characters characters

Memoria de lucru – cum il poti ajuta pe copil sa invete mai eficient

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 aprilie 2017    |   9278 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

memoria de lucru
Ti s-a intamplat vreodata sa incerci sa tii minte un numar de telefon pentru cateva secunde, pana il notezi si sa descoperi ca ai uitat sau incurcat cateva cifre? Daca da, inseamna ca ai descoperit ce se intampla cand memoria de lucru nu functioneaza perfect :).

Memoria de lucru este denumirea folosita de psihologi pentru a se referi la tipul de memorie care ne ajuta sa retinem informatiile necesare pentru a realiza o actiune. De exemplu, memoria de lucru ne ajuta sa intelegem un text pe care il citim, deoarece pastram in minte suficient de mult timp informatiile deja citite, astfel incat cele care urmeaza sa fie citite, sa aiba sens. In memoria de lucru, sunt „stocate” informatiile primite pe cale auditiva, dar si cele vizuale.

Memoria de lucru este, conform specialistilor, cheia invatarii eficiente. Copiii cu o memorie de lucru slaba intampina dificultati in a prelua noile informatii in timp ce le folosesc pe cele pe care deja le au. Memoria de lucru a copiilor evolueaza pe masura ce cresc, asa ca daca un copil de 4 ani uita cele trei instructiuni pe care i le-ai dat in aceeasi fraza, nu inseamna ca are probleme cu memoria, ci ca acesta este nivelul specific varstei sale.

Iata cateva modalitati prin care copiii folosesc memoria de lucru pentru a invata.

Memoria de lucru este strans legata de capacitatea de concentrare a atentiei. Unii copii nu pot sa retina informatiile necesare pentru a rezolva o sarcina fiindca nu pot sa se concentreze suficient de mult timp.

Memoria de lucru este implicata in invatarea cititului. Memoria de lucru auditiva ii ajuta pe copii sa retina sunetele literelor suficient de mult pentru a putea forma cuvintele. Memoria de lucru vizuala ii ajuta sa isi aminteasca cum arata acele cuvinte astfel incat sa le poata recunoasteatunci cand citesc. Cand memoria de lucru functioneaza eficient, aceste abilitati ii ajuta pe copii sa citeasca fara ezitare si sa devina cititori fluenti.

Memoria de lucru este implicata in rezolvarea problemelor de matematica. Atunci cand copiii aud o problema de matematica si li se cere sa o rezolve, au nevoie sa tina minte toate informatiile importante prezentate verbal, sa decida care sunt operatiile prin care pot rezolva problema si abia apoi sa realizeze calculele matematice. Astfel, rezultatele bune la matematica nu se datoreaza doar inteligentei logice a copilului, ci si memoriei sale.  

Cum iti poti ajuta copilul sa isi imbunatateasca memoria de lucru?

Pune accent pe abilitatile de vizualizare.

Incurajeaza-ti copilul sa isi creeze in minte imaginea a ceea ce tocmai a auzit sau a citit. Apoi cere-i sa deseneze ce a vizualizat. Pe masura ce devine mai bun la vizualizare, va putea sa descrie imaginea, in loc sa o deseneze. De asemenea, pentru a retine mai usor instructiuni care presupun mai multe actiuni succesive (De exemplu, „Indoiti foaia albastra pe mijloc, taiati-o pe jumatate si lipiti cercul rosu in centrul uneia dintre ele.”),si le poate imagina pe masura ce le asculta. Astfel, le va putea tine minte mai bine pentru a le pune in aplicare.

Cere-i copilului sa iti explice ce a invatat.

A fi capabil sa explici cuiva ceva inseamna a da sens informatiei si a o folosi in alte modalitati foarte repede. De exemplu, daca tocmai a invatat o formula matematica, o miscare noua la dansuri sau un cuvant nou, cere-i sa ti le explice sau sa iti arate cum se realizeaza.

Propune jocuri ce necesita memorie vizuala.

Jocurile in care copilul trebuie sa faca perechi din cartonase cu desene identice il poate ajuta sa isi exerseze memoria de lucru. Iata doua exemple de astfel de jocuri aici si aici. De asemenea, jocurile in care trebuie sa retina cat mai multe imagini pot fi utile.

Invata-l sa grupeze informatiile

Invata-l pe copil sa imparta informatiile in mai multe „bucati” sau sa le grupeze in secvente. De exemplu,  un numar de telefon se invata mai usor si se retine mai bine daca cele 10 cifre sunt impartite in secvente de cate 4 si 3 cifre.

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/chrisyarzab/5659535221/

Citeste si:

Functiile executive la copii: cum cresti un copil responsabil si fericit

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe