Dezordinea si performanta scolara a copiilor
Se spune deseori ca „un birou dezordonat inseamna o minte dezordonata”, dar si ca „un birou dezordonat inseamna o minte creativa”. Cand sunt adevarate aceste idei si cat de mult este nevoie sa insistam astfel incat copiii sa faca ordine in camera lor?
Citeste si:
Casa dezordonata, copii mai fericiti?
Dezordinea si tendinta de a amana
Studiile sugereaza ca persoanele care tind sa procrastineze sau sa amane responsabilitatile tind sa aiba un mediu de lucru destul de dezorganizat. Cel putin in randul adultilor, cu cat nivelul de dezordine este mai ridicat, cu atat tendinta de a amana munca este mai ridicata. In plus, apare dificultatea de a lua decizii si un nivel scazut de satisfactie fata de munca.
Tindem sa amanam ce avem de facut atunci cand suntem stresati, cand nu stim cum sa abordam sarcina respectiva sau cand ne este teama de esec. Dezordinea din jur afecteaza negativ starea noastra emotionala si cognitiva, crescand astfel probabilitatea de a amana.
Dezordinea si capacitatea de concentrare a atentiei
Modul in care arata locul de lucru sau de invatare ne poate afecta abilitatea de a ne concentra. Fara sa vrem si fara sa ne dam seama, creierul nostru incepe sa se concentreze pe toate lucrurile aflate pe birou, ceea ce ne reduce din capacitatea de concentrare a atentiei si contribuie la oboseala. Cand copilul tau trebuie sa se concentreze asupra unui proiect pe care trebuie sa il realizeze intr-un mediu mai putin ordonat, atentia lui va fi impartita intre dezordinea din jur si proiectul pe care il are de facut.
Daca ai un copil cu dificultati de concentrare a atentiei sau mai putin motivat sa invete, dezordinea din camera poate ingreuna situatia si mai mult.
Dezordinea si stresul
Din motive usor de intuit, dezordinea poate induce stres si anxietate, mai ales cand copilul trebuie sa inceapa un proiect dificil si nu gaseste toate lucrurile de care are nevoie sau este confuz in legatura cu felul in care trebuie sa il faca.
De asemenea, o camera destul de ordonata sugereaza ca avem un oarecare sentiment de control sau putere asupra mediului in care traim. Iar sentimentul puterii personale este extrem de important cand vine vorba de reducerea nivelului de stres trait.
In plus, intr-un mediu ordonat, atentia noastra nu mai trebuie sa fie impartita intre mediu si responsabilitatile pe care le avem de indeplinit.
Cand este dezordinea benefica?
Cand se joaca sau cand realizeaza un proiect, dezordinea este un rezultat natural al activitatii copilului. In asemenea momente, dezordinea poate ajuta la creativitate, deoarece ofera copilului ocazia de a conecta idei diferite, de a asocia obiecte diferite sau de a avea o vedere de ansamblu asupra activitatii sale.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Copilul dezorganizat. Cum poti sa il ajuti
Copilul tau intarzie frecvent la scoala pentru ca nu se poate organiza eficient dimineata? Sau ai un adolescent care nu isi gaseste niciodata lucrurile de care are nevoie ori un preadolescent care pare sa uite mereu un detaliu important pentru o tema sau un proiect la scoala. Dezorganizarea in randul copiilor de varste mai mari poate ascunde probleme de atentie sau functii executive.
-
Copilul cu rol de parinte. Urmarile la maturitate
Un fenomen deseori intalnit in familiile mai putin functionale este copilul care isi asuma rolul de parinte, avand responsabilitati specifice adultilor.
-
Cum sa organizezi o camera Feng Shui pentru copilul tau
Un cadru de viata bine conceput aduce serenitate: acesta este principiul Feng Shui.
Adauga tu primul comentariu: