characters characters

Tatii indisponibili emotional

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 aprilie 2024    |   212 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

tatii indisponibili emotional
Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Citeste si:


Cum se pot pregati viitorii tati pentru rolul de parinte


Greselile pe care le fac tatii in relatia cu fiii lor


Tatii indisponibili emotional - semne si comportamente


De cele mai multe ori, tatii indisponibili emotional sunt cei care au experiente neplacute in copilarie cu propriul tata sau care au fost victime ale abuzului din partea parintelui. Singura modalitate de a rezolva lucrurile in cazul tatilor indisponibili emotional este de a cere ajutor de specialitate pentru a intelege sursa problemelor pe care le au, pentru a le accepta si a incepe sa schimbe lucrurile inspre bine. Iata care sunt semnele prin care recunosti un tata indisponibil emotional:

  • Este mai prietenos si mai degajat in preajma persoanelor din afara familie decat cu propria familie.
  • Munca pare mai importanta decat familia.
  • Evita conexiunile emotionale cu propriul copil sau minimizeaza emotiile acestuia.
  • Isi invinovateste copilul pentru proprile greseli si refuza sa analizeze cu ce a gresit el ca si parinte.
  • Ignora nevoile copilului de conexiune, acceptare si aprobare.
  • Gestioneaza stresul sau anxietatea prin dependente - de substante, activitati etc.
  • Nu se implica in activitatile sau interesele copilului.
  • Foloseste un limbaj negativ.
  • Critica si este lipsit de entuziasm cand vine vorba de interesele copilului sau de trasaturile particulare de personalitate ale copilului.

Tatii indisponibili emotional se pot schimba atata timp cat constientizeaza ca lucrurile nu merg intr-o directie potrivita. Adesea vor gasi scuze pentru a-si justifica propriul comportament sau pentru a se confrunta cu ceea ce simt cu adevarat. Exista situatii in care acesti tati isi invinovatesc copilul sau plaseaza responsabilitatea de a fi adult acestuia. In orice caz, cel mai mult are de suferit copilul, iar consecintele pot avea un impact pe termen lung asupra dezvoltarii emotionale si armonioasa a celui mic. Primul pas spre ”vindecare” este de a recunoaste ca lucrurile nu merg bine si de a cere ajutor de specialitate. Consilierea individuala va ajuta la intelegerea sursei problemelor personale, la dezvoltarea unor abilitati de relationare si comunicare, precum si la remodelarea stilului de a gandi si de a vedea lucrurile.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe