Utilitatea jocului:
Observarea deosebirilor si asemanarilor dintre grupuri de forme geometrice (patrate mari si mici, cercuri mari si mici)
Materiale folosite:
creta colorata sau sfoara
Desfasurarea jocului:
Parintele deseneaza cu creta pe asfalt cercuri si patrate mari si mici. Acestea vor fi ”casutele” iepurasilor. Numarul formelor mici este egal cu cel al formelor mari si egal cu numarul copiilor participanti la joc. Parintele explica copiilor regulile jocului:
- Copiii au roluri de iepurasi si se prefac ca se joaca in padure. La semnalul dat prin versurile urmatoare:
Iepurasi, fugiti acum, iepurasilor,
Hai la crang nu stati in drum, iepurasilor,
Vulpea rea, iat-o ca vine, iepurasilor,
N-are sa va fie bine, iepurasilor!
copiii se ascund in ”casutele” desenate pe asfalt. - Trebuie insa sa fie atenti la alegerea casutei, deoarece prin versurile spuse de parinte se specifica si marimea casutei:
Va ascundeti chiar acum, iepurasilor,
Iute, nu mai stati in drum, iepurasilor,
Alegeti casele mici, a – cum!!!
sau
Va ascundeti chiar acum, iepurasilor,
Iute, nu mai stati in drum, iepurasilor,
Alegeti casele mari, a – cum!!! - Fiecare copil are posibilitatea sa gaseasca o ”casuta” libera, corespunzatoare cerintei din versurile spunse de parinte, deoarece numarul lor este egal cu cel al copiilor. Jocul se repeta de mai multe ori.
- Copilul care a ales o un patrat mare sau un cerc mare, desi parintele a anuntat prin versuri ocuparea caselor mici, primeste o pedeapsa amuzanta (Exemplu: imitarea anumitor animale, sarituri intr-un picior, batai din palme, mers pe varfuri, etc).
Acest joc se poate desfasura si in spatii largi inchise, o sufragerie mai mare sau o sala de joaca, iar casutele pot fi reprezentate prin sfori de diverse culori sau cercuri mari si mici din plastic.
Adauga tu primul comentariu: