Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa spuna povesti
De ce ar fi util sa incurajati copiii sa invete sa spuna povesti? Am discutat pe larg despre beneficiile pe care le aduce faptul ca un copil invata sa spuna povesti aici.
De la imbunatatirea increderii in sine, a comunicarii verbale si non-verbale si pana la aprecierea diversitatii, avantajele pe care le are incurajarea copiilor in arta povestitului, nu pot fi negate.
Dar CUM poti sa iti ajuti copilul sa spuna povesti?
Cum se invata o poveste
Fiecare dintre noi are propriile metode preferate, trucuri si secrete atunci cand vine vorba de invatarea unei povesti pentru a fi spusa. Copiii ar trebui sa fie incurajati sa gaseasca metoda care functioneaza cel mai bine pentru ei personal, subliniindu-li-se in acelasi timp ca cel mai important lucru, desigur, este sa exerseze, sa exerseze, sa exerseze!
Iata totusi cateva sugestii care v-ar putea fi de folos atunci cand va sprijiniti copiii sa spuna povesti.
1. Fa un exercitiu de repovestire cu o poveste preferata a copilului. Pune-l sa repovesteasca povesti pe care le-ai spus sau citit tu sau altcineva. Copiii invata in mod natural prin imitatie. Important e ca povestea sa nu fie prea lunga sau prea complicata. Apoi, recapitulati evenimentele principale si incurajeaza copilul sa o repovesteasca. Atrage-i atentia asupra faptului ca fiecare tine minte cu precadere anumite detalii si va povesti putin diferit. E important sa ii spui ca nu trebuie sa invete povestile pe dinafara, cuvant cu cuvant. Va invata mai multe lucruri daca povesteste in felul lui, chiar daca exprimarea nu e la fel de cizelata ca in cazul memorarii cuvant cu cuvant.
2. Daca ai un copil care stie sa citeasca, incurajeaza-l sa citeasca cat mai multe povesti pentru a gasi povestea preferata, acea poveste pe care chiar ar dori sa o spuna. Apoi, incurajeaza-l sa reciteasca povestea aleasa de cateva ori cu glas tare si ulterior, sa incerce sa o spuna fara ajutorul textului. Dupa ce a spus-o odata, se poate uita in text sa vada daca a uitat ceva. Daca are tendinta sa uite o anumita parte a povestii in mod repetat, pune-l sa citeasca acea parte de mai multe ori.
3. O alta metoda este sa deseneze o schita a principalelor scene ale povestii – harta povestii. Aceasta il ajuta pe copil sa vada povestea ca o serie de imagini. Este mult mai usor pentru unii copii sa spuna o poveste ca o serie de imagini decat ca un set de cuvinte memorate. Nu este importanta valoarea artistica a desenului, e suficient sa schiteze personaje cu maini si picioare ca niste bete! Poate utiliza bule de sapun pentru a nota cuvinte sau fraze importante, ca in benzile desenate. Dupa ce harta e gata, trebuie sa incerce sa spuna povestea doar cu ajutorul ei, fara sa consulte textul.
4. Ar putea si sa se inregistreze sau sa se filmeze spunand povestea si apoi sa parcurga materialele.
In final, incurajeaza-l sa spuna povestea altor membri ai familiei, colegilor si prietenilor.
Alegerea povestii potrivite - povestile si grupele de varsta
Copiii pana in 3 ani adora povestile foarte scurte cu rima si cartile animate, cu personaje care „sar” din pagina cand deschidem copertile.
Copiilor intre 3 si 5 ani le plac povestile simple, repetitive, cu dialoguri scurte, in care se ajunge repede la punctul culminant si la un final satisfacator – de exemplu „Cei trei ursuleti”.
Copiii intre 6 si 8 ani asculta cu incantare povesti traditionale din folclor, cum ar fi „Jack si vrejul de fasole” si basme, cum ar fi “Cenusareasa” sau “Alba ca Zapada”.
Copiilor intre 9 si 11 ani le plac povestile din folclor mai sofisticate, cum ar fi „Manka cea inteleapta”, povesti cu pacalici, cum ar fi cele cu Anansi Paianjenul sau Coiotul, povestile-enigma, povestile cu fantome, legendele, miturile si povestile gogonate, precum cele cu Baronul Münchhausen.
Incurajati-va, asadar, copiii nu numai sa citeasca sau sa asculte povesti, dar si sa le spuna chiar ei. Spusul povestilor este o activitate distractiva atat pentru copil, cat si pentru adulti, ajuta la intarirea coeziunii in familie sau in grupul de prieteni, iar satisfactia obtinuta in urma spusului unei povesti in fata unui public este mare.
Autor: CopiiiSpunPovesti.ro Copiii spun povești este primul proiect al Asociației explorerKid adresat copiilor, parintilor, profesorilor si bibliotecarilor, prin care promovam spusul si cititul povestilor de catre copii ca mijloc esential de educatie timpurie. |
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum sa-ti ajuti copilul sa spuna o poveste ca un adevarat povestitor
De multe ori, cand un copil are o poveste preferata, abia asteapta sa o spuna si altora. Incurajeaza-l sa o povesteasca in fata familiei sau a prietenilor. Seara in jurul mesei, la petreceri, in masina sau in vacanta, creeaza momente speciale in care fiecare sa spuna o poveste.
-
De ce este util pentru copii sa invete sa spuna povesti
Tu ai fost cel care a citit sau spus povesti copilului pana la varsta la care a ajuns sa invete sa citeasca. Acum poate sa devina la randul lui povestitor si poate invata sa capteze atentia ascultatorilor sai, printre care te poti numara chiar tu.
-
Cum iti incurajezi copilul sa raspunda la lectii
Orice parinte isi doreste sa aiba un copil activ la ore, dornic sa se afirme si cu initiativa. Acelasi lucru se poate spune si despre profesori: cu cat elevii participa mai activ la ore, cu atat mai bine se desfasoara acestea. Cum incurajezi un copil sa raspunda mai des la lectii? Citeste mai departe pentru a afla cum il poti pregati pentru a deveni mai activ la ore.
Comentează: