characters characters

Nesiguranta de sine la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 martie 2017    |   8693 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

nesiguranta de sine
Nesiguranta de sine poate aparea foarte usor la copii, mai ales dupa inceperea gradinitei sau scolii, cand copiii sunt comparati si evaluati in functie de performante si abilitati. Copiii sensibili, care reactioneaza puternic la respingerea sociala sau la esec risca si mai mult sa devina nesiguri pe ei insisi, iar evolutia lor intelectuala si sociala poate avea de suferit. Iata ce pot face parintii copiilor nesiguri pe ei insisi.


Descopera sursa nesigurantei copilului

Uneori, copiii isi pierd increderea in ei insisi in urma unui esec, in urma respingerii sociale, ca urmare a bullying-ului la scoala sau in urma criticii excesive a parintilor sau altor adulti semnificativi din viata copilului. De asemenea, ridiculizarea frecventa a copilului, indiferent de intentia din spatele ei, poate avea ca efect nesiguranta copilului. Stilul de atasament al copilului fata de parinte este de asemenea important pentru increderea in sine a copilului. Copiii care in primii ani de viata au simtit ca parintii sunt mereu aproape, disponibili sa ofere spriijin si afectiune neconditionata vor avea mai multa incredere in a explora lumea din jur si in a-si asuma riscuri.

Analizeaza-ti propria nesiguranta

Traim intr-o perioada in care este foarte usor sa ne punem la indoiala reusitele, abilitatile si calitatile, mai ales in calitate de parinti. Reflecta asupra propriei tale increderi in tine si incearca sa o consolidezi in domeniile in care simti ca este nevoie. Poate fi vorba de domeniul profesional, de relationarea cu cei din jur sau de infatisarea fizica. De asemenea, acorda atentie felului in care vorbesti despre tine insuti: parintii care se critica pe ei insisi des vor transmite acest fel de a gandi si copiilor.

Lasa-l pe copil sa isi urmeze pasiunile si interesele

Este foarte greu ca un copil sa aiba incredere in el insusi daca este impins sa isi asume provocari in domenii care nu il intereseaza sau pentru care nu are aptitudini. Acest lucru nu inseamna ca nu incurajezi cultura generala a copilului sau educatia completa a copilului tau, ci doar ca il lasi sa depuna efort in domeniile care il intereseaza in mod special.

Vorbeste copilului despre gandurile care ii submineaza increderea in sine

Nesiguranta este hranita de ganduri irationale: despre esecuri din trecut, despre lipsa de pregatire sau de abilitati, despre imposibilitatea unui succes. Un copil nesigur pe el insusi va intra in clasa fiind convins ca nu isi va aminti lectia sau ca nu se va descurca la test. Ca parinte, il poti ajuta pe copil sa identifice aceste ganduri si sa il ajuti sa vada ca ele nu sunt fondate pe realitate: nu putem ghici viitorul, nu poate sti cu siguranta cum se va descurca la scoala. Invata-l pe copil despre legatura dintre emotii si ganduri si invata-l modalitati prin care se poate calma atunci cand este cuprins de teama (exercitii de respiratie sau de relaxare).

Arata-ti aprecierea pentru calitatile sale si accepta-l asa cum este

Cel mai probabil, parintii sunt persoanele care pot oferi cel mai usor copiilor acceptarea neconditionata, care, aparent paradoxal, le va da copiilor si energia de a evolua si de a-si depasi limitele. Critica repetata, ironiile sau reprosurile parintilor sunt usor interiorizate de catre copil, care isi poate pierde speranta ca isi va depasi limitele. Pune accentul pe calitatile copilului, nu pe defectele acestuia.

Ajuta-l sa se pregateasca pentru situatiile noi cu care se confrunta

Nesiguranta apare mai ales in fata situatiilor noi, de la care copilul nu stie la ce sa se astepte. Ajutandu-l sa afle cat mai multe despre ce urmeaza sa se intample (de exemplu, in prima zi de gradinita sau de scoala), vorbind cu el despre ce ar putea sa faca in situatii probabile (cum sa se adreseze doamnei invatatoare, cum sa interactioneze cu colegii etc.), ii vei diminua nesiguranta care vine din lipsa de informatii.

Incurajeaza-l sa incerce lucruri noi chiar daca se teme
Teama ne poate face sa renuntam la a incerca, pentru ca suntem convinsi ca este justificata. Invata-l pe copilul tau ca nu este nevoie sa se simta curajos de fiecare data cand incearca un lucru nou. Ajuta-l sa isi identifice emotiile, sa le accepte si sa actioneze chiar daca nu este mereu sigur ca va reusi. Desigur, este important sa faca diferenta intre situatiile in care teama este justificata si are rolul de a-l mentine in siguranta (de exemplu, cand un copil il provoaca sa faca o actiune periculoasa) si situatiile in care apare teama de esec sau de respingerea celorlalti (de exemplu, cand copilul se teme sa se implice in joaca altor copii din parc). 

Poate cel mai important lucru pe care nu trebuie sa il uiti daca esti parintele unui copil nesigur pe el insusi este ca increderea in sine se poate invata. Doar pentru ca acum copilul tau are multe temeri si retineri nu inseamna ca este condamnat sa le pastreze intreaga sa viata :). Ai incredere in capacitatea copilului tau de a evolua, observa-i potentialul si ajuta-l sa si-l puna in valoare.

Citeste si:

Poveste terapeutica despre increderea in sine

Cum consolidezi increderea in sine a copilului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe