Competitia intre parinti: “Copilul meu e mai bun!”
“- Educatoarea imi lauda in fiecare dimineata copilul. Spune ca este cel mai atent la activitati si mereu e primul care termina corect sarcina care i se da, ii spune o mamica vecinei, care si ea are un copil de gradinita.
- Si copilul meu este laudat de educatoare. Ba mai mult, i-a propus sa participe si la niste concursuri pentru prescolari. Abia astept!” raspunde cea de-a doua mamica.
Acest tip de conversatii in care parintii isi lauda copiii sunt foarte frecvente. Deseori, acolo unde copiii invata impreuna, parintii tind sa intre intr-o competitie: cine are cel mai bun copil?
Cine sunt parintii care isi lauda excesiv copii?
Unii parinti considera ca cei mici se vor dezvolta in mod natural, in timp, fara a fi nevoie de “un plan” bine pus la punct. Ca rezultat, acesti parinti isi lauda mai putin copiii fiindca abordeaza cresterea lor intr-o maniera relaxata. Alti parinti privesc experienta de crestere si educare a copilului ca pe un proiect de a carui reusita sunt responsabili. Acestia din urma privesc succesul copilului ca pe o prelungire sau o dovada a propriului succes.
Pe de alta parte, autodezvaluirea – a vorbi celorlalti despre sine sau despre propriile realizari si, in cazul parintilor, despre realizarile copiilor – raspunde unei nevoi normale a oamenilor, aducandu-le satisfactie. Se pare ca 40% din informatiile pe care le transmitem celor din jur se refera la ceea ce gandim sau simtim – astfel se explica si succesul retelelor de socializare online. Cum pentru foarte multi parinti, succesul copiilor lor este echivalent cu propriul succes, lauda copilului in fata altor oameni este inevitabila.
Cum reactionezi cand alti parinti isi lauda in mod exagerat copiii:
1. Atunci cand un alt parinte incepe sa isi laude copilul, permite-i sa faca asta, dar fara a-l incuraja. Nu adresa intrebari suplimentare si evita sa faci o comparatie explicita folosindu-te de ceea ce a reusit si copilul tau sa faca.
2. Evita sa intri intr-o disputa verbala asupra realizarilor copiilor. In astfel de situatii, niciun parinte nu il asculta pe celalalt, ci se concentreaza doar asupra a ceea ce spune el insusi. Asa ca, daca il auzi pe celalalt parinte spunand cat de repede a invatat sa citeasca deja copilul lui de 5 ani, rezista tentatiei de a povesti la randul tau cum prichindelul tau face deja adunari cu numere pana la 10.
Cum poti evita sa devii un parinte care isi lauda excesiv copilul in fata altor persoane:
- Daca tu esti parintele care obisnuieste sa-si laude copilul in fata altor parinti, aminteste-ti ca fiecare familie are propriile probleme, provocari cu care se confrunta, iar prin lauda propriului copil, poti trezi emotii negative altor parinti ai caror copii pot intampina probleme sau dificultati in diverse domenii.
- Alege cu atentie persoanele carora sa le prezinti performantele copilului tau: este recomandabil sa vorbesti despre asta persoanelor apropiate, despre care stii ca tin la copilul tau, pentru a impartasi bucuria succesului obtinut de el.
- Aminteste-ti ca laudele fata de alti oameni pot insemna un motiv de stres in plus pentru copilul tau. Copiii laudati frecvent in fata altor oameni tind sa aiba probleme legate de stima de sine, se pot simti presati sa aiba mereu performante ridicate, aparand teama de esec si teama de a incerca lucruri noi.
Iata si cateva sfaturi de final:
- fiecare copil se dezvolta intr-un ritm propriu, asa ca evita sa compari dezvoltarea si abilitatile copilului tau cu ceea ce iti spune un alt parinte despre copilul lui.
- incearca sa nu te implici prea mult atunci cand copilul tau este criticat sau laudat: aminteste-ti ca e vorba de copilul tau si nu de tine (unii parinti simt ca le este calcata mandria in picioare cand copilul lor este criticat).
Tu cum reactionezi in relatie cu parintii care isi lauda in mod exagerat copiii?
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Performanta nesanatoasa. Ce inseamna si cum o recunoastem
Stim ca performanta si succesul in orice domeniu inseamna efort, daruire si depasirea obstacolelor. Insa uneori, toate acestea ne pot epuiza rezervele de energie si entuziasm, iar performanta obtinuta nu mai aduce implinire emotionala.
-
Cum ajuti copilul cu o nevoie excesiva de a castiga
Frecvent se intampla ca intre frati sau intre colegi sa apara certuri mai ales cand sunt implicati intr-un joc in care cineva intotdeauna castiga, iar altul pierde.
-
Confesiunile parintilor
Fiecare parinte trece prin momente in care se lupta cu vinovatia si rusinea, cu neincrederea in propria persoana si cu frica de necunoscut. Desi ne este greu sa recunoastem, toti parintii se simt la un moment dat nestiutori.
Comentează:3 comentarii
Puteti afla mai multe detalii despre noi aici: http://beta.suntparinte.ro/echipa-noastra
Asteptam comentariul dumneavoastra la obiect si va vom raspunde cu placere:). O zi frumoasa!
In primul rand, as fi interesata sa stiu cine scrie aceste articole. Ce formatie are autorul parerii de mai sus.
Apoi, pana la comentariul la obiect, as observa scrierea gresita a unora dintre cuvinte...
Un parinte