characters characters

Competitie excesiva si nevoia de a castiga

Cum ajuti copilul cu o nevoie excesiva de a castiga

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 mai 2017    |   3766 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

competitie excesiva intre copii
Frecvent se intampla ca intre frati sau intre colegi sa apara certuri mai ales cand sunt implicati intr-un joc in care cineva intotdeauna castiga, iar altul pierde. Desi miza nu este mare de fiecare data, unii copii nu stiu sa piarda si se supara transformand totul intr-o tragedie. Un simplu joc devine un esec si un motiv real de cearta.

De ce sunt copiii prea preocupati sa castige?

Nevoia intensa a copiilor de a castiga mereu sau de a transforma orice situatie intr-o competitie este de obicei explicata printr-o neliniste a acestora cu privire la afectiunea, acceptarea sau incurajarile pe care le primesc de la adultii importanti din viata lor.

Iubirea conditionata a parintilor sau perceputa astfel de catre copil este unul dintre factorii care pot da nastere la o tendinta competitiva puternica la copii. De asemenea, comparatiile cu alti copii facute de catre parinti sau cadre didactice ii pot face pe copii prea competitivi. Pe de alta parte, temperamentul copilului poate sa ii influenteze tendintele spre competitie si nevoia de a castiga, independent de felul in care parintii si cadrele didactice interactioneaza cu el.

Competitia nu este buna sau rea in sine, dar poate avea consecinte negative daca este incurajata la varste mici. Se recomanda ca pana la varsta de 12 ani, sa fie incurajata cooperarea intre copii si nu competitia, pentru ca pana la aceasta varsta cei mici pot fi afectati negativ de situatiile de concurs.

Cum poti sa ajuti copilul preocupat de competitie?

Deseori un copil cu o nevoie excesiva de a castiga poate fi ajutat in timp, prin simpla oferire de atentie si iubire de catre parinti si alti adulti importanti din viata lui.

Alte lucruri pe care le poti face daca ai un copil cu o nevoie intensa de a castiga:

Ai grija la limbajul pe care il folosesti fata de cel mic. Majoritatea parintilor sunt mandri de copiii lor si folosesc superlative cand ii lauda. Replici precum „Esti cel mai inteligent/creativ/ frumos copil din lume!” pot trezi copilului, in mod involuntar tendinta de a intra in competitie cu restul copiilor, pentru a se asigura ca ramane „cel mai inteligent etc.” copil.

Pune accentul pe proces si pe activitate, nu pe rezultat neaparat. Sporturile pot fi distractive si dincolo de rezultatul obtinut: socializarea, exercitiul fizic, bucuria de a folosi noi abilitati sunt motive pentru care copiii se pot bucura de un meci de fotbal, chiar daca echipa lor a pierdut. Acelasi lucru il poti invata pe copil si in legatura cu alte activitati care presupun competitia, precum participarea la concursuri de matematica sau de muzica, de exemplu.

Fa diferenta intre succesul copilului tau si succesul tau. Nevoia intensa a copiilor de a castiga se poate naste si daca parintii se mandresc excesiv cu rezultatele copiilor lor. Este normal sa fii mandru de copilul tau, dar este recomandabil sa ai grija la cum formulezi laudele tale. Este usor pentru copii sa considere ca iubirea ta fata de el depinde de rezultatele pe care le obtine in competitii si ca un esec ar echivala cu pierderea iubirii tale. De asemenea, este important sa acorzi atentie si proiectelor si scopurilor tale personale si profesionale, nu doar celor ale copilului tau.

Invata-l pe copil diferenta dintre competitia pentru a castiga (pentru a dovedi ca esti mai bun decat ceilalti) si competitia pentru a excela (pentru a dovedi ca ai evoluat, ca esti mai bun decat in trecut).

E perfect normal ca un copil sa se compare cu cei din jur, insa atunci cand acest comportament devine excesiv, este bine sa nu il incurajam. Specialistii recomanda parintilor sa devina mult mai constienti de emotiile pe care le traiesc copiii. De aceea e importanta comunicarea, ascultarea activa si o doza mare de atentie indreptata spre copil nu doar in momentele sale proaste, ci si in cele bune.


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Competitia intre parinti: Copilul meu este mai bun!


Cand competitia intre copii nu este benefica

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Performanta nesanatoasa
    Performanta nesanatoasa. Ce inseamna si cum o recunoastem
    26 octombrie 2021   

    Stim ca performanta si succesul in orice domeniu inseamna efort, daruire si depasirea obstacolelor. Insa uneori, toate acestea ne pot epuiza rezervele de energie si entuziasm, iar performanta obtinuta nu mai aduce implinire emotionala.

  • Confesiunile parintilor
    Confesiunile parintilor
    01 septembrie 2016   

    Fiecare parinte trece prin momente in care se lupta cu vinovatia si rusinea, cu neincrederea in propria persoana si cu frica de necunoscut. Desi ne este greu sa recunoastem, toti parintii se simt la un moment dat nestiutori.

  • Competitia si copiii
    De la ce varsta este benefic sa il implici pe copil in competitii
    19 februarie 2016   

    „Cand copilul meu pierde, vrea sa jucam inca o data. Totul a devenit o competitie. Trebuie sa fie primul care se incalta, primul care intra in baie, primul care urca treptele, primul care se spala pe dinti”, se confeseaza o mamica.

Mai multe