characters characters

Casa dezordonata, copii mai fericiti?

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 septembrie 2014    |   6873 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto:
https://www.flickr.com/photos/nanquimvirtual/3732602337


“Copiii par mai fericiti atunci acasa atunci cand e dezordine”, “Atunci cand lucrurile sunt aruncate in toate directiile, copiii rad cu gura pana la urechi si se distreaza mai bine.” sunt lucruri pe care le spun multi parinti. Si cu totii stim ca majoritatea copiilor adora haosul, pe care il provoaca foarte usor si nu le place sa faca ordine dupa ce se joaca. Dar sunt copiii cu adevarat mai fericiti atunci cand casa este tot timpul in dezordine vizibila?


Care pot fi efectele unei case prea dezordonate asupra copilului?

- dificultate in a gasi lucrurile de care are nevoie;

- posibilitatea de imbolnavire din cauza lipsei igienei;

- rusinea si evitarea musafirilor nepoftiti;

- lipsa unor obiceiuri care sa ii ajute pe copii sa fie ordonati


Desigur, orice exces are si efecte negative, iar curatenia excesiva se pare ca predispune copilul la alergii, de aceea in acest articol pledam pentru moderatie:)


Reteta de succes in privinta infatisarii unei case este gasirea unui echilibru. Deseori interdictiile frecvente de genul: “Nu intra incaltat”, “Nu te catara pe canapea pentru ca tocmai am aranjat-o”, “ etc. nu vor face decat sa ridice un grad de tensiune la nivelul intregii familiei.


Asadar, pentru a avea copii fericiti si o buna dispozitie crescuta a familiei aminteste-ti ca dezordinea este benefica uneori, insa in majoritatea timpului ei au nevoie de un spatiu curat si ordonat pentru a-si desfasura activitatile. Este important sa le permiti sa isi desfasoare activitatile de joaca sau invatare asa cum simt ca au nevoie, oricat de multa dezordine ar implica asta, cu conditia ca atunci cand termina, sa faca ordine:).


Cum poti sa mentii ordinea in casa?

  • adopta “cutia de duminica” in care sa pui toate jucariile pe care copiii le lasa pe jos desi le-ai cerut sa le stranga dupa ce se joaca cu ele (i se spune asa pentru ca jucariile sunt date inapoi numai duminica);
  • invata-ti copiii sa isi aranjeze patul in fiecare dimineata si sa isi schimbe asternuturile cand e momentul;
  • pastreaza deschis cosul cu rufe murdare in fiecare dimineata si seara pentru ca toti membrii familiei sa stie ca acesta e singurul loc pentru a-ti arunca hainele folosite si murdare (nu pe langa pat sau la intrarea in camera);
  • impartiti sarcinile dupa fiecare masa (fie vasele se vor spala pe rand de fiecare membru, fie cineva spala vasele, alta persoana curata masa si altul va sterge pe jos);
  • invata-ti copiii sa stearga pe jos in baie, sa curete cada si chiuveta atunci cand o folosesc;
  • faceti-va un obicei din a lasa bucataria curata in fiecare seara.

Incearca sa pui la punct cateva rutine simple, care sa implice toti mebrii familiei pentru a pastra curatenia si ordinea in casa. Tu cum pastrezi echilibrul intre dezordinea necesara pentru creativitate si bucurie si ordinea necesara pentru siguranta si sanatate?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • „Mami, vreau sa fac ordine în camera mea.”
    „Mami, vreau sa fac ordine în camera mea.”
    13 aprilie 2018   

    Spre marea mea surprindere, camera lui Darius (si chiar casa noastra) a incetat la ceas de seara sa mai arate ca si cum ar fi fost lovita de vreo bomba sau ca si cum au dat navala hunii.

  • Cum sa organizezi o camera Feng Shui pentru copilul tau
    Cum sa organizezi o camera Feng Shui pentru copilul tau
    08 septembrie 2014   

    Un cadru de viata bine conceput aduce serenitate: acesta este principiul Feng Shui.

  • Poveste terapeutica: Invata-l pe copil sa-si stranga jucariile
    Poveste terapeutica: Invata-l pe copil sa-si stranga jucariile 10
    14 octombrie 2013   

    Stransul jucariilor poate fi o problema destul de mare pentru parinti, cu atat mai mult cu cat copiii primesc frecvent mai multe jucarii decat ar avea nevoie. Unii copii s-au obisnuit ca parintii sa fie cei care le strang, pentru ca acestia din urma au ales calea cea mai simpla: „Decat sa stau cateva zeci de minute pana face curatenie, mai bine ma aplec de cateva ori si le-am strans pe toate de pe jos, in 5 minute.”

Mai multe