Cand competitia intre copii nu este benefica
Care sunt situatiile in care competitia are efecte negative?
Este bine sa il inveti pe copil sa faca fata competitiei, pentru ca nu va putea sa o evite. Este si mai bine insa sa il inveti sa faca acest lucru avand in vedere efectele negative pe care le poate avea competitia asupra dezvoltarii sale, pentru a-l ajuta sa le evite pe cat posibil.
1. Accentul este pus pe rezultatul obtinut, nu pe procesul de obtinere a rezultatului.
In aceasta situatie, copiii invata pentru note, participa la concursuri pentru premii si au anumite comportamente doar pentru a fi laudati sau recompensati. Pe termen lung, acest lucru nu ii ajuta sa descopere ce isi doresc, ce ii motiveaza si ce le place cu adevarat.
Recomandare: Ajuta-ti copilul sa descopere bucuria de a invata sau de a se pregati pentru un concurs. Discuta mai putin despre importanta premiului sau notelor, ci despre ce il bucura in activitatea pe care o desfasoara sau ce il fascineaza in domeniul in care se pregateste.
2. Competitia devine sursa de anxietate.
Prin definitie, competitia este sursa de anxietate si stres. A dovedi ca esti mai bun decat alte persoane nu poate fi o sursa de entuziasm si bucurie decat pentru putini dintre noi.
Recomandare: Discuta cu copilul tau despre inevitabilitatea ca cel putin unii dintre participanti sa piarda si altii sa castige. Arata-i ca miza adevarata a oricarei competitii este sa isi imbunatateasca propria performanta, nu sa ii depaseasca pe ceilalti si ca nu il vei aprecia mai putin daca nu obtine un rezultat bun. Asigura-te ca este implicat si in activitati in care coopereaza cu ceilalti, fara a fi in competitie cu ei si ajuta-l sa treaca peste situatiile in care se confrunta cu un esec.
3. Competitia strica sau face dificile relatiile de prietenie.
Este destul de dificil pentru un copil sa se imprieteneasca cu un alt copil care urmareste acelasi scop ca si el (premiul unui concurs, de exemplu), oricat de binevoitor sau relaxat ar fi.
Recomandare: Vorbeste-i copilului despre aceasta dificultate si despre motivele pentru care apare. Arata-i ca este mai bine ca, atunci cand participa la o competitie alaturi de alti prieteni, sa priveasca situatia doar ca pe o ocazie de a-si imbunatati propria performanta, nu de a-si intrece/depasi prietenii. Cat priveste prieteniile pe care le poate lega in momentul competitiilor, invata-l sa ii priveasca pe ceilalti participanti nu drept adversari, ci drept copii cu aceleasi preocupari ca si el, cu care poate avea multe lucruri in comun.
4. Cand parintii sau alti adulti il evalueaza pe copil prin prisma rezultatelor sale.
Lauda pentru rezultatele obtinute, comparatiile copilului cu alti copii sau dovezile de iubire date copilului atunci cand castiga sunt modalitati prin care parintii transmit copilului ideea ca este apreciat si iubit doar pentru rezultatele obtinute.
Recomandare: Accepta-ti copilul asa cum este, iubeste-l si arata-i ca il iubesti neconditionat, indiferent de locul pe care l-a obtinut de pe urma competitiei. Notele, premiile sau diplomele sunt doar produse sociale, care pot spune prea putine despre copilul tau si despre valoarea sa.
In continuare iti recomandam sa urmaresti un film (care este in limba engleza si dureaza 10 minute ) despre „Parenting neconditionat”, in care Alfie Kohn vorbeste despre cat de distructiv este pentru un copil sa aiba acces conditionat la dragostea parintilor sai. El spune ca un copil trebuie iubit pentru ceea ce este si nu pentru ceea ce face. Este ca si cum i-ai spune copilului: „Doar cand ma impresionezi, doar cand te comporti frumos, doar cand faci ceea ce eu vreau ca parinte, doar atunci iti arat si eu dragostea fata de tine”.
Daca nu esti convins inca de faptul ca o competitie aduce cu sine si lucruri mai putin placute poti citi mai multe in cartea „No Contest. The Case against Competition” de Alfie Kohn .
Copilului tau ii plac competitiile?
iti recomandam sa citesti si:
Parinte versus copil. Iti lasi copilul sa castige la jocuri?
Invins sau invingator?Invata-l pe copil sa obtina succesul
Cum il inveti pe copil ce inseamna competitia
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Performanta nesanatoasa. Ce inseamna si cum o recunoastem
Stim ca performanta si succesul in orice domeniu inseamna efort, daruire si depasirea obstacolelor. Insa uneori, toate acestea ne pot epuiza rezervele de energie si entuziasm, iar performanta obtinuta nu mai aduce implinire emotionala.
-
Cum ajuti copilul cu o nevoie excesiva de a castiga
Frecvent se intampla ca intre frati sau intre colegi sa apara certuri mai ales cand sunt implicati intr-un joc in care cineva intotdeauna castiga, iar altul pierde.
-
Confesiunile parintilor
Fiecare parinte trece prin momente in care se lupta cu vinovatia si rusinea, cu neincrederea in propria persoana si cu frica de necunoscut. Desi ne este greu sa recunoastem, toti parintii se simt la un moment dat nestiutori.
Comentează: