characters characters

Lucruri pe care nu este bine sa le spui copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 ianuarie 2011    |   5836 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Lucruri pe care nu este bine sa le spui copiluluiPuterea cuvintelor pe care le spunem si care ne sunt adresate este mai mai mare decat ne dam seama. Pentru copii, acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat ei nu au inca abilitatea de a deduce motivele din spatele cuvintelor. De aceea, este bine sa acorzi atentie expresiilor pe care le folosesti in relatia cu copilul.

*Fotografia apartine utilizatorului Crisstina 1

Cinci lucruri pe care nu este bine sa le spui copilului

Iata cateva expresii pe care parintii le folosesc frecvent in relatia cu copiii si care pot avea efecte mai puternice decat par.

1. „Pentru ca asa spun / vreau eu.”

Cand se grabesc, sunt prea obositi sau nu mai au argumente valabile, oamenii apeleaza frecvent la aceasta replica pentru a incheia o discutie. In relatia cu un copil, aceasta expresie nu face decat sa il invete pe copil ca ceea ce vrea sau spune el nu conteaza si sa resimta autoritatea parintelui ca fiind nedreapta. Este primul pas catre blocarea comunicarii intre tine si copil: „Daca nu conteaza ce am eu de spus sau ce imi doresc, nu are sens sa le mai spun parintilor nimic.” In plus, a incheia astfel discutiile cu un copil inseamna a-i refuza ocazia de a invata sa negocieze, sa convinga si sa argumenteze.
 
2.  „Tu nu te baga fiindca esti doar un copil. Tu nu ai cum sa stii despre ce e vorba. Astea sunt treburi de adulti.”

Intr-adevar, multe subiecte de discutie sunt „treburi de oameni mari”.Acesta insa nu este un motiv suficient pentru a nu-i asculta pe copii daca vor sa isi exprime o parere, fie ea si nejustificata. Este adevarat ca multi copii si adolescenti nu stiu atat de multe lucruri precum parintii, dar acest lucru inseamna doar ca este nevoie ca adultii sa ii invete. O posibila reactie din partea copiilor ar fi adoptarea comportamentelor de risc (pentru ca adultii sunt cei care fumeaza, consuma alcool, merg in localuri si se simt bine etc.), dar si aparitia comportamentelor de razvratire. Incearca sa eviti folosirea unei replici de acest fel pentru a nu sublinia atat de puternic diferenta adult-copil. Atunci cand copilul tau spune ceva gresit, profita de ocazie pentru a-l invata sau pentru a-l ajuta sa descopere o perspectiva noua asupra situatiei. Iar daca discutia in care esti implicat nu este potrivita pentru varsta lui, explica-i intr-un mod calm ca vei discuta cu el separat si roaga-l sa te lase sa termini ce ai de vorbit cu interlocutorul tau.

3. „Te-ai gandit mult pana ai spus o prostie ca asta?”


”Mereu spun numai prostii. Sunt un prost. ” e concluzia pe care copiii o pot trage de pe urma replicii tale. Capacitatea de a lua singur decizii, tendinta de a initia singur actiuni, de a rezolva singur probleme, de a genera solutii, autoeficacitatea, stima de sine a copilului vor avea de suferit de pe urma unei asemenea replici. Lipsa de rabdare, dezacordul sau iritarea ii pot face pe parinti sa adreseze copilului un asemenea mesaj. Daca fiul sau fiica ta intr-adevar a spus ceva incorect, arata-i pur si simplu ce este gresit si explica-i ceea ce nu stie. In general, este bine sa rezisti tentatiei de a imparti actiunile si parerile copilului in „inteligente sau proaste”. Pentru o dezvoltare armonioasa, copiii au nevoie sa invete ca pot face greseli pentru ca acestea ii ajuta sa creasca.

4. „De ce nu esti si tu ca sora ta (fratele tau, copilul vecinului etc)?”

Comparatiile cu alti copii sunt frecvente in randul parintilor sau cadrelor didactice, care apeleaza la aceasta modalitate pentru a-i motiva pe copii sa fie mai buni, mai cuminti sau mai silitori. Efectul poate fi insa unul total opus. Copilul va ajunge sa deteste colegul sau vecinul cu care este comparat constant si va simti ca nu este acceptat si iubit de catre parinti asa cum este el. Pentru a-l motiva pe copil, afla ce ii place cu adevarat sa faca, propune-i sa descopere lucruri si activitati noi si accepta-l asa cum este.

5. „Lasa ca vezi tu cand ajungem acasa!”

Scenele neplacute care apar in locurile publice sunt incheiate de multe ori in acest fel. Chiar daca acasa il va astepta intr-adevar o pedeapsa, o asemenea amenintare are ca efect cresterea anxietatii copilului si il poate face sa simta nesiguranta in raport cu parintii. Este recomandabil ca sanctiunile pentru comportamentele nedorite sa fie date in momentul in care comportamentul a avut loc. Daca acest lucru nu este posibil, spune-i pe un ton normal copilului ca veti discuta problema mai tarziu.
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe