(Video) Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce aud. Cand parintii transmit mesaje contradictorii copiilor
Ii spui copilului de cinci ori sa faca un lucru si el procedeaza invers? Dincolo de incapatanare, poate fi vorba de faptul ca cel mic primeste mesaje contradictorii de la adultii importanti din viata lui. Daca acest lucru se intampla destul de des, va invata ca nu poate lua in serios ce spun adultii si va ignora din ce in ce mai des recomandarile sau cererile lor.
De cele mai multe ori, mesajele contradictorii apar atunci cand parintele transmite un anumit mesaj in mod verbal si un mesaj opus, prin comportament. Cu alte cuvinte, “Una spunem si alta facem.”
Exemple de situatii in care parintii transmit copiilor mesaje contradictorii:
- Cand tipam noi insine la ei pentru ca au ridicat tonul. “Nu e voie sau nu e frumos sa tipi!” spus pe un ton ridicat nu va avea efectul dorit.
- Cand folosim un limbaj agresiv (de exemplu, la volan, impotriva altor soferi), dar ii certam pe copii cand folosesc un cuvant urat.
- Cand spunem copiilor ca fumatul nu este sanatos, iar apoi ne aprindem o tigara.
- Cand le limitam timpul petrecut la calculator, in timp ce noi nu ne dezlipim de telefon sau tableta decat cu 5 minute inainte de culcare.
- Cand ii incurajam sa ne spuna mereu adevarul, dar ii pedepsim dupa ce fac o greseala pe care ne-o marturisesc.
- Cand le spunem ca nimeni nu-i perfect sau ca notele nu conteaza asa mult, dar ii certam pentru o nota mai mica decat suntem obisnuiti.
Atunci cand nu punem noi insine in practica ce il invatam pe copil, transmitem mesajul ca atunci cand va creste, va avea voie sa se comporte asa cum nu are voie acum. Desigur, acest lucru este adevarat (intrucat nu il va certa nimeni atunci cand va avea 30 ani), dar nu acesta este scopul tau:).
Aminteste-ti ca orice copil mai degraba imita ce vede decat sa faca ce ii spui. Incearca sa pui la randul tau in practica ceea ce il inveti pe copil ca “e bine”. Astfel te vei asigura ca cel mic va prelua in comportamentul lui ce il inveti. Iata un material video care arata cel mai bine acest fenomen:
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/swambo/15169963540/
Citeste continuarea articolului: Cum te asiguri ca nu transmiti mesaje contradictorii
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: