characters characters

Cum afecteaza rusinea parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 august 2020    |   1251 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

cum afecteaza rusinea parintii
Frica de a ne face de rusine dicteaza adesea nu doar alegerile pe care le facem cu privire la propria persoana, ci si modul in care ne crestem copiii. Frica de rusine si de judecatile altora pare sa creasca exponential si in functie de cat de activi suntem pe platformele de socializare. Cu cat stam mai mult online, cu atat cresc sansele sa ne simtim mai prost pentru ca din postarile altora, alti parinti par sa se descurce mai bine, sa aiba copii mai fericiti, mai ingrijiti, iar parintii arata mai relaxati.

Citeste si:

10 lucruri care te ajuta sa ai mai multa incredere in tine ca parinte

Cum reactionezi la critica altor parinti


Rusinea poate deveni toxica
 nu doar pentru copii, ci si pentru parinti, ale caror alegeri se vor naste din frica, nu din incredere in potentialul copilului lor.

Cum iti poate fi afectat rolul de parinte de rusine

Expunerea in mediul virtual a vietii de familie duce la un risc crescut de a fi criticat, judecat sau pur si simplu etichetat ca un parinte rau de catre persoane cunoscute sau necunoscute. Pentru cei mai multi dintre noi, rolul de parinte este cel mai important rol pe care ni-l asumam, iar teama de a gresi sau de a esua ca parinte este una dintre cele mai profunde temeri pe care le putem trai. De aceea, rusinea traita de parinti poate duce la alegeri mai putin benefice pentru copiii lor. Iata cateva exemple:

Parintii refuza sa permita copiilor sa esueze. Esecurile si greselile facute in copilarie si adolescenta ii pot ajuta pe copii sa isi formeze abilitati care le vor fi utile pe tot parcursul vietii. Tot din dorinta de a evita situatii jenante din punct de vedere social, parintii pot incuraja formarea neajutorarii invatate, cand decid sa realizeze in locul copiilor lucruri pe care acestia au abilitatea de a le face pe cont propriu.

Parintii isi ascund propriile greseli. Din frica de a nu fi judecati si de a nu se „face derusine”, parintii pot evita sa recunoasca propriile greseli, sa le discute cu alte persoane sau sa le corecteze pe viitor. Tot rusinea ii impiedica pe parinti si sa ceara ajutorul atunci cand nu stiu cum sa procedeze intr-o anumita situatie cu copilul lor sau sa nu accepte ajutorul oferit.

Parintii pierd din vedere valorile dupa care si-au dorit sa isi construiasca familia. Pentru a evita rusinea pe termen scurt, parintii pot alege sa renunte la valorile pe care vor sa le formeze copiilor. De exemplu, parintii care vor sa evite plansetele jenante ale copilului in magazin, vor cumpara ce isi doreste acesta, desi si-au propus sa il invete importanta cumpatarii si diferenta dintre nevoi si dorinte.

Cum eviti ca teama de critica celor din jur sa iti afecteze deciziile luate in rolul de parinte:

Aminteste-ti ca nu exista o competitie reala intre parinti, desi aceasta senzatie este intretinuta de retelele de socializare, unde comparatiile sunt aproape inevitabile.

In momentele de indoiala in legatura cu o decizie pentru copilul tau, intreaba-te daca temerile legate de aceasta decizie sunt legate de „Ce va spune lumea?!” sau de binele copilului pe termen lung.

Exista multe feluri prin care parintii pot sa isi ajute copiii sa devina adulti responsabili. Alegerile pe care alti parinti le-ar face daca s-ar afla in locul tau nu inseamna ca sunt mai bune decat alegerile pe care le faci tu pentru copilul tau.

In rolul de parinte, incearca sa iti clarifici valorile morale pe care vrei sa le transmiti acestuia, ce fel de parinte iti doresti sa fii si care sunt nevoile copilului tau. Deseori, criticile primite de la cei din jur sunt cauzate de diferentele de valori si prioritati si de cunoasterea limitata pe care acestia o au despre situatia copilului tau sau a familiei tale.

Limiteaza expunerea copilului tau pe retelele de socializare.

Aminteste-ti ca un parinte increzator in sine va avea un copil increzator in sine.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Aprecierea pozitiva
    Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
    05 iunie 2024   

    Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe