Zece lucruri pe care le putem invata de la prescolari
Ce stiu copiii si au uitat adultii? Copiii sunt mult mai increzatori, mai curajosi si stiu sa se bucure mai mult si mai intens de viata decat adultii. Daca ii privim cu suficienta atentie si iubire, descoperim ca avem de la invatat de la cei mici cel putin la fel de mult pe cat putem noi sa ii invatam pe ei.
Citeste si alte materiale despre prescolari:
Ce asteptari sa ai de la copilul prescolar
Motive pentru care plang prescolarii
Privindu-i pe prescolari, iata ce putem invata de la ei:
Sa vedem fiecare zi ca pe un nou inceput.
Prescolarii incep fiecare zi cu entuziasm si chef de joaca. Pentru cei mici, fiecare zi pare o eternitate, mai ales pentru ca se concentreaza asupra prezentului si se bucura de fiecare activitate. Supararile trec repede si multe dintre ele pot fi sterse cu o gluma sau cu o noua idee de joaca.
Sa punem intrebari.
Putem incepe prin a cauta raspunsuri la intrebarile pe care ni le adreseaza cei mici si care ne pun intr-o situatie dificila. Intreaba-te alaturi de copilul tau si nu doar ca ii vei incuraja curiozitatea, o trasatura esentiala pentru succes, dar s-ar putea sa devii tu insuti mai creativ si mai dornic de cunoastere :).
Sa ne concentram asupra prezentului.
O mare parte din bucuria si pofta de viata a celor mici vine din capacitatea lor de a-si concentra atentia asupra unui singur lucru, cel pe care il fac. Chiar daca trec repede de la o activitate la alta, gandurile lor sunt indreptate asupra unui singur lucru, pe rand. Spre deosebire de noi, adultii, care gatim in timp ce ne gandim la cum vom organiza treburile a doua zi sau ne jucam cu cei mici in timp ce facem in minte calcule pentru cumparaturi. Cand ne concentram asupra unei singure activitati, nu doar ca ne creste buna dispozitia, dar si eficienta.
Sa radem in fiecare zi.
Rasul sincer si cu pofta al copilariei este de neconfundat. Copiii rad cand sunt entuziasmati, cand vad ceva amuzant sau cand pur si simplu, se bucura de joaca. Tuturor ne-ar prinde bine sa le urmam exemplul. Rasul este benefic pentru starea noastra emotionala, dar si pentru cea fizica.
Sa ne lasam uimiti in fiecare zi.
Lumea este pentru cei mai multi prescolari un sir infinit de surprize, intrebari si curiozitati. Fascinatia adultilor fata de lumea din jur in general este in mult mai scazuta, insa nu pentru ca am fi aflat neaparat raspunsurile la toate intrebarile, ci pentru ca avem alte prioritati. Cel putin cand suntem langa cei mici, ne putem da voie sa ne miram de culoarea si textura unei petale de flori sau de felul in care reusesc pasarile sa zboare.
Sa fim curajosi.
Viata se extinde sau se comprima in functie de curajul persoanei. In primii ani de viata, curajul copiilor poate fi nelimitat, deoarece inca nu au invatat care sunt pericolele si riscurile lumii din jur. Ne putem inspira din curajul lor, atunci cand simtim ca al nostru nu este suficient.
Sa fim perseverenti.
Am vazut cu totii de cate ori incearca un copil pana invata sa mearga sau sa isi lege sireturile singur. Renuntarea inca nu exista in mintea celor mici, iar acest lucru le garanteaza succesul, in cele din urma. Sigur ca la maturitate invatam ca uneori este bine si sa renuntam. Insa cand vine vorba de lucrurile pe care ni le dorim cu adevarat, ar fi bine sa ne lasam inspirati de perseverenta celor mici :).
Sa fim activi.
Cei mici nu stau locului toata ziua, in general deoarece exista atat de multe lucruri de facut si locuri de explorat :). Miscarea fizica are efecte benefice demonstrate, la toate varstele, asa ca avem toate motivele sa le urmam exemplul celor mici.
Sa ne imprietenim cu oamenii care ne plac.
La maturitate, poate fi mai dificil sa iti faci prieteni. Invata din naturaletea cu care se imprietenesc cei mici si din bucuria cu care petrec timpul alaturi de prietenii lor.
Sa ne folosim imaginatia mai des.
Monstri, zane, taramuri fermecate, magie si dragoni. Povestile citite sau inventate de cei mici se adreseaza acelei parti a mintii noastre care are nevoie sa creada ca orice este posibil. De aceea, imaginatia poate da nastere la mai mult optimism si speranta, dar este si esentiala pentru creativitatea si progresul pe care l-a facut specia noastra. Intr-un final, chiar daca nu cu ajutorul zanelor sau vrajitorilor, multe lucruri care pareau imposibile au devenit posibile. De aceea, este important sa nu renuntam la imaginatie.
Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le putem invata de la cei mici,in general. Insa fiecare copil are de oferit lectii speciale si unice, in functie de temperamentul si personalitate lui. Tu ce ai invatat de la copilul tau?
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Modul in care ii raspunzi la intrebari copilului tau
Modul in care raspunzi copilului la intrebarile pe care ti le adreseaza conteaza foarte mult, nu doar pentru dezvoltarea lui intelectuala, ci si emotionala.
Adauga tu primul comentariu: