characters characters

Rolul de „copil de aur”

Ce inseamna si care sunt efectele pe termen lung

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 martie 2022    |   1286 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

rolul de copil de aur
Rolul de copil de aur al familiei apare in situatiile in care unul dintre copii este apreciat, incurajat si sprijinit in mod excesiv de catre parinti, in timp ce restul copiilor sunt comparati cu acesta deseori in mod nefavorabil.

Citeste si:


Copilul cu rol de tap ispasitor


Rolul de copil neascultator


Rolul de „copil de aur”. Cand si cum apare


Rolul de copil de aur apare mai ales in familiile in care parintii au asteptari foarte ridicate de la copii, isi asociaza propria imagine de sine cu succesul obtinut de copii si folosesc un stil parental bazat pe autoritate. Aceste caracteristici sunt specifice personalitatilor cu tendinte narcisiste. In acest tip de relatii de familie, copiii se pot simti obligati sa indeplineasca toate asteptarile parintilor, in caz contrar riscand pierderea iubirii si atentiei lor. In timp, pe masura ce copiii obtin succes, esecul devine o sursa majora de anxietate si este evitat prin orice mijloace (chiar si cele care incalca moralitatea – de exemplu, copiind la un test sau dand vina pe altcineva pentru o greseala).


Deseori, in familiile in care unuia dintre copii ii este dat rolul de copil de aur, ceilalti copii sunt comparati nefavorabil cu acesta, fie pentru ca aleg sa se revolte in fata cerintelor extrem de stricte ale parintilor, fie pentru ca temperamental, nu pot face fata presiunii de a avea succes in orice situatie.


Copilul de aur devine sursa principala de mandrie si prestigiu a familiei si a parintilor, chiar si atunci cand acestia din urma au ei insisi succes pe plan social si profesional. Pentru copil, aceasta nevoie de a sustine imaginea pozitiva a familiei si multumirea parintilor devine mai importanta decat preferintele personale.

Care sunt urmarile pe termen lung ale rolului de copil de aur?


Apare tendinta de a face pe plac celor din jur, in defavoarea propriilor dorinte

Pentru ca nu au experienta iubirii neconditionate in copilarie, acesti copii invata ca pentru a obtine afectiunea si atentia altor persoane, este nevoie sa le indeplineasca mereu asteptarile, indiferent de cat de nerealiste sunt acestea. Pe plan profesional, acest lucru inseamna eforturi excesive, perfectionism si risc de epuizare fizica si emotionala, iar pe plan social, inseamna compromisuri, lipsa granitelor personale si acceptarea comportamentelor mai putin sanatoase ale celor din jur.

Teama de esec

Pentru ca intreaga stima de sine si, la nivel emotional, simpla supravietuire a copilului depinde de performanta sa, esecul devine o sursa majora de frica. Esecul inseamna in ochii copilului de aur nu doar pierderea prestigiului, ci a iubirii si aprecierii celor din jur. Pentru un copil, a pierde aceste lucruri inseamna a pierde totul. Pe masura ce creste, aceasta teama se transforma intr-o convingere irationala, care ii poate afecta alegerile intreaga viata.

Perfectionismul

Teama de esec duce la tendinte perfectioniste: nevoia de a se asigura ca toate activitatile realizate de copil sunt indeplinite perfect. Una dintre urmarile acestei tendinte este procrastinarea: amanarea proiectelor si intarzieri cauzate de nevoia de a le perfectiona. Pe termen lung, creste riscul tulburarilor de anxietate si depresie.


Relatii dificile cu fratii

Copilul de aur deseori primeste nu doar atentia si afectiunea parintilor, ci si resurse si oportunitati care sunt refuzate celorlalti copii din familie. Acestia din urma pot simti invidie, gelozie si resentimente fata de copilul de aur, in timp ce acesta se poate simti vinovat pentru ca primeste un tratament special din partea parintilor si din partea celor din jur. Pe termen lung, relatiile dintre frati pot avea de suferit, ajungand deseori la distantare emotionala.


Incapacitatea de a se bucura si relaxa

Aceasta este o urmare naturala a presiunii de a obtine tot timpul performante ridicate si a fricii de esec. Pe termen lung, creste riscul aparitiei depresiei si altor tulburari emotionale.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe