characters characters

Increderea in sine inainte de examene

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 iunie 2019    |   3036 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Increderea in sine inainte de examen
Examenele pot fi momente extrem de stresante pentru copii si parinti deopotriva, iar acest lucru este natural. Stresul, cand se mentine la un nivel optim, il activeaza pe copilul tau, astfel incat sa invete si sa se pregateasca pentru provocarea care il asteapta. Insa atunci cand nivelul increderii in sine este scazut, stresul poate deveni coplesitor, iar efectul sau nu va fi unul de activare, ci de imobilizare. De aceea, copiii care nu au incredere in propriile forte pot evita sa invete, amana sau merg la examen cu convingerea ca nu il vor trece.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa scape de stres in ziua dinaintea examenului

Cum pot depasi copiii teama de examene


Pentru a evita efectele negative ale lipsei de incredere in sine, poti sa il ajuti pe copilul tau in cateva feluri simple:

Asigura-te ca a clarificat toate nelamuririle inainte de examen

Copilul tau nu va avea incredere in sine daca stie ca nu este complet pregatit pentru examen. Asa ca este esential sa va asigurati ca a invatat toata materia si ca a inteles complet toate notiunile. Cu cateva zile inainte de examen, se poate concentra pe capitolele mai dificile, pentru a fi sigur ca nu are lacune in pregatire.

Faceti o lista cu toate reusitele sale

Daca observi ca este descurajat sau ca examenul la care urmeaza sa participe i se pare extrem de dificil, e momentul sa ii amintesti ca a reusit sa depaseasca dificultati si in trecut, de orice fel, nu doar scolare. Poate a reusit sa invete sa mearga pe bicicleta, desi i se parea imposibil, sau a inteles o lectie de matematica dupa mai multe incercari. Incurajeaza-l sa faca o lista cu aceste reusite, pentru ca va tinde sa le uite dupa o simpla discutie.

Ofera-i modele care sa il inspire

Personalitati istorice, oameni de stiinta celebri sau artisti renumiti – toti au avut momente de neincredere sau descurajare. Multi dintre ei au trebuit sa depaseasca obstacole pe care nici nu ni le imaginam. Cititi impreuna povesti de succes care sa il inspire pe copilul tau.

Invata-l despre indiciile nonverbale ale increderii in sine

Unele cercetari sugereaza ca o postura dreapta, cu mainile in sold si privirea inainte, mentinuta cateva zeci de secunde, creste pe moment increderea in sine si curajul. Poate fi un experiment interesant pe care sa il incercati impreuna acasa. Iar daca beneficiile psihologice nu sunt sigure 100%, cele fizice, sunt garantate: o postura corecta previne multe probleme de sanatate :).

Descoperiti care sunt lucrurile care il binedispun

Cand se simte descurajat si trist, exista modalitati care il pot ajuta in scurt timp sa isi schimbe starea: exercitii de respiratie, cateva minute de miscare fizica, muzica sau un video scurt amuzant pot face minuni pentru dispozitia sa emotionala. Apoi, poate incepe sa invete cu mai mult optimism.

Asigura-te ca stie ca il iubesti, indiferent de rezultatele obtinute la examen

Un factor important in stresul examenelor este teama ca va pierde aprecierea si afectiunea parintilor sau cadrelor didactice. Evita sa pui accentul pe toate lucrurile rele care se vor intampla daca ia o nota mica la examen sau sa ii spui ca vei fi dezamagit daca nu obtine un rezultat bun. Arata-i ca ai incredere in el si in viitorul lui, scoate in evidenta calitatile sale si faptul ca iubirea voastra este neconditionata.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe