Adaptarea la clasa a cincea
Adaptarea la clasa a V- a, nu este usoara fiindca inseamna trecerea de la un ciclu de invatamant la altul, materii mai multe, cadre didactice diferite pentru fiecare materie in parte si uneori, alti colegi.
Ce probleme pot aparea cand vine vorba de adaptarea la clasa a V a?
- Formarea de noi prieteni,
- Acomodarea cu mai multi profesori,
- Materii mai multe, mai dificile,
- Acomodare la noua clasa/scoala in care va invata,
- Modalitati diferite de predare si de evaluare,
- Pliare pe cerintele diferite ale cadrelor didactice,
- Reorganizarea timpului liber si a activitatilor extrascolare,
- Alte reguli ale clasei, alta modalitate de raportare la cei din jur odata cu intrarea in ciclul gimnazial,
- Pubertatea care incepe in acest timp si care poate fi dificil de gestionat.
Ce solutii exista?
- Evita pedepsele pentru notele mici si inlocuieste-le cu sprijinul acordat copilului pentru a-si imbunatati performantele.
- In cazul in care copilul s-a mutat in alta clasa o data cu inceperea gimnaziului, ajuta-l sa se integreze in grup, sfatuindu-l sa comunice deschis cu noii colegi. Il poti incuraja sa invite la el acasa unii colegi pentru a invata sau a petrece timpul liber impreuna.
- Tine legatura cu profesorul diriginte pentru a fi la curent cu evolutia copilului si cu eventualele probleme pe care le intampina la scoala.
- Ajuta-l sa isi organizeze timpul pentru a cauta suplimentar mai multe informatii la materiile care-i plac in mod special.
- De asemenea, evita amenintarile precum “Gata, din clasa a cincea, s-a terminat cu joaca. Va trebui sa inveti serios de acum inainte!”, deoarece creeaza anxietate si nu ii stimuleaza copilului interesul pentru invatare.
Articole despre "Adaptarea la clasa a cincea"
-
Cum vorbim copilului despre noul an scolar
Reintoarcerea la scoala poate fi atat motiv de bucurie, cat si un motiv de stres pentru unii parinti. Perceptia pe care o are parintele influenteaza mult modul in care copilul va percepe reintoarcerea la scoala.
-
Teama si entuziasm – doua emotii care apar impreuna la inceputul anului scolar
Este natural pentru copii sa aiba emotii ambivalente la inceputul scolii: teama de evaluare, dificultati, greseli sau esecuri se amesteca cu entuziasmul revederii colegilor, bucuria unui nou inceput si planurile si obiectivele pentru noul an.
-
Cum il ajuti pe copil sa se pregateasca pentru clasa a V-a
Pentru copiii care au incheiat in aceasta vara clasa a IV-a, aceasta vacanta poate fi plina de emotii.