characters characters

Limbajul negativ intre parinte si copil

Cat de negativ vorbesti copilului tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 iulie 2018    |   1980 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

limbajul negativ intre parinte si copil
In situatii tensionate, deseori spunem si facem lucruri pe care ulterior le regretam, devenind violenti verbal. Consecintele acestui comportament pot fi nefaste cand cel caruia ii sunt adresate cuvintele grele este un copil.

Un studiu recent publicat a arata ca tipetele, insultele si injuriile sunt la fel de daunatoare pentru dezvoltarea fizica si emotionala a copilului precum pedepsele fizice. Efectele acestor comportamente se intind pe termen lung si continua chiar si in perioada de adult tanar. Transmiterea de mesaje negative copiilor prin cuvinte si actiuni pot duce la simptome depresive, de anxietate si la scaderea stimei de sine a copilului. Un copil insultat, la care se tipa in permanenta si care este mereu comparat cu alti sau etichetat va interioriza tot ceea ce aude si se va defini pe sine in functie de ce spun ceilalti. De aici si pana la o imagine distorsionata asupra propriei persoane, nu mai e mult. Asadar, modul in care parintii vorbesc copilului definesc dezvoltarea emotionala a copilului.

Citeste si alte articole pe aceeasi tema:

Esti profesor sau parinte? Invata sa comunici nonviolent 

Tehnici de comunicare 

Iata cum poti sa fii mai echilibrat atunci cand vorbesti cu copilul tau si cum sa folosesti mai rar limbajul negativ:

Acorda atentie cuvintelor pe care le folosesti frecvent in relatia cu copilul tau.

Care sunt cele mai frecvente adjective pe care le folosesti? Cat de negative sunt? Nu este neaparat nevoie sa fii violent verbal la adresa copilului pentru ca influenta limbajului tau sa fie negativa. Uneori, cuvintele pe care le folosim pot influenta negativ copilul deoarece ii ofera un model de pesimism, de respingere a celor diferiti fata de voi, de critica a celor din jur, de autocompatimire exagerata sau de invinovatire. De exemplu, cat de des spui:

  • „El este de vina pentru ca...”,
  • „Oamenii ca ei nu sunt cinstiti niciodata.”
  • „Nu avem nicio sansa sa reusim.”
  • „Intotdeauna tatal tau/mama ta este neatent(a).”
  • „Nu am avut destul noroc in viata.”

Oricare ar fi obiceiurile tale verbale, daca exprima frecvent emotii si sentimente negative, il pot afecta pe copilul tau indirect, deoarece ii ofera un model negativ de a vedea lumea. Incearca sa inlocuiesti critica cu aprecierea, invidia cu admiratia, autocompatimirea cu recunostinta si cu un simt intern al responsabilitatii, invinovatirea cu intelegerea motivelor celor din jur si cu iertarea acestora etc.

Majoritatea dintre noi avem cel putin un astfel de obicei verbal, de care ne dam seama greu. Primul pas pentru a-l inlocui este sa il constientizam.

Aminteste-ti ca esti in aceeasi echipa cu copilul tau.

Acelasi lucru este valabil si pentru partenerul tau de viata. O familie inseamna o echipa si pentru a functiona bine, este nevoie sa fiti dispusi sa cooperati si sa renuntati la obiceiuri care descurajeaza cooperarea: gasirea vinovatului, critica sau nevoia excesiva de a avea dreptate.

Foloseste cuvintele ca sa ajuti.

Cuvintele sunt extrem de puternice si pot avea un efect de lunga durata, fie daca ele sunt bune sau nu. Alege cu grija ce cuvinte folosesti cu copilul tau, la fel ca si limbajul corupului pe care il utilizezi. Inainte de a spune ceva copilului, intreaba-te daca respectivele cuvinte ii vor fi de ajutor sau il vor rani. Daca sunt de ajutor, rosteste-le. Daca nu, reformuleaza :).

Concentreaza-te asupra comportamentului.

Cand un copil face ceva gresit, nu iti certa copilul fiindca nu este capabil sa faca ceea ce trebuie sau cum i-ai spus ca trebuie. Spune-i ca acel comportament pe care l-a facut nu este bun. Etichetele sau definirea copilului prin comportamentele sale nu este o strategie utila. Arata-i copilului ca il respecti si il iubesti indiferent de ce anume face. Strategile si solutiile gasite de el insa, nu sunt intotdeauna bune. Asta nu inseamna ca este un copil rau, ci pur si simplu a ales metoda gresita de a face ceva.

Gandeste ca un profesor.

Cei mai buni profesori nu tipa la copii si nici nu iau personal comportamentele celor mici, ci le privesc drept oportunitati de invatare. Asadar, daca copilul tau lasa cutia goala de lapte in frigider sau isi arunca prosopul ud in baie, pe jos, intreaba-te ”ce are nevoie copilul meu sa invete?”. Gandeste-te la moduri in care poti transforma situatia in momente de invatare, mai degraba decat la un eveniment stresant si deranjant.

Tu cum eviti limbajul negativ sau agresiv in relatia cu copilul tau?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe