characters characters

Cele cinci limbaje ale iubirii dintre parinte si copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 iulie 2014    |   1805 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/sisterwisdom/4230707144

Fiecare dintre noi ne simtim iubiti atunci cand primim de la cei din jur ceea ce avem nevoie si ce ne dorim. Daca intrebi mai multi copii de unde stiu ca parintii lor ii iubesc, poti primi raspunsuri diverse: „Ma iubesc pentru ca imi spun asta in fiecare zi.”, „Pentru ca ma tin in brate si ma alinta.”, „Pentru ca ne jucam impreuna.”. Desigur, toate sunt la fel de „corecte”, insa unii copii sunt mai predispusi decat altii sa ofere un anumit tip de raspuns, iar acest lucru ii poate ajuta pe parinti sa comunice mai bine cu propriii copii.


Iata cele cinci limbaje ale iubirii dintre parinti si copii:


1) Atingerea: imbratisari, saruturi, gadilatul, purtatul in brate.

Cum identifici acest limbaj la copilul tau: ii plac jocurile care presupun atingerea, se catara frecvent in bratele tale, ii place sa fie tinut de mana si cere sau ofera impratisari si saruturi cu usurinta etc.

Recomandari pentru parinti: Imbratisati-va copilul des, gadilati-l, cititi povesti stand cu copilul in brate, petreceti timp intr-un hamac si tineti-l in brate inainte sa adoarma.


2) Cuvintele: cuvinte de apreciere a calitatilor, de exprimare a iubirii, de incurajare si sprijin.

Cum identifici acest limbaj la copilul tau: se inveseleste cand primeste complimente, scrie biletele celor din jur, cauta aprobarea verbala a adultilor, este foarte usor afectat de critica sau cuvinte spuse pe ton dur.

Recomandari pentru parinti: scrieti copiilor cuvinte de lauda sau prin care sunteti recunoscatori ca v-au ajutat (pe stikere, pe oglinda din baie, pe usa copilului, pe biletele prinse cu magneti de frigider etc). Spune-i ce apreciezi la el: „Bravo !”, „Ma bucur ca-ti place sa desenezi”, „M-ai surprins placut!”, „Ai facut o treaba foarte buna !”, spune-i frecvent ce simti pentru el: „Mi-a fost dor de tine!”, „Te iubesc!” etc.


3) Timp de calitate: activitati impreuna cu parintii (colaje, jocuri, excursii, picturi, gradinarit)

Cum identifici acest limbaj la copilul tau: iti cere sa petreci timp cu el („Stai cu mine!”, „Joaca-te cu mine!”), sta langa tine chiar si atunci cand esti implicat intr-o activitate care nu ii face placere, mentioneaza des timpul petrecut cu tine, iti vorbeste despre gandurile si sentimentele sale.

Recomandari pentru parinti: petreceti timp realizand activitati doar cu copilul, pastrati contactul vizual cand vorbiti cu el, acordati atentie detaliilor si indiciilor pe care copilul le ofera atunci cand ceva nu merge asa cum si-ar dori, creati traditii de familie.


4) Cadouri: obiectele pe care parintii le ofera copilului, cu valoare materiala sau simbolica.

Cum identifici acest limbaj la copilul tau: se simte bine atunci cand primeste ceva, multumeste de multe ori, pastreaza cadourile si le arata altor persoane, apreciaza si cadourile care au o valoare simbolica.

Recomandari pentru parinti: alegeti sa faceti cadouri copiilor cu diferite ocazii, nu neaparat costisitoare, oferiti o cutie de creioane colorate, un mar care tocmai s-a copt in gradina, acordati atentie felului in care impachetati cadourile speciale si individualizati-le.


5) Serviciile sau favorurile: ajutorul oferit la teme sau la un proiect, ingrijirea atunci cand e bolnav sau suparat.

Cum identifici acest limbaj la copilul tau: iti cere ajutorul la teme sau cand face o sarcina casnica, iti cere sa repari ceva pentru el si este bucuros cand ii faci surprize sau va jucati impreuna.

Recomandari pentru parinti: oferiti-va sa ii dati o mana de ajutor intr-un proiect pentru scoala, gatiti mancarea sa preferata, ajutati-l sa isi formeze o anumita abilitate.


Aceste limbaje ale iubirii sunt prezentate de cercetatorii Gary Chopman si Ross Campbell, care au definit in cartea „Cele cinci limbaje ale iubirii” cele cinci aspecte ale interactiunii dintre oameni pe care le putem considera dovezi de iubire.


Cum descoperi care e limbajul de iubire preferat al copilului (sau al tau)?

  • Identifica cele mai frecvente cereri si reprosuri ale copilului (sau ale tale)
  • ofera-i/ofera-ti posibilitatea de a alege
  • intreaba-l/intreaba-te: „Cum arati altora ca ii iubesti?” si „Cum stii ca esti iubit?”

Fiecare dintre noi reactionam pozitiv la toate cele cinci limbaje, insa apreciem mai mult unul sau doua dintre ele si ne simtim neglijati cand lipseste unul dintre ele. Acela este limbajul predominant de iubire pe care il folosim si, daca esti parinte, e important sa il descoperi pe cel al copilului tau. Copilul tau ce limbaj de iubire are?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Tathiana
    Tathiana    17.07.2014 - 12:51
    Fiul meu (8 ani) se poate încadra în toate cele 5 limbaje. Dar cele mai evidente sunt nr. 1 şi nr. 2. :)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe