Daca traiesc in gelozie, copiii invata sa simta invidie
Nefericire, frustrare, stres, neliniste, resentimente si actiuni pe care nu le-am face in mod normal. Toate acestea pot fi consecintele invidiei sau geloziei. Aceste emotii, atunci cand iau amploare, ne pot impiedica sa ne bucuram sa viata si sa evoluam, indiferent daca suntem adulti sau copii. Afla cum ajung copiii sa simta invidie in mod frecvent si ce poti face pentru a evita aceasta situatie.
Cum apare gelozia la copii?
Gelozia dintre parinti.
Comparatiile intre parinti apar dinaintea nasterii copilului, intre mame, si continua multi ani dupa cel mic a venit pe lume: greutate, stare de sanatate, temperament, preferinte culinare, rezultate scolare – orice caracteristica a copilului este comparata, chiar si involuntar, cu ceilalti copii de aceeasi varsta. Este o tendinta normala a parintilor, care doresc sa fie siguri ca procedeaza bine in cresterea copilului.
Problemele apar atunci cand parintele observa cu precadere calitatile sau reusitele altor copii sau altor parinti si doar defectele sau nereusitele membrilor familiei sale. Copiii vor invata sa se raporteze la fel la alti copii, pot simti frecvent ca “nu sunt suficient de buni” si ajung sa simta invidie fata de alti copii. Incearca sa te concentrezi asupra punctelor forte ale copiilor tai si ale tale si sa inlocuiesti gelozia cu admiratia fata de calitatile altor parinti care par sa se descurce foarte bine:).
Rivalitatea dintre frati
Aproape imposibil de evitat, rivalitatea intre frati poate naste o gelozie care sa dureze toata viata. Incearca sa compari fiecare copil doar cu el insusi si sa le oferi timp si afectiune in functie de propriile nevoi si preferinte. Cand il compari in mod repetat pe copil cu fratele “mai constiincios”/ “mai cuminte”, copilul va avea doua variante: sa il deteste pe fratele lui, sa se deteste pe sine sau sa simta resentimente fata de tine. Niciuna dintre variante nu este de dorit:).
Acorda atentie revoltelor copiilor tai, mai ales cand iti reproseaza ca nu ai fost impartial sau ca favorizezi celalalt copil, chiar daca nu esti de acord – important este cum percepe copilul tau situatia.
Comparatiile in grupul de prieteni
Din dorinta de a se integra intr-un grup sau de a se bucura de mai multa popularitate, fiul tau poate veni intr-o zi acasa de la scoala hotarat ca vrea telefonul pe care il are cel mai popular baiat din clasa sau fiica ta declara ca vrea sa se vopseasca, pentru ca si celelalte colege “si-au facut suvite”.
Vorbeste cu copilul tau despre ce inseamna a fi tu insuti, despre diferentele dintre oameni si despre felul in care, desi la varste mici putem crede contrariul, de fapt autenticitatea ne ajuta sa fim apreciati de cei din jur.
Asigura-te ca ii dai voie copilului tau sa fie el insusi, vorbeste despre preferintele si ideile sale, incurajeaza-l sa se exprime si astfel ii vei consolida increderea in el insusi.
Cum il ajuti pe copil sa faca fata invidiei? Ajuta-l sa vorbeasca despre aceasta emotie, gasiti impreuna motivele pentru care a aparut invidia, nevoile care stau la baza ei (de exemplu, nevoia copilului de a fi popular, apreciat), cautati impreuna modalitati prin care nevoile copilului pot fi indeplinite si consolideaza-i increderea in el insusi.
Invidia sau gelozia nu pot fi evitate in totalitate, insa le poti “imblanzi” daca reusesti sa apreciezi mereu lucrurile care il fac unic pe copilul tau, daca il inveti sa se bucure de viata si sa se cunoasca pe sine. Tu cum eviti gelozia si invidia in familia ta?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/swambo/14641107023/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: