characters characters

Scindarea atentiei in invatare – ce inseamna si de ce este importanta

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 mai 2020    |   2727 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

scindarea atentiei
Deseori, problemele de invatare sau de intelegere a materiei nu sunt cauzate de lipsa de interes a copiilor sau de refuzul de a depune efort pentru invatare. Cauzele problemelor de invatare pot fi legate de felul in care este prezentata lectia, de felul in care copilul isi organizeaza notitele sau de formularea ineficienta a informatiilor noi.

Citeste si:

Memoria de lucru – cum il poti ajuta pe copil sa invete eficient

Teoria incarcarii cognitive – ce inseamna si de ce este importanta


Felul in care sunt prezentate informatiile este important pentru ca poate afecta atentia si memoria copiilor. Cand informatiile sunt prea multe, apare efectul supraincarcarii cognitive: copilul nu reuseste sa tina minte toate informatiile necesare pentru a intelege o explicatie, iar cand informatiile sunt prezentate dezorganizat, apare efectul scindarii atentiei (split attention in limba engleza), in care copilul trebuie sa caute in surse diferite informatiile necesare intelegerii. In aceasta situatie, copilul isi concentreaza cu dificultate atentia si nici memoria sa nu functioneaza la capacitate maxima. Astfel, apare senzatia de confuzie, de lipsa de control asupra invatarii si la scurt timp, copilul devine descurajat si renunta sa mai invete.
Examenul Tau


Imagineaza-ti un copil care invata sa jongleze cu 5 mingi, fiecare din ele reprezentand informatii. Din lipsa experientei si a cunostintelor, in timp ce le va arunca in aer, nu va reusi sa le prinda pe toate si pe unele le va scapa. La fel se intampla si in cazul efectului atentiei impartite. Prea multe surse de informatie va face imposibila procesarea la nivel cognitiv si va bloca memoria.

Cum evitam efectul scindarii atentiei?

Cand copilul iti spune ca nu intelege o lectie, incearca sa verifici daca aceasta este prezentata suficient de clar si de integrat. Roaga-l pe copil sa iti arate cum parcurge lectia, daca trebuie sa caute informatii noi in alta parte (de exemplu, daca trebuie sa caute in alt capitol o definitie sau o formula) si verifica daca toate schemele incluse in lectie sunt suficient de clare si de complete.

Recomanda-i copilului sa adune intotdeauna informatiile noi in acelasi loc. De exemplu, daca are nevoie de o diagrama pentru a intelege o lectie, este important ca aceasta sa se afle in acelasi document ca textul scris. De asemenea, este important ca diagrama sa fie marcata cu indiciile importante pentru intelegerea ei.

Invata-l pe copil sa ia notite in mod eficient. Copiii care noteaza lectia din clasa cuvant cu cuvant risca sa nu organizeze informatiile in mod eficient, iar cand trebuie sa invete, nu isi vor da seama cu usurinta care sunt ideile principale pe care trebuie sa le retina.


Recomanda-i sa evite multitasking-ul atunci cand invata. Trecerea de la o activitate la alta afecteaza in mod semnificativ atentia si duce la oboseala mai rapid. Fie ca trece de la teme la conversatii pe retelele de socializare, fie ca asculta muzica in timp ce incearca sa invete lectia, multitasking-ul ii poate afecta rezultatele scolare.


Este important sa ii explici copilului tau felul in care atentia si memoria sa functioneaza, pentru ca astfel il ajuti sa isi regleze singur activitatea de invatare, ii dezvolti metacognitia si ii incurajezi responsabilitatea si motivatia pentru invatare


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Principiul Pareto
    Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
    17 ianuarie 2023   

    Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

  • Cum invata copiii perseverenta
    Cum invata copiii perseverenta
    26 octombrie 2022   

    Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

  • Pauza de miscare
    Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
    22 august 2022   

    Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe