Cinci situatii in care copilul iti cere atentia
Cinci situatii in care copilul iti cere atentia
Nevoia de a primi atentie este o nevoie universal umana, insa deseori in relatiile cu cei din jur, nu reusim sa interpretam corect felul in care aceasta se exprima. Acest lucru se intampla cu atat mai des in relatia parinte-copil, pentru ca cei mici pot deveni mai dificili tocmai in momentele in care au nevoie de fapt de atentie si afectiune din partea parintilor.
Citeste si:
Comunicarea nonverbala – sau felul in care spunem copiilor lucruri fara sa vorbim
Cum cresti un copil cooperant – acordandu-i atentia ta
Ce stiu parintii care au o relatie apropiata cu copiii lor
Toti parintii isi doresc sa aiba o relatie apropiata cu propriul copil. In primii 3 ani de viata acest lucru este destul de simplu: copiii cer cu bucurie o imbratisare de la parinti, se joaca spontan cu ei si le cauta atentia in mod direct, clar si insistent.
Pe masura ce copiii cresc, felul in care acestia comunica devine mai subtil, iar solicitarile de atentie si afectiune ale copiilor pot fi usor trecute cu vederea de parintii din ce in ce mai ocupati si mai obositi.
Parintii care reusesc sa mentina o relatie deschisa si apropiata cu propriii copii stiu sa identifice momentele in care copilul cere atentie si afectiune. Iata cateva exemple de astfel de momente, care se aplica la orice varsta si in orice relatie (de cuplu, de prietenie sau de munca).
„Ce am facut azi.”
Copilul tau iti povesteste in fiecare zi imediat dupa ce ajungi acasa ce a facut la scoala sau ce i s-a intamplat in lipsa ta? Asculta-l cu atentie, adreseaza-i intrebari si povesteste-i si tu ce ai facut. Este o modalitate excelenta de a-ti arata interesul si afectiunea fata de copilul tau. Copiii care pot povesti in siguranta si cu placere parintilor lucruri marunte vor putea vorbi cu acestia si despre subiecte importante si dificile in adolescenta.
„Mami, uite un catel!”
Cand copilul iti arata un catel pe strada sau un alt lucru putin important la prima vedere, este bine sa iti amintesti ca obiectul in sine este mai putin important: in acele momente, copilul iti cauta atentia si afectiunea. Acelasi lucru se intampla cand copilul iti arata o rana minora sau superficiala, un video sau o abilitate pe care si-a format-o. Incearca sa raspunzi cu entuziasm, chiar daca ce iti arata copilul tau nu pare neaparat interesant.
„Uite ce am facut!”
Cand suntem multumiti de munca noastra sau de faptul ca am depasit un obstacol, primul impuls este sa impartim bucuria cu alti oameni. Acelasi lucru il fac si copiii care vin mandri la parintii lor cu un desen, un mic dejun preparat cu atentie sau, la varste mai mari, cu succesul la un examen sau test important.
Nu subestima niciodata importanta acestor momente pentru copilul tau si arata-i cat mai clar cu putinta ca te bucuri alaturi de el si ca esti mandru de reusitele lui. Chiar daca uneori aceste reusite nu ti se par semnificative, invata sa vezi lucrurile din perspectiva copilului tau: s-a temut ca nu va invata niciodata sa mearga pe role si in sfarsit a reusit? Este un moment demn de sarbatoare!
Conversatii despre interese comune
Deseori, copiii pot prelua interesele parintilor pentru a se apropia mai mult de ei. Daca tatal este un pescar pasionat, copilul va deveni un cunoscator al pescuitului, adresand intrebari sau oferind parintelui informatii pe carele considera importante. Si aceste momente trebuie pretuite si valorificate, pentru ca ele pun bazele unei relatii profunde intre parinte si copil. Vorbind despre interese comune si facand schimb de informatii, copilul exerseaza o comunicare pe pozitie de egalitate cu parintele, una in care are ocazia sa isi exprime idei si pareri, spre deosebire de momentele in care primeste instructiuni, sfaturi si incurajari de la parinte.
Apropierea fizica
Cand copilul vine langa tine, iti pune mana pe umar sau capul in poala, te ia de mana sau te mangaie pe par, este un semn clar ca vrea o imbratisare. Chiar daca esti ocupat, incearca sa ii acorzi atentie in asemenea momente, deoarece respingerea afectiunii fizice oferite de copil poate afecta in mod semnificativ increderea copilului in tine si in el insusi.
In copilarie invatam daca meritam iubirea si atentia celor din jur, iar primii oameni de la care invatam aceasta lectie sunt parintii. Din lipsa de timp sau de energie, parintii pot neglija involuntar cererile copiilor de atentie si afectiune. Astfel apare neglijarea emotionala, care poate afecta intreaga viata a copilului tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: