characters characters

Managementul furiei pentru parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 august 2013    |   3916281 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

managementul furiei la parinti
”Sunt parintele lui si trebuie sa ma asculte!”
”Il invat eu minte!”
”Om fac din el, sa vezi numai ce o sa ma asculte!”
”Acum ori niciodata il pun la punct. Ma tine el minte pentru asta!”


Iti suna cunoscute replicile de mai sus? Probabil ai rostit cel putin una dintre ele sau ai auzit macar un parinte vorbind astfel. Ceea ce ele ascund sunt emotii negative: furia, nerabdarea, lipsa de toleranta la frustrare, dorinta de a pune la punct, de a manifesta controlul, de a modela pe cei din jur.

De ce apare furia in relatia parinte-copil?

Furia este una dintre emotiile cele mai frecvent intalnite in randul parintilor deoarece:
  • lipsa de timp provoaca fisuri in relatia de comunicare cu copilul, iar deseori mesajul care se doreste transmis este gresit inteles.
  • stresul si programul de zi cu zi de la serviciu reduc energia si rabdarea parintilor pentru a-i asculta, a-i observa pe copii si a le raspunde asa cum au nevoie acestia.
  • parintii au asteptari prea mari de la copii. In cazul in care tu iti doresti sa ai un copil cu 10 pe linie, un copil care sa nu cauzeze probleme sau neintelegeri in cadrul scolii sau in grupul de prieteni, iar copilul prin comportamentele sale iti demonstreaza exact contrariul, sansele ca furia ta sa apara sunt extreme de mari. Un alt lucru pe care il poti face este sa te pozitionezi altfel fata de scoala. A invata poate fi o placere si nu o corvoada. In plus, gandeste-te in perspectiva, nu doar la situatiile zilnice. Crezi ca o nota luata acum de catre copilul tau sa va reflecta in meseria lui viitoare? La inceput va fi mai dificil sa realizeazi un echilibru intre asteptarile prezente si proiectiile pentru viitor, insa, cu exercitiu vei reusi!
  • abundenta de cerinte scolare. Cerinte din ce in ce mai multe, iar timp din ce in ce mai putin. De aici si nervii care pot uneori sa apara. Avalansa de misiuni zilnice il face pe parinte sa jongleze intre actiuni, locuri si persoane. Aici solutia consta in a gasi acele produse educationale de calitate care pot sa transfome invatarea in joaca. De exemplu, ScoalaIntuitext.ro il va ajuta pe micul tau explorator sa inteleaga notiunile din programa scolara si cu ajutorul animatiilor explicative, jocurilor educationale sau experimentelor interactive de laborator copilul tau isi va putea rezolva temele mai usor.

  • critica exagerata din partea parintilor poate transmite copiilor mesajul ca nu sunt buni la nimic. In acest caz este foarte probabil ca cei mici sa manifeste o serie de comportamente de revolta, ceea ce va amplifica atat furia parintilor, cat si a copiilor.

Ce poti sa faci ca parinte pentru a controla furia?


1. Priveste furia ca pe o emotie acceptabila. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa incerci “sa nu te enervezi”, ci sa incerci sa traiesti aceasta emotie si sa o exprimi intr-o maniera care nu ii raneste pe cei din jur.

2. Incearca sa descoperi semnele prin care se manifesta furia: inrosirea obrajilor, senzatie de uscare gurii, tremur la nivelul membrelor, incoerenta in limbaj, dificultate de a mai gasi cuvintele etc. Atunci cand simti ca ti se intampla toate acestea intr-o discutie cu copilul sau cu partenerul tau de viata, este semnul ca trebuie sa iei o pauza de la discutie.

3. Este bine sa iei decizia de a lua o pauza cand furia abia incepe sa se instaleze; mai tarziu s-ar putea sa iti fie mult mai greu sa iesi din situatie, pierzand controlul rational asupra a ceea ce spui si faci.

4. O data ce ai anuntat ca o sa iei o pauza, iesi din camera in care a avut loc discutia, cauta un loc linistit in care sa fii singur(a) si in care poti face o activitate care sa te calmeze. Pentru unii oameni, a merge la o plimbare afara sau a face curatenie in camera functioneaza ca modalitati de consumare a energiei fizice care insoteste furia. Cand simti ca te-ai linistit, intoarce-te si reia discutia. Sansele de a izbucni un nou conflict sunt minime, daca ti-ai luat tot timpul de care ai avut nevoie pentru a te linisti.

5. Invata sa gandesti si sa te pozitionezi din cand in cand in afara situatiei. Aminteste-ti de metafora trenului. Altfel privesti situatia atunci cand te afli in tren si intr-o cu totul alta maniera atunci cand te afli in elicopter si privesti trenul de la departare. Este vorba de nevoia de a te detasa de situatie, pentru a o privi in mod corect. In mijlocul discutiei cu copilul sau cu partenerul de viata, opreste-te si imagineaza-ti ca observi discutia din exterior. Cum se poarta copilul tau: este suparat, speriat, dezamagit sau furios? Dar tu?

6. Acorda-ti timp pentru a afla care sunt aspectele propriei persoane de care nu esti multumit(a). Dificultatea de a controla furia reprezinta de multe ori un semn al frustrarii interioare  legate de propria persoana, nu neaparat de cea din fata ta. “Dar copilul m-a enervat!” ai putea raspunde. De fapt, copilul doar a realizat un comportament. Reactia emotionala, de furie sau enervare iti apartine in totalitate. Ca dovada, gandeste-te la faptul ca nu toti oamenii se enerveaza din aceleasi motive si ca alte persoane poate ar fi reactionat altfel daca s-ar fi confruntat cu acelasi tip de comportament al copilului cu care te confrunti si tu. Daca accepti sa iti asumi responsabilitatea pentru propriile emotii, vei reusi sa castigi un minim control asupra lor si vei face primul pas catre a descoperi ce te nemultumeste cu adevarat.

7. Fa-ti un obicei din a te concentra asupra solutiilor. Copilul tau lipseste frecvent de la scoala si ia note mici? A tipa la el si a-l pedepsi sunt strategii care nu dau rezultate? Reactiile de furie nu exprima decat faptul ca inca nu ai gasit solutia la aceasta problema si ca trebuie sa cauti altceva. Multi parinti cu probleme in gestionarea furiei raman blocati in aceeasi reactie care nu rezolva situatia: copilul face ceva gresit, parintele se enerveaza. Daca iti folosesti energia pentru a gasi o solutie (ex.consiliere, comunicarea cu profesorii, imbunatatirea relatiei cu copilul), conflictele se vor diminua in timp si vei evita ca furia sa preia controlul asupra comportamentului tau. Poti sa iti formezi acest “obicei de gandire” pornind de la lucrurile marunte.

banner general
8. Cauta sprijin in partenerul de viata ori la rudele cele mai apropiate care iti pot fi de ajutor in identificarea de solutii si in oferirea unui sfat bun.

Vrei sa afli daca tu esti un parinte furios? Raspunde la intrebarile de mai jos, cat de sincer se poate:
  • Te simti frustrat destul de des din cauza copilului tau?
  • Crezi ca fiul sau fiica ta, uneori face totul intentionat, doar pentru a te enerva si a te deranja?
  • Ti se intampla sa tipi, sa spargi sau sa ridici vocea atunci cand copilul tau face ceva ce nu ar trebui?
  • Iti impingi, lovesti sau pisti copilul daca te enervezi?
  • Folosesti amenintarile pentru a te face ascultat ori pentru a instaura pacea in familia ta?
  • Copilului tau ii e frica de tine?

Daca ai raspuns cu ”da” la majoritatea intrebarilor, este posibil sa ai tendinta de a lasa furia sa te domine atunci cand esti in situatii pe care le consideri inacceptabile.

Care sunt situatiile in care te enervezi in relatia cu copilul tau?

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
12 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    18.09.2012 - 00:01
    Furia...si s-a deschis ”Cutia Pandorei”, si stihiile au navalit peste oameni... Toti ne suparam, uneori ne infuriem dar, depinde pana unde lasi aceasta plaga sa te afecteze... Esti manios pe copil...din diferite motive(daca vrei, le gasesti oricum...). Cat mi-as fi dorit ca , copilul meu sa ia numai note de zece, unsprezece... Cat mi-as dori sa fie mai putin timid sau...poate mai putin tupeist(ca nu ma mai inteleg cu el...)”... Este vorba de a te detasa de situatie...”. Da, cred ca, atunci cand esti suparat este mai bine sa iei o pauza de ”RESPIRATI” si sa te gandesti daca TU, in calitate de om mare si ...responsabil ai gresit sau...gresesti, ajutand la escaladarea unor conflicte. Eu ii doresc tot binele din lume copilui meu,si nu numai. Dar, oare eu gresesc??? Unde anume??? Ce declanseaza aceste stari conflictuale??? In nici un caz, copilul... Poate ca, faptul ca, in iuresul vietii, am uitat ce este mai important: SA-MI ASCULT CU ADEVARAT COPILUL SI SA-L IUBESC, PENTRU CA...ESTE UNIC SI IREPETABIL...
  • Utilizator Anonim
    drepturile barbatului    16.12.2011 - 16:41
    Stiai ca in Romania :

    - speranta de viata a barbatilor romani este 68.2 ani cu 6,8 ani mai mica fata de 75 ani a femeilor ?
    - varsta de pensionare a femeilor este mai mica ca cea a barbatilor , in ciuda faptului ca un barbat traieste cu 6.8 ani mai putin ca o femeie ?
    - 50% din casatorii sfarsesc prin divort iar in cazurile famiilor cu copii, 90% cazuri femeia ia copii iar barbatul trebuie sa plateasca pensie alimentara ?
    - un numar egal de barbati sunt victime ale violentei domestice, dar femeile vinovate nu sunt pedepsite de lege ?
    - exista numeroase asociatii care ajuta femeile victime ale violentei in familie dar nici o asociatie nu ajuta barbatii in aceeasi situatie ?
    - nu exista legi care sa opreasca dicriminarea barbatilor in mass media in timp ce sunt legi impotriva discriminarii femeilor sau a etniilor ?
    - sunt mai multi barbati someri decat femei in somaj ?
    - muncile grele obositoare si periculoase sunt facute in o majoritate covarsitoare de catre barbati ?
    - nu avem o asociatie care sa militeze pentru drepturile barbatului ?
    - in mass media nu este prezentat modelul barbatului care munceste ?
  • Utilizator Anonim
    voda    22.11.2011 - 07:48
    Minunat,imi place f mult,educativ
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    12.10.2011 - 08:14
    Luminita, detaliile despre seminarul din 23 octombrie au fost deja postate pe site. Le gasesti la sectiunea Stiri: http://www.suntparinte.ro/stiri/5038-asociatia-romana-de-psihanaliza-a-legaturilor-de-grup-si-familie-enrique-pichon-riviere-va-invita-la-seminarul-cu-tema-qgrupurile-de-copiiq
  • Utilizator Anonim
    Luminita    12.10.2011 - 07:57
    Buna ziua.
    Astept cu nerabdare sa postati pe site detaliile despre seminarul din 23 octombrie a.c.la care imi doresc sa particip.
    Cu respect,
    Luminita
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    02.10.2011 - 15:05
    lafontaine - Este una dintre marile dificultati intampinate de cei care lucreaza cu gruprui de copii. Vom scrie niste articole despre acest subiect si pe 23 octombrie va avea loc un seminar la care puteti participa. Vom posta anuntul cat de curand. Multumim pentru comentariu si sugestie!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    30.09.2011 - 08:40
    @lafontaine61: este o sugestie interesanta si vom pregati un material si pe aceasta tema. De obicei, aceasta problema necesita imaginatie si multa rabdare din partea cadrului didactic. Care sunt modalitatile de rezolvare a acestei situatii care au dat gres pana acum in relatia cu elevii care refuza sa coopereze?
  • lafontaine61
    lafontaine61    30.09.2011 - 06:04
    As dori un material despre cum sa ne stapanim furia in clasa in care avem curs si de unde nu putem evada sa ne linistim.Sunt profesor la gimnaziu si din pacate ne mai vin si clase cu care colegul invatator nu a practicat respectarea unor reguli si cand ne vin in clasa a V-a sunt prea vorbareti si veseli(vorbesc intre ei, fredoneaza manele), nu vor sa se concentreze la ce li se cere, de fapt nu au rabdare nici 3 minute sa se implice in activitatile din clasa si ne deranjeaza ora.Amelia Poenaru
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    29.09.2011 - 09:01
    Multumim si noi, Florentina si te asteptam in continuare alaturi de noi:)
  • Utilizator Anonim
    Florentina    29.09.2011 - 05:05
    Imi plac foarte mult sfaturile de pe acest site .Ma ajutat in multe situatii in relatia cu copii mei si am 5 copii.Multumesc si succes in continuare.
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    19.08.2011 - 05:39
    Parintele preocupat doar de corectitudinea (perfectiunea) actiunilor copilului va sanctiona orice deviere de la drumul considerat perfect;preseaza copilul sa invete, sa studieze permanent, ii pretinde o inalta competitivitate.El admite cu greu ideea ca si copilul e supus greselii,chiar si greselile minore ale copilului sunt excesiv apreciate.Ca sa evitam enervatul trebuie sa acceptam ca nimeni nu este perfect,sa incurajam copilul sa-si exprime gandurile, trairile, dificultatile si neajunsurile cu care se confrunta. Copilul trebuie considerat mai important decat rezultatele obtinute;astfel copilul in familia sa este spontan si relaxat in relatiile cu parintii.Furia manifestata doar in scopul controlului comportamentului,obiceiul de a-l zori pe copil sa faca un anumit lucru va duce la un copil lipsit de initiativa, de opinii si incredere in fortele proprii.
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    18.08.2011 - 20:33
    Adesea ceea ce credem ca reprezinta motivele furiei nu sunt decat pretexte declansatoare. Motivele sunt inconstiente si de aceea greu de descopeit. Unele se leaga de relatia cu prorpii parinti si de o transmitere din generatie in generatie a manifestarilor emotionale dar si o toleranta scazuta la frustrare.
    Sfatul de a ne pune in pielea copiilor pe care ne-am infuriat este foarte bun iar reusita inseamna ca parintele are posibilitatea de a fi empatic, de a putea impartasi trairile cu copilul sau adolescentul sau. Din fericire, empatia se poate cultiva, fie intr-o psihanaliza de grup, impreuna cu alti parinti, fie intr-una de familie.
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe