characters characters

Cum invata copiii perseverenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 octombrie 2022    |   1690 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum invata copiii perseverenta
Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

Citeste si:


De ce atitudinea copilului tau este mai importanta decat inteligenta


Mentalitatea invingatorului


Cum invata copiii perseverenta


Familia, dar si scoala, pot incuraja sau descuraja perseverenta copiilor, mai ales cand vine vorba de situatii dificile sau noi. Micheke Borba, cercetatoare si autoarea cartii “Thrivers: The Surprising Reasons Why Some Kids Struggle and Others Shine”, vorbeste despre patru obstacole in calea dezvoltarii perseverentei copiilor. Pentru a creste copii care nu renunta usor si au incredere in ei chiar si cand se confrunta cu dificultati, este nevoie sa inlaturam mai intai aceste patru obstacole:

Oboseala. Cand copiii nu se odihnesc suficient de mult sau de bine, capacitatea lor de concentrare a atentiei va avea de suferit. Cand nu isi pot concentra atentia, oricat de multa vointa ar avea, activitatea de invatare (sau orice alta activitate isi propun sa realizeze) va avea de suferit.

Anxietatea. Cand copiii simt ca primesc iubire si apreciere doar cand obtin rezultatele dorite de parinti, fiecare situatie noua sau dificila va fi insotita de teama excesiva. Anxietatea poate sabota capacitatea de concentrare a atentiei si abilitatile de rezolvare a problemelor. De aceea, copiii au nevoie sa se simta in siguranta din punct de vedere emotional si fizic in familie pentru a avea rezultate bune in afara acesteia.

Accentul pus pe reusite rapide si usoare. Succesul vine rareori fara efort indelungat, iar rapiditatea nu este singurul criteriu al inteligentei sau reusitei. Cand copiii invata ca trebuie sa inteleaga repede un concept nou sau ca trebuie sa termine repede un proiect sau o tema, nu invata sa aprecieze importanta consecventei si disciplinei. In plus, vor fi tentati sa apeleze la “scurtaturi” in rezolvarea problemelor: copierea unui eseu de pe internet sau cautarea rezolvarii unei probleme de matematica fara a o intelege cu adevarat.

Asteptari prea ridicate sau prea scazute fata de copil. Cand parintii au asteptari prea ridicata fata de copii, acestia din urma vor fi prea stresati sau anxiosi pentru a-si dezvolta abilitatile in ritmul in care au nevoie. Cand parintii au asteptari prea scazute, copiii isi pierd interesul si entuziasmul pentru invatare, pentru ca intervine plictiseala. De aceea, este benefic pentru copii ca asteptarile parintilor sa fie intotdeauna putin mai ridicate fata de nivelul actual al abilitatilor celor mici, pentru a-i orienta catre crestere.


Cum pot parintii sa incurajeze perseverenta copiilor?


Oferindu-le libertatea de a-si rezolva problemele singuri.
“Invatand ca poti sa rezolvi probleme pe cont propriu, inveti perseverenta si increderea in tine. O mare problema a generatiei noastre este ca toata lumea vrea sa faca lucruri in locul nostru.”, arata un adolescent de 14 ani citat in cartea semnata de Michele Borba.


Asigurandu-ne ca au suficient timp la dispozitie pentru a exersa abilitati si a-si explora talentele.
Cand supraincarcam programul zilnic al copiilor cu diferite cursuri si activitati extrascolare, acestia nu au energia si nici timpul necesare pentru a descoperi ca efortul indelungat duce la rezultate superioare.


Definind succesul in termeni de progres.
 O nota maxima la un test sau lipsa greselilor nu trebuie sa fie neaparat singura definitie a succesului. Pentru a-i incuraja perseverenta, este nevoie sa evidentiem progresul pe care il face un copil in invatare sau in dezvoltarea unei abilitati. Astfel, ii consolidam motivatia intrinseca si optimismul legat de rezultatele viitoare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe