characters characters

Cum se manifesta anxietatea la copii

„Obraznicia”, o alta fata a anxietatii copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 februarie 2020    |   4108 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum se manifesta anxietatea la copii
Un copil care are crize de furie frecvent, care e defensiv, plange foarte des, refuza sa interactioneze cu alti copii sau insista ca parintii sa faca doar ce vrea el ar putea fi cu usurinta etichetat drept rasfatat sau obraznic. Ce este bine sa stie parintii acestor copii: asemenea comportamente pot fi doar o alta fata a anxietatii.

Citeste si:

Legatura dintre anxietate si agresivitate. De ce copiii anxiosi pot deveni agresivi

Zece replici ale copiilor care ascund teama


Anxietatea
poate fi definita ca teama sau ingrijorare excesiva legata de situatii incerte. Copiii pot simti anxietate legata de scoala (de la teama de note pana la teama de respingere din partea colegilor), de siguranta si sanatatea parintilor (teama ca ceva rau li se poate intampla parintilor in mod neasteptat), de siguranta si sanatatea personala (teama ca ceva rau se va intampla copilului). Teama si ingrijorarea au rolul de a ne pregati pentru a face fata incertitudinii (daca putem anticipa potentiale pericole, ne putem pregati pentru a le evita sau diminua). Cand teama si ingrijorarea devin excesive si ies din controlul nostru rational, nu isi mai indeplinesc rolul de a ne ajuta, ci ajung sa ne impiedice.

De ce se manifesta anxietatea ca obraznicie

Anxietatea la copii se poate manifesta diferit fata de adulti. Cand se tem de o situatie, de activitati sau persoane noi, copiii isi manifesta aceasta teama prin comportamente precum:

  • insistenta de a pleca acasa sau refuzul de a merge intr-un loc nou, desi planul a fost facut cu mult timp inainte
  • plans, tipete, raspunsuri agresive ca reactie la refuzul parintilor de a-i urma dorintele
  • parasirea unei situatii si izolarea (de exemplu, copilul pleaca de la masa si se ascunde in camera)
  • refuzul de a merge la scoala sau de a se implica in invatare – teama il poate impiedica pe copil sa se concentreze cand invata, iar rezultatele scolare slabe ii vor accentua teama de scoala si invatare
  • furie, lipsa rabdarii, agitatie si frustrare in situatiile care ii trezesc teama – reactiile adultilor care interpreteaza aceste comportamente drept obraznicie ii pot creste copilului starea de agitatie
  • la varste mai mici, copiii anxiosi pot adopta comportamente haotice prin care isi consuma energia asociata cu anxietatea, dar prin care distrag si atentia parintilor de la situatia care cauzeaza initial anxietatea. De exemplu, un copil care se teme de citit pentru ca nu crede ca citeste destul de bine, va ascunde cartile pe care parintii incearca sa le citeasca impreuna cu el si va spune ca de fapt prefera sa se joace cu cuburile, pe care le va scoate repede si haotic prin toata casa.

In timp, aceste reactii ale copilului vor deveni parte ale unui tipar de comunicare cu cei din jur: copilul va refuza sa coopereze cu parintii, parintii se vor infuria si vor incerca sa il convinga sau sa il pedepseasca, iar copilul se va izola si va refuza in continuare. Eticheta de copil incapatanat, obraznic, needucat, agresiv sau rasfatat contribuie la agravarea situatiei, deoarece copilul nu primeste ajutorul de care are nevoie de fapt.


Anxietatea in copilarie are mai multe urmari neplacute pentru copil:

Gestionarea ei pe cont propriu poate fi epuizanta pentru copil, care nu va avea energie sa invete destul de bine, sa isi dezvolte abilitati si interese ori sa socializeze cu alti copii.

Copilul ajunge sa evite din ce in ce mai des situatiile care ii produc teama, limitandu-si experientele care il pot ajuta sa creasca.

In timp, copilul cu anxietate se va simti din ce in ce mai diferit fata de restul copiilor, pentru ca nu va putea face lucrurile pe care acestia le fac cu usurinta. Acest sentiment poate duce la izolare si la respingere din partea celorlalti, iar de aici pana la depresie mai este un singur pas.

Parintii si cadrele didactice care interactioneaza cu copiii anxiosi pot avea dificultati in a recunoaste sursa problemei pentru ca nu stiu foarte multe lucruri despre anxietate si despre cum se manifesta la copii, nu pot accepta ca au un copil cu probleme emotionale sau pornesc in relatia cu copilul de pe o pozitie de lupta si autoritate („Copiii trebuie sa asculte de adulti.”).

Anxietatea lasata netratata poate duce la tulburari precum atacurile de panica sau tulburarea obsesiv compulsiva.

Anxietatea in randul copiilor este foarte frecventa si poate sa apara sub forme diferite. Primul pas este de a incerca sa intelegem comportamentul copilului, fara a-l judeca si de a gasi explicatii logice si factorii care il declanseaza. Pe un teren lipsit de prejudecati, imaginea va fi intotdeauna mai clara, iar solutiile mai usor de gasit.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe