Performanta nesanatoasa
Ce inseamna si cum o recunoastem
Stim ca performanta si succesul in orice domeniu inseamna efort, daruire si depasirea obstacolelor. Insa uneori, toate acestea ne pot epuiza rezervele de energie si entuziasm, iar performanta obtinuta nu mai aduce implinire emotionala.
Citeste si:
Cum reactioneaza copiii la competitie in functie de varsta
Experienta de flux sau flow. Ce inseamna si de ce este importanta
Performanta nesanatoasa versus performanta sanatoasa
Dorinta de a creste, de a ne depasi zona de confort este o dorinta naturala, care sta la baza evolutiei fiecarei persoane. Cand aceasta dorinta isi pierde insa legatura cu propriile valori si pasiuni, apar probleme emotionale, in ciuda prezentei performantei sau succesului.
Copiii si adolescentii, dar si adultii risca sa aiba simptome depresive si de anxietate, precum lipsa motivatiei, oboseala cronica, insomnii, nivel ridicat de stres atunci cand incearca sa atinga scopuri care sunt importante pentru alte persoane, dar nu pentru ei insisi, cand isi definesc valoarea personala prin performanta obtinuta sau cand isi stabilesc standarde nerealiste de succes. In aceste situatii, putem vorbi de ceea ce specialistii in sanatate emotionala numesc performanta nesanatoasa. Diana Hill, psiholog clinician, descrie conceptul de performanta nesanatoasa si semnele prin care o putem recunoaste.
Cum recunoastem performanta nesanatoasa la copii?
Iata cateva semne care iti arata ca desi obtine rezultate bune, copilul tau nu se bucura de ele in mod echilibrat:
- Succesul obtinut nu aduce bucurie si satisfactie.
- Efortul depus pentru performanta nu pare a fi niciodata suficient si nu aduce implinire.
- In ciuda oboselii fizice si psihice, odihna nu este posibila.
- Apare vinovatia atunci cand ia o pauza sau nu isi dedica tot timpul pregatirii pentru competitii/performanta.
- Are o voce interioara critica, prin care incearca sa se motiveze sa depuna si mai mult efort.
- Comparatiile cu alti copii care obtin rezultate mai bune.
- Stabilirea obiectivelor extrem de inalte, care in loc sa il motiveze si sa il entuziasmeze, contribuie si mai mult la nivelul de stres.
- Sentimentul de a fi in competitie cu alti copii, chiar daca acestia au alte scopuri.
- Neglijarea relatiilor sociale, a hobby-urilor sau a altor aspecte ale vietii de zi cu zi.
Aceleasi semne ale performantei nesanatoase apar si la adulti, care, in rolul de parinti sau cadre didactice, deseori inspira copiilor acelasi model de raportare la succes si performanta.
Persistenta in performante nesanatoase isi poate avea originea in:
- Trasaturile individuale existente: dorinta de a fi perfect, asteptari nerealiste cu privire la propria persoana sau un nivel foarte ridicat de autocritica.
- Influentele sociale: critica si comparatiile cu cei din jur, un mediu social in care principalul criteriu de evaluare este performanta, lipsa compasiunii si generozitatii in relatiile sociale apropiate, standarde nerealiste de performanta, evaluari extrem de critice ale celor din jur.
Cum recunoastem performanta sanatoasa?
- Obiectivele sunt stabilite in functie de valorile si interesele personale. De exemplu, copilul vrea sa obtina performanta la o materie care il pasioneaza, nu la materia pe care i-o recomanda parintii.
- Efortul depus este alternat cu relaxare si odihna.
- Accentul pus pe evolutia personala, nu pe comparatiile cu cei din jur.
- Tendinta de a coopera si de a invata de la alte persoane, nu de a intra in competitie permanenta cu acestea.
- Sentimentul de implinire in urma unui efort sustinut, chiar si atunci cand rezultatele nu sunt neaparat cele dorite.
- Capacitatea de a vedea lucrurile in perspectiva: progresul facut pana in prezent, progresul posibil in viitor, fara presiune si stres.
- Capacitatea de a invata din greseli si esecuri, fara a deveni descurajat.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum ajuti copilul cu o nevoie excesiva de a castiga
Frecvent se intampla ca intre frati sau intre colegi sa apara certuri mai ales cand sunt implicati intr-un joc in care cineva intotdeauna castiga, iar altul pierde.
-
Confesiunile parintilor
Fiecare parinte trece prin momente in care se lupta cu vinovatia si rusinea, cu neincrederea in propria persoana si cu frica de necunoscut. Desi ne este greu sa recunoastem, toti parintii se simt la un moment dat nestiutori.
-
De la ce varsta este benefic sa il implici pe copil in competitii
„Cand copilul meu pierde, vrea sa jucam inca o data. Totul a devenit o competitie. Trebuie sa fie primul care se incalta, primul care intra in baie, primul care urca treptele, primul care se spala pe dinti”, se confeseaza o mamica.
Adauga tu primul comentariu: