Prezentarea in public
Palmele transpirate, fata rosie, ameteala sau balbaiala sunt semne ale stresului cel mai des intalnit in cazul copiilor care trebuie sa vorbeasca in public. Totusi, iti poti ajuta copilul sa afle mai multe despre arta de a vorbi in public si cum anume sa tina un discurs organizat prin cativa pasi.
Cum il pregatesti pe copil pentru o prezentare in public?
Pasul 1. Adunarea de informatii. Ii va fi mult mai usor copilului tau sa tina un discurs daca tema ii este familiara. Cu cat stie mai multe, cu atat ii va fi si mai usor sa isi formuleze ideile si va fi pregatit si pentru sesiunea de intrebari de la final, fara a trai teama ca va fi intrebat ceva si nu va sti ce sa raspunda.
Pasul 2. Notitele. Sfatuieste-ti copilul sa isi scrie ideile care ii vin in minte despre tema discursului. Poate nota informatii verificate, intrebari pe care le are, idei pe care vrea sa si le lamureasca, ceea ce simte si ce parere are legat de informatiile respective. Urmeaza apoi sa caute informatii acurate din surse de incredere: carti, site-uri oficiale, documentare, enciclopedii.
Pasul 3. Formularea. Ajuta-ti copilul sa isi organizeze informatia stransa intr-un text care sa cuprinda: introducerea, cuprinsul si concluziile. Introducerea se recomanda sa fie scurta si cat mai captivanta (poate incepe cu o curiozitate, cu o intrebare sau o scurta povestioara). Cuprinsul trebuie sa cuprinda intre 2 si 5 idei. Concluzia presupune un scurt rezumat al discursului sau a temei dezbatute.
Pasul 4. Recomandari. Pe bucati de hartie sau cartoane mici, copilul isi poate nota cateva cuvinte cheie sau isi poate face o schita despre continutul discursului pe care sa se poata uita din cand in cand atunci cand va fi in fata ascultatorilor. Din cauza emotiilor ar putea uita unele amanunte importante din continut. Astfel de indicii sunt tocmai ceea ce vor amorsa intreaga informatie.
Pasul 5. Exerseaza. Familia, rudele si prietenii pot fi un prim public pentru a tine discursul sau prezentarea. In acest mod poate primi sfaturi legate de limbajul corporal, intonatie, intensitatea vocii, i se pot adresa intrebari la care nu s-a gandit si se va obisnui cu ceea ce inseamna ideea de public si cu “ochi care te privesc”. O alta metoda de a repeta este folosirea oglinzii in timpul discursului sau a prezentarii publice. O metoda utila este si aceea de a-l inregistra video pe copil pentru a se vedea si analiza ulterior. Astfel va putea corecta lucrurile care nu i-au placut. Cercurile de dezbateri sunt de asemenea o optiune buna pentru adolescentii care vor sa isi perfectioneze abilitatea de a vorbi in public si de a argumenta.
Pasul 6. Ingrijorari. Discuta cu copilul tau despre ce anume il ingrijoreaza la ceea ce va urma. Care sunt temerile sale, ce intrebari si curiozitati are, unde crede ca ar putea intampina dificultati, ce ar vrea sa imbunatateasca. In acest mod il pregatesti pentru aproape toate situatiile si aspectele neplacute cu care se poate confrunta.
Articole despre "Prezentarea in public"
-
Cum sa-ti ajuti copilul sa spuna o poveste ca un adevarat povestitor
De multe ori, cand un copil are o poveste preferata, abia asteapta sa o spuna si altora. Incurajeaza-l sa o povesteasca in fata familiei sau a prietenilor. Seara in jurul mesei, la petreceri, in masina sau in vacanta, creeaza momente speciale in care fiecare sa spuna o poveste.
-
Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa spuna povesti 1
De la imbunatatirea increderii in sine, a comunicarii verbale si non-verbale si pana la aprecierea diversitatii, avantajele pe care le are incurajarea copiilor in arta povestitului, nu pot fi negate. Dar CUM poti sa iti ajuti copilul sa spuna povesti?
-
De ce este util pentru copii sa invete sa spuna povesti
Tu ai fost cel care a citit sau spus povesti copilului pana la varsta la care a ajuns sa invete sa citeasca. Acum poate sa devina la randul lui povestitor si poate invata sa capteze atentia ascultatorilor sai, printre care te poti numara chiar tu.
Intrebari si respunsuri despre "Prezentarea in public"
-
2 raspunsuriRaspunde