characters characters

Trei aspecte ale rezilientei

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2024    |   780 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

3 aspecte ale rezilientei
Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti. Rezilienta se refera la capacitatea pe care o avem de a depasi dificultati, adversitati sau traume, de a ne reveni de pe urma lor si de a creste ca urmare a acestor experiente. Un om cu un nivel ridicat de rezilienta nu inseamna ca nu va intampina dificultati sau ca nu va simti durere sau suferinta. Oamenii rezilienti pot trai emotii intense, insa vor avea si suficiente abilitati si resurse interne care ii vor ajuta sa depaseasca aceste momente cu bine si sa isi continue in mod constructiv viata.

Citeste si:


Rezilienta in randul parintilor


Trei exercitii pentru rezilienta


Specialistii sustin ca rezilienta are trei componente esentiale: rezistenta la stres, recuperarea din stres si cresterea in rezilienta.

Rezistenta la stres se refera la capacitatea de a ramane ehilibrat si de a functiona eficient in situatii stresante. Aceasta implica si modul in care gandim si interpretam situatiile stresante. O perspectiva realista si echilibrata asupra problemelor ne poate ajuta sa reducem anxietatea si suprasolicitarea emotionala resimtite in astfel de situatii si sa gasim solutii, sa luam decizii eficiente in perioade de stres. Din punct de vedere emotional, rezistenta la stres se refera la managementul adecvat al emotiilor si reactiilor in situatii tentionate. A fi capabil sa iti mentii calmul si controlul emotional, sa iti gestionezi cu grija emotii negative ca frica sau furia, contribuie la cresterea rezistentei personale la stres.

Recuperarea din stres inseamna abilitatea personala de regasire si restabilire in urma expunerii la o forma de stres sau trauma. Acest lucru inseamna strategii eficiente de relaxare si reincarcare a energiei, odihna, activitati de relaxare si recreere si tehnici de gestionare eficienta a stresului. A invata sa privesti lucrurile din diferite perspective este util pentru a gasi sens si semnificatie celor intamplate, element important pentru a putea merge mai departe si te recupera mai repede. Recuperarea din stres inseamna si relaxare si reincarcare emotionala dupa perioade de tensiune. Cultivarea sentimentului de optimism si speranta sunt deosebit de importante pentru recuperarea din stres.

Cresterea in rezilienta se refera la ce anume invatam din ce ni s-a intamplat. Vorbim de credinte si atitudini pozitive fata de sine si fata de viata in general, de o mai mare incredere in propriile abilitati de a face fata provocarilor, de adaptare la schimbari si la capacitatea de a gasi solutii in momente grele. Tot acum vorbim si de gestionarea si reglarea emotiilor in mod constructiv, precum si de capacitatea de a accepta si de a exprima in mod sanatos emotiile.

Toate cele 3 componente ale rezilientei sunt importante pentru construirea unei mentalitati puternice si a unei bune capacitati de adaptare la provocarile vietii. Aceste componente sunt interconectate si se pot intari reciproc.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe