characters characters

Cum reactionezi la critica altor parinti?

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 august 2014    |   1509 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/criminalintent/6058170618



“Ce plinut e copilul tau! Al nostru e mai slabut.”

“ De ce toti parintii insista sa ii convinga pe copii sa manance tot din farfurie?! Daca nu vor sa manance, asta e, eu nu mi-am obligat copilul sa manance niciodata.”

“Ii dai suc sa bea? Noi inca nu am inceput. Ne-am gandit sa-l protejam cat putem de sucuri, coloranti si mancaruri care sunt periculoase chiar si pentru noi”.


Pe cat de mult ajutor, sprijin si incurajare pot oferi parintii altor parinti, pe atat de multa tristete si frustrare pot produce prin afirmatii precum cele de mai sus. Fie ca sunt adresate direct parintilor, fie ca sunt postate pe retele de socializare sau doar pastrate pentru noi insine, criticile adresate altor parinti sunt inevitabile.


Cum percep parintii critica venita din partea altor parinti?

Desigur, prima reactie este sa interpretam mesajul ca “Crede ca nu sunt o mama buna/ un tata bun. Cum indrazneste sa ma judece?!”, chiar si atunci cand intentia este pozitiva. Uneori alti parinti incearca sa ne ajute prin ceea ce ne spun, insa reusesc doar sa ne faca sa fim defensivi.


Ca sa te linistesti putin, iti spunem ca Elder David, psiholog, sustine ca critica “e deseori un simptom al unei probleme cu care chiar cei ce critica se confrunta”. Daca ai in minte acest lucru, cu siguranta vei trece mai usor peste critica, o vei tolera si vei ierta persoana care ti-a adresat-o.


Care sunt motivele pentru care unii parinti critica?

- vor sa ajute

- sunt invidiosi

- asa le e firea – sunt dispusi sa ajute si sa ofere informatii chiar daca nu le-au fost cerute:)

- au nevoie sa isi confirme faptul ca sunt buni parinti, chiar daca procedeaza altfel decat procedezi tu

- sunt pesimisti (“O sa raceasca daca nu il imbraci mai bine!”)

- se confrunta ei insisi cu o problema asemanatoare


Cum trecem mai usor peste critica altor parinti?

  • Aminteste-ti ca toti parintii au indoieli. Adevarul este ca majoritatea parintilor, mai ales la inceput, nu sunt siguri ca iau cele mai bune decizii, pentru simplul motiv ca nu au mai fost in situatia de a lua aceste decizii. Asa ca atunci cand critica alti parinti, poate fi vorba doar de nevoia de a se convinge pe ei insisi ca procedeaza bine.
  • Aminteste-ti ca fiecare familie e diferita si functioneaza dupa propriul sistem de reguli. Fiecare copil are personalitatea lui, iar tu il cunosti cel mai bine pe al tau:). Ce functioneaza la alti copii poate sa nu ajute deloc in cazul copilului tau.
  • Petrece timpul cu parinti cu care ai valori in comun. Desigur, e bine sa intri in contact cu persoane diverse, de la care poti invata o multime de lucruri, dar cand vine vorba de planuri comune, este mai simplu sa alegi parinti care au acelasi stil de parenting ca tine.
  • Fii generos cu aprecierile in relatie cu alti parinti. Asa cum si tu te bucuri sa afli ca alegerile tale in calitate de parinte sunt apreciate de cei din jur si altor parinti li se insenineaza ziua cand primesc un compliment. Asa ca incurajeaza bunavointa in relatie cu alti parinti, descurajand in acest fel critica neconstructiva.
  • Concentreaza-te pe ce poti controla. Aminteste-ti ceea ce spunea Elder Bednar: “Doar tu poti sa iti controlezi propriile intentii de comportant. Numai noi ne putem determina cum anume sa actionam, neavand putere si control asupra celorlalti”.
  • Aminteste-ti ca traim cu totii intr-o perioada in care competitia intre parinti este accentuata, oricat de mult incercam sa actionam ca si cum lucrurile stau altfel. Retelele de socializare faciliteaza comparatiile cu alte persoane, precum si exprimarea parerilor si evaluarilor. Cu cat suntem mai constienti de aceasta tendinta de a ne compara cu ceilalti si de a-i evalua, cu atat ne va fi mai usor sa acceptam ca si ceilalti procedeaza la fel, uneori fara sa isi dea seama:).

Pe scurt, daca privesti lucrurile intr-o maniera mai obiectiva, daca accepti ca nimeni nu e perfect si ca nu poti opri alte persoane din a se manifesta asa cum doresc, iti va fi mai usor sa treci peste critica celor din jur. Tu cum reactionezi la critica venita din partea altor parinti?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe