificile. Astfel, data viitoare cand se va confrunta cu o situatie care pare complicata, va gandi: "Ah, stiu cum o sa fie, am mai facut lucruri care pareau dificile." 


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe