characters characters

Cum treci de la iubirea conditionata la iubirea neconditionata in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 august 2021    |   1719 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

iubire neconditionata
Iubirea neconditionata in relatia parinte-copil incepe cu acceptarea imperfectiunii fiecaruia dintre noi. Acceptarea de sine si compasiunea parintilor ii ajuta pe acestia sa ofere iubire neconditionata copiilor.

Citeste si:

Cum se manifesta iubirea conditionata in relatia parinte-copil

Iubirea conditionata versus iubirea neconditionata


Cum trecem de la iubirea conditionata la iubirea neconditionata

Ca toate aspectele legate de relatiile cu cei din jur, si acesta depinde de relatia cu noi insine. Felul in care interactionam cu cei din jur exprima deseori felul in care interactionam cu noi insine. De aceea, de exemplu, parintii care tind sa fie critici cu ei insisi, ii vor critica pe copii des, din dorinta de a-i ajuta sa evolueze sau parintii care au un nivel ridicat de anxietate vor incerca sa il protejeze excesiv pe copil.

Daca te surprinzi retragandu-ti afectiunea fata de copil atunci cand comportamentele sale sunt dificile, criticandu-l excesiv sau reprosandu-i frecvent greselile facute, este un semn ca ar fi momentul sa schimbi ceva in relatia voastra. Iar primul pas este sa schimbi ceva in relatia cu tine.

Reflecta la propria copilarie si la relatia cu propriii tai parinti. Ca parinti, este important sa ne analizam propria copilarie si sa incercam sa intelegem ce comportamente am preluat de la propriii parinti, ce atitudini de viata ne-am format din primii ani de viata si cum ne definim rolul de parinti. Acest lucru nu inseamna ca ne vom invinovati excesiv propriii parinti sau ca nu ne asumam responsabilitatea pentru comportamentele noastre in rolul de parinti, ci ca incercam sa ne intelegem mai bine pe noi insine. Doar astfel putem avea o relatie mai buna cu propriii copii. Cateva intrebari care ti-ar putea ghida aceasta analiza: Cat de acceptat te-ai simtit in relatia cu parintii tai? Care sunt comportamentele pe care le-ai preluat de la parinti, chiar daca ti-ai promis ca nu vei face acest lucru? Care sunt comportamentele parintilor tai pe care le-ai respins cand ai devenit parinte, alegand sa adopti opusul lor? Care au fost regulile nescrise in familia voastra, de care ti-ai dat seama mai tarziu?

Observa cu mai multa atentie interactiunile cu copilul tau. Cat de des ii raspunzi solicitarilor lui de atentie? Cat de usor comunici cu el despre subiecte sensibile? In ce situatii te surprinzi brusc iritat sau furios, reactionand aproape automat? Ce emotii iti este dificil sa gestionezi in rolul de parinte (furie, vinovatie, rusine etc)?

Compasiunea fata de sine. Dupa ce intelegem mai bine propriile tipare de comportament si gandire care ne impiedica sa oferim iubire neconditionata, putem trece la pasul urmator: descoperirea compasiunii fata de sine. A avea compasiune fata de tine insuti inseamna a-ti accepta greselile si calitatile mai putin pozitive si a le privi ca fiind pur si simplu, omenesti. Nimeni nu este perfect, iar acest lucru este natural. Compasiunea de sine inseamna a inlocui autocritica printr-o atitudine mai blanda si mai calma, care te poate ajuta sa iti corectezi greselile si sa inveti din ele. Acest lucru nu inseamna ca eviti responsabilitatea pentru greseli sau ca nu iti propui sa devii un parinte mai bun.

Compasiunea si acceptarea fata de cei din jur. Cand reusim sa avem o atitudine mai blanda fata de noi insine, reusim sa ii vedem si pe ceilalti din aceeasi perspectiva. Astfel, iubirea si aprecierea pozitiva fata de copil vor veni natural, in ciuda conflictelor, dezamagirilor, neintelegerilor si momentelor tensionate dintre voi.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe