Scolarul incapatanat
Copilul tau, ajuns la varsta scolaritatii, continua sa faca mai mult ceea ce vrea decat ceea ce i se cere? Copilul incapatanat poate fi perceput de catre cei din jur ca un mic dictator, deoarece refuza sa faca lucrurile care i se cer sau care i se impun si incearca mereu sa iasa in evidenta, dar si din tipare.
Cum interactionezi cu un copil incapatanat?
2. Priveste si din perspectiva copilului ceea ce se intampla. Daca tu ai fi cel caruia i se interzic anumite actiuni, i se impun reguli, i se ofera termene limita pentru a face anumite lucruri, cum ai reactiona? Deoarece le vor binele copiilor, parintii insista mult asupra regulilor si lucrurilor pe care copii „trebuie” sa le faca, uitand uneori sa le si explice de ce este bine sa faca lucrurile respective. Explicatiile pot fi utilizate de la cele mai mici varste, pentru a reduce din incapatanarea copilului. Prezinta-i in acelasi timp si consecintele care pot sa apara daca continua sa refuze.
3. Evita violenta verbala. De cele mai multe ori, incapatanarea starneste furia parintilor. Pe langa furie apar si tipetele, tonul foarte ridicat si cuvintele aruncate fara a fi gandite. Atunci cand parintele se comporta irational, tot ceea ce va obtine va fi un refuz si mai accentuat din partea copilului care va intelege din intreaga situatie ca este vorba de o competitie, o lupta impotriva parintelui.
4. Transforma incapatanarea copilului in calitati pozitive. Incapatanarea copilului tau se poate transforma in timp in calitati de care copilul va avea nevoie: curajul de a spune ce crede, perseverenta, capacitatea de a conduce, increderea in sine, abilitatea de a purta o discutie in contradictoriu sau de a negocia. Da-i copilului tau incapatanat sansa de a prezenta argumente logice pentru cerintele sau refuzurile sale, arata-i de ce nu are sens ce iti cere (atunci cand este cazul), asculta-l si pune-l in situatii de invatare in care isi poate folosi incapatanarea in scopuri pozitive (sa cante la un instrument muzical, sa rezolve o problema dificila etc.).
5. Nu il eticheta pe copil. Repetandu-i des ca „Esti un copil incapatanat, m-am saturat de discutiile interminabile cu tine!” ii transmiti ca nu il accepti asa cum este si ca este ceva in neregula cu el. Chiar daca iti este greu sa faci fata in fiecare zi refuzurilor copilului tau, incearca sa rezolvi situatiile dificile fara a face referire la persoana copilului.
6. Modeleaza-ti propriul comportament. Vrand-nevrand trebuie sa recunoastem faptul ca si noi, adultii, ne comportam deseori cu incapatanare. Refuzam in relatia de cuplu unele lucruri, impunem celor din jur ceea ce noi ne dorim, nu tinem cont de ce ar trebui sa facem sau ce ar fi cel mai bine pentru toata lumea. Incapatanarea se regaseste si in lumea adultilor si nimeni nu spune ca ar fi gresit. Totusi, daca doresti sa reduci incapatanarea copilului, este bine sa fii atent la cum te comporti in fata lui daca iti doresti sa schimbi si comportamentul micutului. Copilul poate prelua cu usurinta un anumit comportament al parintilor.
7. Nu-l forta pe copil sa faca ceea ce ii ceri. Negociaza cu el regulile si explica-i ce se intampla daca nu le respecta. Ajuta-l sa inteleaga care sunt lucrurile pe care le pierde daca alege sa fie incapatanat in fiecare situatie: daca nu imparte jucariile cu un alt copil, nici celalalt copil nu le va imparti cu el; daca nu se pregateste la timp pentru a-l duce la scoala, nici tu nu te vei grabi sa il duci la locul de joaca sau la petrecerea unui alt copil etc.
Care sunt cele mai frecvente situatii in care ai intalnit incapatanarea la copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
Cand parintii se confrunta cu refuzul copilului si ridica tonul, insista sau ameninta, creeaza un climat agresiv, care nu va duce decat la inrautatirea situatiei. Forta in general declanseaza rezistenta, iar parintii ajung in momentul in care copilul refuza sa faca orice i se cere raspunzand „Nu ma poti obliga!”.
-
Cand prescolarul cauta atentie prin comportamente negative
Prescolarii, dar si copiii mai mari, se pot obisnui sa aiba comportamente dificile doar pentru a-ti atrage atentia. De ce se intampla astfel? Explicatia are legatura cu reactia ta fata de comportamentele negative ale copilului.
-
Sindromul copilului cuminte sau ce pierd copiii prea ascultatori
„E un copil cuminte, nu imi face probleme.”. Aceasta replica va fi spusa de cele mai multe ori cu multumire si zambet de catre orice parinte.
Comentează:
- Nu stabilim prea multe reguli;
- Odata stabilite (negociate), perseveram in a le respecta;
- Nu incepem cu negatia (ex."nu ai voie sa..." Ci, "daca...se intampla...")