characters characters

Cinci recomandari pentru a creste copii puternici

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 septembrie 2020    |   1477 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

5 recomandari pentru a creste un copil puternic emotional
Ii consideram pe oamenii care au succes in viata de zi cu zi, la munca, cat si acasa, oameni „puternici”. Ce inseamna in realitate aceasta putere si cum ii putem pune bazele in copilarie?

Citeste si:

Sentimentul puterii personale la adolescenti

Secretul rezilientei emotionale: acceptarea provocarilor


Oamenii puternici sunt cei care au anumite trasaturi de personalitate, precum agreabilitate, deschidere spre nou, constiinciozitate, dar si un nivel ridicat de incredere in propria persoana, cunoscandu-si foarte bine punctele forte, cat si pe cele slabe. Acesti oameni vor infrunta orice obstacol si vor cauta cele mai bune solutii. Ne dorim astfel ca si copiii sa fie puternici, insa tinand cont ca ei se afla intr-un amplu proces de dezvoltare, vor avea nevoie de ajutor si sprijin din partea parintilor. Cum recunoastem un copil care isi dezvolta puterea interioara?

  • Isi respecta promisiunile si isi indeplineste responsabilitatile
  • Ia decizii pe cont propriu – in masura in care acestea sunt adecvate varstei sale
  • Are spirit de initiativa si da semne de independenta
  • Isi formuleaza obiective pe termen scurt si are obiective pe termen lung
  • Este corect, onest si intelegator cu prietenii sai
  • Isi respecta parinitii si regulile casei
  • Isi face la timp temele si proiectele de scoala
  • Este un bun confident si poate da sfaturi bune

Cum poti sa iti ajuti copilul sa fie mai puternic? Iata cinci directii de actiune:

Pune accent pe relatiile sociale. Un aspect deseori neglijat cand vine vorba de rezilienta este sprijinul social. Iar in cazul copiilor, acesta presupune un prieten de incredere si alti prieteni buni, pe care se poate baza oricand. Incurajeaza-l pe copil sa fie un coleg bun la scoala si ajuta-l sa isi formeze competentele sociale de care are nevoie pentru a avea relatii armonioase cu alti copii si adulti.

Concentreaza-te pe ceea ce poti controla. Oamenii puternici sunt cei care isi cunosc limitarile si care stiu pana unde pot sa mearga intr-o situatie. Copiii au nevoie sa fie ajutati sa isi dezvolte asa numitul „control-perceput” sau „autoeficacitatea”. Acest lucru inseamna a fi constient de ceea ce poti sa schimbi si sa controlezi si sa accepti ceea ce nu poti schimba. De exemplu, in timpul pandemiei, scoala s-a inchis. Un copil cu autoeficienta va intelege ca desi i-ar fi placut foarte mult sa mearga in continuare la scoala, a fost nevoit sa ramana acasa (situatia fiind controlata de factori externi copilului).

Incurajeaza alegerile constructive cand vine vorba de timpul liber. In lipsa contactelor fizice cu prietenii, a distantarii sociale, copiii pot deveni puternici daca in timpul liber aleg cu grija activitatile pe care le fac. Activitatile care ii stimuleaza mintal sunt eficiente in mentinerea si dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale necesare in situatii-problema, obstacole sau provocari. Jocurile ce stimuleaza creierul ajuta si la dezvoltarea creativitatii si ii ajuta pe copii sa faca progrese, chiar daca gresesc, sa isi dezvolte noi abilitati, precum si perseverenta. Exemple de astfel de activitati: jocurile cu piese Lego, puzzle-urile, lectura, experimente si proiecte stiintifice, precum si jocurile de gandire, concursurile de cunostinte etc.


Fii un parinte antrenor emotional. Acest lucru inseamna sa nu subestimezi importanta emotiilor in viata ta si a copilului tau si sa il ajuti sa le gestioneze eficient. Pentru cei mai multi dintre noi, a fi parinte antrenor emotional inseamna mai intai un efort de imprietenire si intelegere a propriilor emotii si a reactiilor pe care le avem fata de acestea. Un parinte care se lasa condus de emotiile proprii sau care le neglijeaza si refuza sa le exprime nu il poate ajuta pe copil sa isi gestioneze eficient propriile trairi.


Formeaza obiceiul de a cauta solutii pentru probleme, nu vinovati. Cand copilul tau a facut o alegere gresita sau se confrunta cu urmari neplacute ale actiunilor sale, pune accentul pe rezolvarea problemei. Desigur, este important sa inteleaga de ce anumite probleme apar sau cum ar fi putut actiona mai bine, dar nu este suficient. Cand ii incurajam pe copii sa rezolve problemele cu care se confrunta, le incurajam sentimentul puterii personale si le dam curajul de a incerca lucruri dificile


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe