De ce este util pentru copii sa invete sa spuna povesti
Tu ai fost cel care a citit sau spus povesti copilului pana la varsta la care a ajuns sa invete sa citeasca. Acum poate sa devina la randul lui povestitor si poate invata sa capteze atentia ascultatorilor sai, printre care te poti numara chiar tu. De ce ti-ai dori acest lucru pentru copilul tau? Pentru ca spusul povestilor il ajuta pe copil sa devina mai sigur pe el insusi, sa vorbeasca mai usor in public, sa invete cuvinte noi si sa se apropie de literatura. Citeste mai departe despre cum ii ajuta pe copii spusul povestilor.
Beneficiile de care se bucura copiii care stiu sa spuna povesti
1. Spusul povestilor creste stima de sine. Vorbitul in public ne provoaca teama chiar si noua, adultilor. Aceste temeri sunt cel mai bine invinse in copilarie, cand copiii sunt in formare. Un copil timid care avea retineri sa iasa in fata clasei si pe care l-am incurajat sa-si ia inima in dinti, ne-a marturisit dupa ce si-a spus povestea: „Sunt atat de fericit! Nici nu inteleg de ce mi-era frica!”
2. Spusul povestilor, spre deosebire de anumite arte sau sporturi, poate implica toti copiii. Am intalnit copii care aveau dificultati la citit si care ne-au surprins in mod placut cand i-am auzit spund povestea. Acesti copii castiga respectul colegilor si incep sa aiba incredere ca scoala este un loc in care si ei pot avea succes.
3. Spusul povestilor dezvolta in mod natural vorbitul in public. Copiii exerseaza tehnici prin care castiga si mentin interesul publicului (contact vizual, utilizarea vocii, gesturi, ritm).
Dupa ce a spus cu succes povestea invatata la serbarea de sfarsit de an, o fetita timida care la inceputul cursului de povesti a fost greu de convins sa iasa in fata clasei, ne-a spus uimita si fericita: „Am exersat si am exersat si acasa si in clasa si m-am tot gandit la ce trebuie sa fac ca s-o spun cat mai bine. Dar acum nu a mai trebuit sa fac nimic. Cand am iesit in fata, povestea s-a spus singura!”
4. Spusul povestilor ne face ascultatori mai buni. Deoarece ascultatul povestilor e o activitate placuta, aceasta experienta ii ajuta pe copii sa asocieze ascultatul atent cu placerea. Intr-o societate supraaglomerata cu stimuli auditivi care ne distrag atentia, ei invata sa-si asculte colegii cu respect.
5. Spusul povestilor ajuta la intelegerea structurii unei opere literare. Ascultatul si spusul de povesti stimuleaza copiii sa-si creeze imagini in minte. Cei care reusesc sa vizualizeze cu usurinta sunt cei care vor citi de placere, cei pentru care cititul nu mai este o descifrare anosta de simboluri. In plus, spusul unei povesti in fata publicului le ofera copiilor un scop imediat si incitant de a citi. De asemenea, prin expunerea la o varietate de povesti din folclor, copiii invata ca o poveste buna are un inceput si un sfarsit, un cadru, o intriga, personaje, actiune si dialog.
6. Spusul povestilor stimuleaza gandirea creativa si imaginatia. Atunci cand isi folosesc propriile cuvinte pentru a spune o poveste din folclor, ei invata sa fie creativi, sa adauge anumite detalii.
7. Spusul povestilor ajuta la aprecierea diversitatii. Prin intermediul povestilor din folclor, copiii intra in contact cu obiceiuri si culturi diferite.
8. Cel mai important, spusul povestilor e distractiv! O mama al carui copil de clasa a doua a participat la cursul de povesti ne-a impartasit urmatoarea istorioara:
„Intr-zi, am mers la cumparaturi impreuna cu cei doi copii ai mei si cu prietena mea, care are si ea doi copii. In magazinul de incaltaminte, copiii nostri cei mari se plictiseau si le-am spus sa-si gaseasca ceva cu care sa se distreze pana terminam. Ce credeti ca a facut baiatul meu? A inceput sa ii spuna prietenului lui vreo trei povesti pe care le-am ascultat la serbare. In tot magazinul se auzea doar gura lui cand povestea, iar celalalt se prapadea de ras. Cel mai dragut lucru era cand trecea cineva pe langa ei si unii chiar se opreau sa asculte sau isi gaseau ceva de vizionat chiar pe langa ei. ”
Copilul tau spune povesti?
Autor: CopiiiSpunPovesti.ro Copiii spun povești este primul proiect al Asociației explorerKid adresat copiilor, parintilor, profesorilor si bibliotecarilor, prin care promovam spusul si cititul povestilor de catre copii ca mijloc esential de educatie timpurie. |
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum sa-ti ajuti copilul sa spuna o poveste ca un adevarat povestitor
De multe ori, cand un copil are o poveste preferata, abia asteapta sa o spuna si altora. Incurajeaza-l sa o povesteasca in fata familiei sau a prietenilor. Seara in jurul mesei, la petreceri, in masina sau in vacanta, creeaza momente speciale in care fiecare sa spuna o poveste.
-
Cum sa-ti ajuti copilul sa invete sa spuna povesti 1
De la imbunatatirea increderii in sine, a comunicarii verbale si non-verbale si pana la aprecierea diversitatii, avantajele pe care le are incurajarea copiilor in arta povestitului, nu pot fi negate. Dar CUM poti sa iti ajuti copilul sa spuna povesti?
-
Cum iti incurajezi copilul sa raspunda la lectii
Orice parinte isi doreste sa aiba un copil activ la ore, dornic sa se afirme si cu initiativa. Acelasi lucru se poate spune si despre profesori: cu cat elevii participa mai activ la ore, cu atat mai bine se desfasoara acestea. Cum incurajezi un copil sa raspunda mai des la lectii? Citeste mai departe pentru a afla cum il poti pregati pentru a deveni mai activ la ore.
Adauga tu primul comentariu: