characters characters

Atitudinea este mai importanta decat inteligenta

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 decembrie 2018    |   3084 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

atitudinea si inteligenta
Un om care are succes este considerat in general un om cu mult mai inteligent decat restul persoanelor. Cercetarile arata insa ca doar inteligenta nu este suficienta pentru succes. In momentele dificile, in care ne confruntam cu dificultati, atitudinea este mai importanta decat inteligenta.

Studiile realizate de Carol Dweck arata ca atitudinea poate influenta in mod semnificativ rezultatele scolare ale copiilor.

Citeste si:

Mentalitatea invingatorului

Succesul incepe cu felul de a gandi


Mai exact, este vorba de diferenta dintre doua tipuri de mentalitati: mentalitatea fixa sau rigida si mentalitatea flexibila.


Oamenii care au atitudini fixe cred ca fiecare dintre noi are un potential care nu se poate schimba de-a lungul timpului, ci ramane fix. Acest lucru poate crea probleme pentru ca la un moment dat, o persoana cu mentalitate rigida, confruntata cu adversitati poate trai un coplesitor sentiment al incapacitatii, al descurajarii si al lipsei de speranta, fiind convinsa ca nu are resursele necesare pentru a depasi dificultatile.


Persoanele care cred ca potentialul lor este flexibil, ca poate creste si se poate imbunatati cu efort, vor performa mai bine, chiar daca au de fapt un IQ mai redus. Oamenii cu o mentalitate flexibila reusesc sa vada esecurile ca pe ocazii de invatare: un esec ne spune ca ceva nu merge bine, insa daca avem o mentalitate flexibila, vom incerca sa rezolvam problema pentru a merge mai departe.

Cum incurajezi o atitudine constructiva la copilul tau?


Invata-l pe copil ce sa faca daca se simte neajutorat sau descurajat.

Descurajarea, senzatia de neputinta sau neajutorare apar frecvent in fata obstacolelor si esecurilor. Invata-l pe copilul tau ca aceste emotii sunt naturale, dar sunt si trecatoare. Nu este nenvoie sa se lase condus de ele pe termen lung. Vorbeste-i despre faptul ca multi oameni de succes au avut repetate esecuri pana cand au reusit sa obtina ce si-au dorit si despre faptul ca din esecuri putem invata lectii importante.


Ajuta-l sa isi descopere vocatia.

Cand copilul descopera un domeniu care il intereseaza, incurajeaza-l sa il exploreze inscriindu-l la cursuri sau aratandu-i surse de informatie pe care le poate folosi pe cont propriu (carti, site-uri, aplicatii etc.). Daca nu stie de unde sa inceapa cand vine vorba de pasiunile sale, spune-i sa scrie pe o foaie de hartie 25 lucrui care ii plac cel mai mult. Nu trebuie sa fie neaparat materii invatate la scoala. Apoi trebuie sa le aranjeze in ordine descrescatoare, in functie de interesul si curiozitatea sa. Poate alege primele cinci domenii si le poate explora pe rand.


Invata-l sa actioneze in momentele de teama sau nesiguranta

Frica de esec sau lipsa de incredere in propriile puteri ne fac sa amanam, sa evitam situatii dificile sau sa renuntam usor, indiferent de coeficientul de inteligenta. Asadar, este important sa ii formezi copilului tau obiceiul de a se intreba „Ce pot face acum?” dupa un esec sau o greseala. Ajuta-l cu sugestii, orienteaza-l catre propriile sale solutii si, cand e nevoie, sprijina-l sa actioneze concret.


Incurajeaza-l sa isi depaseasca limitele

Cu putine exceptii, succesul vine in urma efortului indelungat si consecvent. Ajuta-l pe copilul tau sa descopere ca poate mai mult decat crede, incurajandu-l sa depuna un pic mai mult effort in fiecare zi si sa isi compare progresul de azi doar cu rezultatele proprii de ieri, nu cu rezultatele altor copii.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe