characters characters

Succesul incepe cu felul de a gandi

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 iunie 2018    |   5588 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

gandirea si succesul
Oricat de mult ne-ar displacea sa recunoastem acest lucru, felul in care gandim ne influenteaza deciziile si sansele de succes extrem de mult: in lipsa increderii in propriile forte si a optimismului, putini oameni decid sa incerce sa obtina lucrurile pe care si le doresc.

Copiii isi formeaza felul de a gandi prin interactiunile cu cei din jur si prin observarea acestora. Studiile arata ca stima de sine se formeaza pana la varsta de 5 ani, iar increderea in sine la maturitate este asociata cu mediul in care copilul a crescut. Asadar, este important sa ii arati copilului tau un mod de a gandi sanatos, care sa ii dea toate sansele pentru o viata implinita.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Ce inseamna gandirea pozitiva

Gandirea invingatorului: mentalitatea flexibila versus mentalitatea rigida


Iata cateva obiceiuri mentale care il vor ajuta pe copil sa obtina succesul in viata:

Nu este nicio problema daca nu ai intodeauna incredere in tine.

Specialistii sustin ca pentru a avea succes e nevoie atat de increderea in propriile forte, cat si de un strop indoiala pentru a obtine cele mai bune rezultate. O incredere in sine exagerata ne impiedica sa vedem obstacolele, sa estimam corect cele mai bune strategii sau efortul pe care trebuie sa il depunem pentru a reusi. De aceea, nu este nevoie sa il indemni pe copilul tau de fiecare data sa fie mai increzator in el insusi, ci sa vorbesti despre indoielile pe care le are si despre modalitatile prin care isi poate creste sansele de succes.

Vorbeste-i copilului despre autocompasiune sau compasiunea fata de tine insuti.

Critica fata de cei din jur si fata de noi insine nu duce de cele mai multe ori la schimbari pozitive, pentru ca nu este constructiva. Cand il certi pe copilul tau ca nu este suficient de organizat sau constiincios, il inveti sa se considere un copil intr-adevar dezorganizat si iresponsabil. Invata-l pe copil sa devina propriul sau prieten si sa se incurajeze singur atunci cand nu este multumit de rezultatele si actinile sale. Intreaba-l ce i-ar spune unui prieten care se critica in mod exagerat pe el insusi. Aceeasi strategie o poti adopta si tu, atat in rolul de parinte, cat si in alte situatii in care nu esti multumit de rezultatele obtinute.

Invata-l sa se gandeasca la scopurile sale pe termen lung

Toti copiii au momente in care sunt lipsiti de motivatie sau disciplina. Nu este vorba intotdeauna de lene sau nepasare, pur si simplu, si copiii au zile mai putin reusite. In asemenea momente, ii poti recomanda copilului sa se gandeasca la faptul ca a doua zi va fi fericit ca si-a facut tema la matematica. Concentrandu-se pe viitor si amintindu-si motivele pentru care trebuie sa faca lucrurile pe care nu ar vrea in mod special sa le faca, il poti ajuta sa evite procrastinarea.

„Nu exista esec, exista doar feedback.”

O nereusita este intotdeauna o oportunitate de invatare. Cand parintii gandesc astfel, si copilul la prelua acest mod de a gandi, fiind mai greu descurajat de un esec. Ajuta-l pe copil sa descopere de fiecare data care sunt lucrurile pe care le poate face altfel data viitoare, pentru a evita un esec si ii vei forma un tipar de gandire extrem de util pentru intreaga sa viata.

Viata poate fi frumoasa, dincolo de realizari sau reusite.

Desi poate suna paradoxal, a-l invata pe copil sa se bucure de momentele placute din fiecare zi, de propria creativitate si de propriile talente, chiar si atunci cand ele nu sunt asociate cu un succes concret (premii, note mari sau alte distinctii) este esential pentru succesul pe termen lung al copilului. De ce? Deoarece bucuria de a invata sau de a face o activitate (de exemplu, de a scrie sau de a desena) este cea care il va sustine sa munceasca mai mult, sa fie perseverent si sa depaseasca esecurile, atunci cand va participa la concursuri, examene sau in orice situatie in care trebuie sa isi dovedeasca abilitatile si cunostintele.

Spune-i care sunt calitatile sale.

Spune-i ce apreciezi la el si ce crezi ca face bine. Il vei surprinde cu siguranta placut, deoarece foarte putini copii isi pot descoperi singuri toate calitatile si foarte putini copii stiu cum ii privesc oamenii din jur. Asa ca nu ezita sa i le enumeri si sa ii recomanzi ca, in momentele in care este nemultumit de el insusi sau descurajat, sa si le aminteasca.

Dificultatile sunt temporare.

Invata-l pe copil ca momentele dificile vor trece intotdeauna, ca problemele pe care acum le considera de nedepasit vor parea in scurt timp nesemnificative si ca orice situatie noua poate parea dificila, dar adaptarea este intotdeauna posibila.

De ce e important sa ii formezi copilului tau astfel de obiceiuri de gandire?

Pentru ca in timp, formandu-si tipare de gandire negativa („Am esuat o data, deci nu are rost sa mai incerc.”, „Nu pot visa la lucruri foarte frumoase, pentru ca nu sunt capabil sa le obtin.” de exemplu), copilul tau risca sa sufere de probleme de sanatate emotionala, precum depresia.

Daca observi la copilul tau stari prelungite de descurajare si dezinteres, de lipsa de initiativa sau tristete, nu ezita sa ceri sfatul unui specialist, psiholog sau psihiatru. Poate fi vorba de o depresie, care necesita mai mult decat schimbarea felului de a gandi pentru a fi depasita.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe